Aktif Galaksi Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2018

Aktif Galaksi Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Aktif Galaksi Nedir? 

Aktif Galaksiler, çok kompakt ( sıkı ) bir merkezi kaynaktan, anormal büyük miktarda enerji yayan galaksilerdir. Bu merkezi güç kaynağı Seyfert, N, BL Lac tipi galaksilerde ve kuasarlarda ( gök adalar ) olduğu gibi doğrudan doğruya gözlenebilir veya radyo galaksilerde olduğu gibi radyo yayınından itibaren tespit edilebilir.


Kuasarların ve Seyfet tipi galaksilerin spiral galaktik yapıyla; radyo galaksilerin, BL Lac cisimlerinin ve muhtemelen N galaksilerinin ise eliptik galaksilerdeki aktivite ile ilgili olduklarına dair kanıtlar vardır.

Aktif Galaksi Nedir?
Aktif Galaksi Nedir? 

Teorik iddiaların yanı sıra bazı aktif galaksilerdeki yıldızların ve gazların hareketleri ile ilgili gözlemler, bu büyük enerjinin süper kütleli bir kara deliğin gravitasyonel ( ters orantıya dayalı çekim kuvveti ) potansiyelinden itibaren meydana geldiğini düşündürür. 

Enerji kara delikler üzerine spiraller yaparak akan gazların akresyon disklerinden kaynaklanır. Bu gaz bir spiral galaksideki yıldızlararası ortamdan, kara delik yakınındaki yıldızlardan, galaksi kümelerinin merkezinden veya galaksilere doğru akan galaksilerarası gazdan oluşur. 

Dünya’ ya en yakın Aktif Galaksi, Centaurus A. Galaksisi’ dir. Uzaklığı 11 milyon ışık yılını bulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder