Amonyak Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Amonyak Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Amonyak Nedir? 

Amonyak, 1 Azot, 3 Hidrojenden oluşan, NH3 olan, 17,03 gram molekül ağırlığına sahip bir gaz bileşiğidir. Keskin ve kötü bir kokusu vardır. Ayrıca gözlerin yaşarmasına ve yanmasına sebep olur. Boya, parfüm, soda, temizlik ürünleri, gübre, patlayıcı, sanayi, plastikler, nitrik asit üretilirken kullanılmaktadır. Bu gibi maddelerin içerisinde bulunan zararsız hale getirilmiştir, fakat esasında, amonyak zehirli bir maddedir ve insanlardan uzak tutulması gerekir.


Kimi yerlerde amonyak satıldığı görülür. O amonyak, sulu çözelti haline gelmiş, Amonyum Hidroksittir. Amonyak tarihte, Mısırda Amonun tapınağını ısıtmak için kullanılan, deve tezeklerinden çıkan gaz, tapınağın tepesinde ve duvarlarında, amonyum klorür bırakırmış. Amonyak aslında adını, Amonun Tuzu olarak tabir edilen, amonyum klorür maddesinden almıştır.

Amonyak Nedir?
Amonyak Nedir? 

Amonyak gazı, ilk kez 1774 yılında, İngiliz bir kimyager olan Joseph Priestley tarafından imal edilmiştir. 10 derecelik bir ısı ve 6-7 atmosfer basınçla birlikte, sıvı hale gelebilir. -74 derecede amonyak donar. Suda da kolayca erir. Amonyak, içerdiği azot ve hidrojen atomlarından ötürü, oksijenle yakılırsa, su ve azot meydana gelir. Haber- Bosch yöntemi, hava azotundan sentetik amonyak üretilmesi olayına verilen addır. Amonyak çözeltisi, kumaştaki lekelerin çıkarılmasında, gümüş eşyaların temizlenmesinde kullanılır. Bir bardak suya, damlatılan birkaç damla, sarhoşluğu giderir.

Amonyak, hayvan cesetlerinin ve bitkilerin çürümesi ve bozulmasıyla oluşur. Proteinler vücutta parçalanınca amonyak oluşur ve idrarla dışarı atılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder