Açık Hava Basıncı Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Açık Hava Basıncı Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Açık Hava Basıncı Nedir?

Son dönemlerde en fazla merak edilen coğrafya konularından biri de açık hava basıncı konusudur. Dilerseniz makalemizin de ana konusu olan açık hava basıncı hakkında geniş bilgiler sunalım. Yerküreyi sarmalayan hava katmanına atmosfer ismi verilmektedir. Hava küre olarak da bilinen atmosferin en temel görevlerinden biri yer kürenin hareketlerinin aynısını gerçekleştirebilmesidir. Yer çekim gücünün etkisinin oldukça yüksek olmasından dolayı atmosferi oluşturan gaz molekülleri uzaya dağılıp atmosferden uzaklaşamamaktadırlar. Bir madde veya nesneye etkide bulunan yer çekim gücüne o madde veya nesnenin ağırlığı denilmektedir. Çok az da olsa atmosferi oluşturan gazların belirli oranlarda ağırlığı bulunmaktadır. Açık hava da belirli oranda bir ağırlığı bulunmakta ve bu ağırlığı sayesinde yer yüzüne güç uygulama özelliğine sahiptir.


Açık Hava Basıncının Ölçümü Nasıl Yapılmaktadır?

Açık Hava Basıncı Nedir?
Açık Hava Basıncı Nedir?
İlk olarak tarihte ilk defa 1643 tarihinde bir İtalyan bilim adamı olan Toriçelli tarafından açık hava bacıncı ölçülmüştür. Başarılı bir ölçüm deneyinden sonra İtalyan bilim adamı açık havanın belirli bir ağırlığa sahip olduğunu gerçekleştirdiği ölçümden sonrasında tüm dünyaya kanıtlamıştır. Barometre ismini alan bir cihaz ile ölçümlerinin yapıldığı açık hava basıncında civalı ve metal barometler ile ölçümler yapılmaktadır. Günümüzde ise daha çok metal barometreler ile ölçümleri yapılmaktadır.

Açık Hava Basıncının Etkileri Nelerdir?

Açık hava basıncı hakkında genel bilgiler sunduktan sonra şimdi de açık hava basıncının başlıca etkileri hakkında bilgiler sunalım. Açık hava basıncının etkileri yapılan deneyler sonucunda ispatlanmıştır. İşte açık hava basıncının etkileri şunlardır;

Örneğin bir su bardağının içerisini su ile dolduralım ve ağzını kağıt ile kapatalım. Sonrasında ters çevirelim ve bu işlemden sonrasında suyun dökülmediğini fark ederiz.

Şimdi de açık hava basıncının başka bir etkisine örnek sunalım. Bilindiği üzere sıvılar ve gazlar akışkan maddeler arasında bulunmaktadır. Bu maddeler devamlı olarak basıncın yüksek bulunduğu ortamdan az bulunduğu ortama doğru akmaktadırlar. Dağ ve platolarda bulunan suları da yakından incelediğinizde suların yukarıdan aşağıya doğru aktığını fark edersiniz. Yine örneğin odanın kapı ve penceresinin açılmasının sağlanması da ve içeriye hava akımının girmesinin sağlanması da bir açık hava basıncı farkından kaynaklanmaktadır.

Görüldüğü üzere açık hava basıncının etkileri oldukça fazladır. Açık hava basıncının etkileri hakkında bilgiler sunduktan sonra şimdi de açık hava basıncı hakkında merak edilen diğer konular hakkında bilgiler sunalım.

Açık Hava Basıncı Nerelerde Ölçülmektedir?

Açık hava basıncı hakkında merak edilen bir başka konu ise açık hava basıncının nerelerde ölçüldüğüdür. İlk olarak açık hava basıncını ölçen cihaz olan barometrelerin bulunduğu her ortamda açık hava basıncının ölçülmesi söz konusu olabilmektedir. Diğer bir deyişle barometrelerin bulunduğu okullarda, açık hava alanlarında, laboratuvarlarda ve özetle birçok alanlarda açık hava basıncı ölçülebilmektedir.

Açık Hava Basıncını Kimler Ölçebilir?

Açık hava basıncının ölçülmesi uzmanlık gerektiren bir işlem olmasından dolayı herkes tarafından yapılamayabilmektedir.Açık hava basıncının kusursuz olarak ölçülebilmesi için bireylerin barometreleri çok iyi düzeyde kullanabilmesi gerekmekte ve bununla birlikte açık hava basıncı konusunda yeteri kadar bilgilere sahip olması gerekmektedir.Yani özetle açık hava basıncının ölçülebilmesi için bireyin tam bir bilgi donanımına sahip olması gerekmektedir.

Açık Hava Basıncının Ölçümü Ne Kadar Zamanda Sonuca Ulaşmaktadır?

Açık hava basıncının ölçümleri genel olarak birkaç dakikalık bir süre sonrasında sonuca ulaşılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu sürenin uzaması söz konusu olabilmektedir. Örneğin geniş çaplı bir açık hava basıncının ölçümü dakikalar değil belki de saatleri alabilmektedir. Dolaysıyla açık hava basıncı ölçümlerinde basınç miktarlarının ve ortamın etkisi oldukça önemlidir. Makalemizde açık hava basıncı hakkında geniş bilgiler sunduk. Sizler de açık hava basıncı hakkında bilgiler almak isterseniz yazımızdan faydalanabilirsiniz. Umarız açık hava basıncı hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını sunduk. Umarız bu anlamda faydalı olabilmişizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder