DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Akut Farenjit Belirtileri ve Tedavisi
Akut farenjit, genellikle virüsler yüzünden ortaya çıkan ve yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Çok rahatsız edici olsa bile, nadiren tehlikeli hastalıklardan kaynaklanır.
Akut Farenjit Belirtileri
Akut farenjit, farinks (yutak) iltihabıdır, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında ortaya çıkar. Akut farenjitin yaygın görülen belirtileri şunlardır:
Akut Farenjit Belirtileri ve Tedavisi |
Yutkunma güçlüğü, yutkunma esnasında çizilme hissi
Seste çatallaşma, diğer ses sorunları
Öksürme, sık hapşırma
Baş ağrısı
Burun akıntısı
Vücut ağrıları
Titreme, yüksek ateş
Akut farenjit aniden ortaya çıkar ve kronik farenjite oranla daha şiddetli belirtilere yol açabilir.
Akut Farenjit Neden Olur?
1) Virüs Ve Bakteriler
Akut farenjitin en sık görülme nedeni virüs kaynaklı hastalıklardır. Aşağıdaki virüs veya bakterilerin neden olduğu hastalıklar akut farenjite yol açabilir:
Soğuk algınlığı
Grip
Kabakulak
Öpücük hastalığı (mononükleoz)
Akut larenjit
Suçiçeği
Kızamık
Boğmaca
Kuşpalazı
Streptokokal boğaz ağrısı
Gonore, kilamidya gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
Akut farenjiti olan bir bireyle yakın temas kurmak, kirli ortamlarda bulunmak veya kirli gıdalar tüketmek akut farenjite neden olan bakteri veya virüslerin bulaşmasına neden olabilir.
2) Tahriş Edici Etkenler
Yutak dokularında hasara yol açabilecek aşağıdaki etkenler akut farenjite yol açabilir:
Hava kirliliğine maruz kalmak
Sigara içmek veya pasif içici olmak
Kuru hava
Yüksek sesle konuşmak, bağırmak
3) Alerji Ve Diğer Nedenler
Bahar nezlesi, küf veya toz alerjisi, gıda alerjisi gibi etkenler akut farenjite yol açabilir. Akut farenjitin diğer bazı nedenleri şunlardır:
Parfüm, temizlik ürünü gibi ağır kimyasal içerebilen maddeler solumak
Yutaktan geçerken zarar verebilen lokmalar (meyve çekirdekleri, kemik parçası vb.)
Aşırı alkol tüketimi
Akut Farenjit Tedavisi
Akut farenjite iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:
1) İlaç Tedavisi
Boğaz ağrısından kurtulmak için ibuprofen (Advil, Motrin), aspirin veya naproxen gibi steroit olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler alınabilir. Reye sendromuna yol açabileceği için küçük çocuklara aspirin verilmemelidir. Acetaminophen (Tylenol) de akut farenjit belirtilerini yatıştırabilir.
Not: Akut farenjitin nedeni bakteri iltihabı ise antibiyotik kullanılabilir. Ancak çok az sayıda vakanın nedeni bakteriler olmaktadır.
2) Sıcak İçecekler
Sıcak içecek yudumlamak boğazı yumuşatır, ağrı ve iltihabı dindirir. Bitki çayları güzel bir seçenektir. Kendi hazırlamış olduğunuz sıcak ballı süt veya ev yapımı çorbalar da akut farenjit belirtilerinin azalmasını sağlayacaktır.
3) Kırmızı Biber
Kırmızıbiberdeki kapsaisin maddesi iltihap sökücü, virüs ve bakteri giderici özelliği sayesinde akut farenjite iyi gelir. Ağrı ve olası bir şişkinliği azaltır, enfeksiyonlarla mücadele eder. Bir bardak sıcak suya yarım çay kaşığı kırmızıbiber ekleyerek yudumlayabilirsiniz. Karışıma limon ve bal ekleyerek daha etkili sonuç alabilirsiniz.
4) Tuzlu Su İle Gargara
Bir bardak ılık suda bir çay kaşığı tuz çözerek gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su boğazınızı yumuşatacak, iltihabı azaltacak ve boğazınızı mikroplardan arındıracaktır. Tuzu artırırsanız boğazınız kuruyabilir. Ayrıca tuzlu suyu yutmamalısınız.
5) Buhar Solumak
Nem gırtlağınızı yumuşatarak akut farenjit belirtilerini azaltacaktır. Bu amaçla odanızda nemlendirici cihazla çalıştırabilir veya bir tencerede kaynayan suya dikkatlice eğilerek buhar soluyabilirsiniz.
Aşağıdaki uygulamalar da akut farenjit belirtilerini yatıştıracak ve hastalıktan daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır:
Kaygan karaağacın yapısındaki müsilaj, su ile buluştuğu zaman yutakta koruyucu bir tabaka oluşturacak ve boğazınızı yumuşatacaktır.
Meyan kökünün bağışıklık güçlendirici etkisi vardır.
Zencefil ve zerdeçal iltihap sökücü etkilidir.
Sarımsak güçlü bir antibakteriyel ve virüs önleyicidir.
Susuz kalmamak için günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Yüksek ateşiniz varsa bu sayı 10’a çıkmalıdır.
Meyveli buzlar emmek rahatlatıcı etki sağlar.
Sigaradan ve pasif içicilikten uzak durmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder