Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 24, 2018

Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi

Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi
Alkalen fosfataz, insanda vücut dokularında bulunan doğal bir proteindir. Karaciğer, safra kanalları ve kemiklerde, diğer organlarda bulunduğundan daha fazla miktarda alkalen fosfataz bulunur. Öncelikli olarak kemiklerde ve karaciğerde üretilen alkalen fosfataz enzimleri, asidik mineral fosforu parçalayarak, alkalin bir pH dengesi oluşturur. En önemli görevi, bağırsakları bakterilerden koruyup, sindirime yardımcı olmak ve yağların ve B vitamininin yıkımını yaparak, kemiklerin düzgün oluşumuna yardım etmektir. Düşük alkalen fosfataz seviyeleri, vücutta birçok soruna yol açabilir. ALP (Alkalen fosfataz) testi kandaki alkalen fosfataz oranını tespit etmek için yapılır.


Alkalen fosfataz, vücutta metabolizmaya, birçok yoldan yardım eden çok önemli bir enzimdir. Bütün dokularda bulunmasına rağmen, en çok karaciğer ve kemiklerde bulunur. Safra kanallarında, bağırsak duvarlarında, plasentada, böbreklerde ve vücudun daha çeşitli yerlerinde de bulunur. Yetişkinlerde alkalen fosfataz seviyesinin litrede 25 ile 100 adet arasında olması normal sayılır.Çocuklarda bu seviye daha yüksek olabilir. Hidrolaz enzimdir. Alkalin bir ortam bu enzimin optimum çalışmasını sağlar. Ortamda pH seviyesinin 8 civarında olması, bu enzim için idealdir.

Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi
Alp Testi Tahlili Neden Yapılır? ALP Yüksekliği Tedavisi

Alkalen Fosfataz Normal Değerleri

Yetişkinlerde ve çocuklarda normal alkalen fosfataz seviyesi değerleri aşağıda verilmiştir. Bu sonuçların labaratuardan labaratuara değişebileceğini unutmayın. Daha fazla detay almak için doktorunuz ile konuşun.

Yetişkinler için normal seviyeler: 25-100 U/L
Çocuklar için normal seviyeler: 350 U/L’ den düşük
Alkalen Fosfataz Yüksekliği Nedenleri

Doktorlar kan örnekleri alarak, alkalen fosfataz seviyesine bakıp kemiklerde, karaciğerde, bağırsaklarda veya plasentada bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için test ederler. Sarılık, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma, karaciğer hastalıklarının ve zarar görmüş karaciğer hücrelerinin genel belirtileridir. Ergenlik döneminde yüksek alkalen seviyelerinin nedeni, kemiklerin hızlı büyümesidir. Kemik hastalıklarında artan yüksek osteoblastik aktivite ve kanda kalsiyum seviyelerindeki değişim, alkalen fosfataz seviyelerini arttırabilir. Alkalen fosfataz yüksekliğinin en sık karşılaşılan nedenleri;

Sigara içmek, tütünü fazla tüketmek
Kalp krizi
Bağırsak iltihaplanması
Zona gibi ciddi enfeksiyonlar
Eklem iltihabı
Sarkodoz
Kemik kanseri
Paget hastalığı
Kemik yumuşaması ve raşitizm
Kemik kırılması
Kemik metastazı
Renal osteodistrofi
Kemik büyümesi sırasında kemik osteoklatı aktivitesinde artış
Hamilelik, plasentanın alkalen fosfataz sentezlemesinden dolayı
Testis kanseri gibi diğer kanser çeşitleri
Kolestaz, çok az veya hiç safra sıvısı üretilmemesi veya safra kanallarının tıkanması
Hepatit hastalığı
Kontrol edilmeyen şeker hastalığı
Antibiyotik, antiepileptik, antidepresan ve iltihap önleyici ilaçların aşırı kullanımı
Doğum kontrol haplarının aşırı kullanımı
Fazla alkol tüketmek
Hipertiroid veya paratiroid bezinin fazla çalışması
Miyokardinal veya akciğer enfarktüsü
Sindirim sistemi ile ilgili iltihaplar
Alkalen Fosfataz Seviyeleri Nasıl Düşürülür?

Güneş ışığının altında durarak, güneş ışığının D vitamini faydalarından faydalanabilirsiniz. Sabah 6 ile 9 arasında ve akşam 3 ile 5 arasında güneş ışığından faydalanabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığının zararlı etkilerinden kaçınmak için öğle saatlerinde güneş altında durmayın.
D vitamini bakımından zengin, balık, balık yağı, yağsız süt ürünleri ve şitake mantarı gibi ürünleri tüketin.
Uskumru, ton balığı, kılıç balığı ve kaya balığı gibi balınları tüketin.
Tam durumunuzu öğrenmek için doktorunuza danışın.
Alkalen Fosfataz  Yüksekliği Tedavisi

Yüksek alkalen seviyelerini düşürmek için uygulayabileceğiniz en yaygın yöntemler aşağıda sıralanmıştır.
Bu duruma sebep olan sorunun ortadan kaldırılması.Bu duruma sebep olan durum belirlendikten ve tedavi edildikten sonra alkalen fosfataz seviyeleri normale dönecektir..
Alkalen fosfataz seviyelerinin artmasına neden olan şu ilaçların kullanımının doktor kontrolünde bırakılması: Doğum kontrol hapları, iltihap önleyici ilaçlar, narkotik ilaçlar, hormonal ilaçlar, steroidler, antidepresanlar, hipertansiyon ilaçları
Diyette değişiklik yapmak. Sağlıklı bol sebze ve meyve içeren gıdaları tüketmek.
Çinko bakımından zengin gıdalardan uzak durmak
B12 bakımından zengin gıdalardan uzak durmak
Diyetinize ekleyebileceğiniz gıdalar: süt ürünleri, balık (ton balığı, sardalya, uskumru, ringa), balık yağları.
Diyetinizden çıkartmanız gereken gıdalar: et, bazı sebzeler (mercimek), peynir, kabuklu deniz ürünleri, çeşitli yağlar (hindistan cevizi yağı, mısır yağı), gazlı ve şekerli içecekler.
Fiziksel egzersiz ile birlikte sağlıklı beslenme
Güneşten yararlanma (D vitamini üretimini sağlar)
Sonuç olarak, alkalen fosfates seviyeleri, vücutta birçok tıbbi durum ile ilgili bilgi verir. Alkalen fosfataz seviyelerinin yükselmesi, basit bir kan testi ile belirlenebilir ve doktor bu duruma sebep olan sorunu bulup, bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. Genel olarak, alkalen fosfataz seviyelerini dengelemek için tek bir ilaç yeterli olmaz. Yukarıda da bahsedildiği üzere, yediklerinizde ve fiziksel yaşamınızda belirli değişiklikler yapmalısınız. Bu seviyelerinin yükselmesinin bir nedeni, D vitamini eksikliği olduğundan dolayı, güneş altında daha fazla vakit geçirmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder