Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir?

Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir?
Sırpsındığı savaşı Osmanlı İmparatorluğunda en çok bilinen savaşlar arasında ilk sıralarda gelmektedir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş dönemindeki önemli savaşlardan birisidir. Sırpsındığı savaşının önemli özelliklerini, sebeplerini ve sonuçlarına aşağıya maddeler halinde verelim.



3-Murat HüdevendigarSırpsındığı savaşının önemi ve özellikleri nelerdir?

Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir?
Sırpsındığı savaşı sebepleri, sonuçları ve özellikleri nelerdir?

-Sırpsındığı savaşının yapıldığı zaman Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş dönemi olup savaşın yapıldığı tarih 1364 yılıdır.

-Sırpsındığı savaşının yapıldığı yer Edirne İlimiz sınırları içerisinde bulunan Meriç nehrinin kıyısındaki Sarayakpınar köyü civarıdır.

-Sırpsındığı savaşı Osmanlı İmparatorluğunun padişahlarından I.Murad döneminde yapılmıştır.

-Bazı kaynaklarda Sırpsındığı savaşı “Sırpsığındı savaşı” olarak da yazılmakla birlikte asıl ismi “Sırpsındığı” dır.

-Osmanlı İmparatorluğu ile Haçlı Ordusu arasında geçmiştir.

-Osmanlı Ordusunun Komutanı Lala Şahin Paşa’dır. Savaşta en büyük başarı payı ise komutan ise “Hacı İlbey”e attir. 

-Haçlı ordusunu oluşturan birlikler ise “Macarlar, Bulgarlar, Sırplar, Eflaklar ve Bosnalılar” dır.

-Sırpsındığı savaşının en önemli özelliği ise Osmanlı İmparatorluğuna karşı Avrupa devletleri tarafından oluşturulan Haçlı Ordusunun Osmanlı ile yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Evet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Haçlı ordusu ile yapmış olduğu ilk savaş 1364 yılında yapılan bu “Sırpsındığı savaşı”dır.

-Sırpsındığı savaşı Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan savaşlar içerisinde bazı konular nedeniyle en çok tartışılan savaşlardan bir tanesi olmuştur. Özellikle Bu savaşın yapıldığı yer konusu ve savaşın yapıldığı zaman konusu ile özellikle bu savaşın aslında başka bir savaşla karıştırıldığı yönünde bazı tartışmalarda yaşanmış ve yaşanmaya da devam etmektedir.

-Sırpsındığı savaşın ismi Osmanlılarca verilen isim olup “Sırpların kırıldığı savaş” anlamına gelmektedir. Fakat yukarda bu savaşın yapıldığı yer olarak bildirmiş olduğumuz Saraypınar köyünün Sırplarca verilen isimlerinden biri olduğu da bazı bilgiler arasında geçmektedir.

 Haçlı ordusuSırpsındığı savaşının sebepleri nelerdir?

Sırpsındığı savaşının temel nedeni Osmanlı İmparatorluğunun özellikle Birinci Murad döneminde Avrupa’da ilerleme kaydetmesi ve burada bulunan Edirne ve Filibe gibi yerleri fethetmesidir.

Osmanlının özellikle Trakya bölgesinde toprak kazanarak Avrupa’ya doğru ilerlemesi en büyük nedenlerdir. Bu ilerleme karşısında Papa önderliğinde Haçlı ordusu hazırlanmıştır.

Sırpsındığı savaşının sonuçları nelerdir?

-Osmanlı İmparatorluğu’nun Haçlılarla yapmış olduğu ve kazandığı ilk savaştır.

-Osmanlı İmparatorluğu bu savaşı kazanmakla birlikte Özellikle Avrupa’ya doğru ilerleme düşüncesinden dolayı Edirne ili bu savaştan yaklaşık 1 yıl sonra yani 1365 yılında başkent yapılmıştır.

-Bu savaştan sonra Osmanlı ordusunun Avrupa’da ki ilerlemesi devam etmiş ve Trakya topraklarının tamamen Osmanlı Egemenliğine geçmesine büyük etken olmuş ve zemin hazırlamıştır. Aynı zamanda Makedonya’nın fethine de hız verilmiştir.

-Macar İmparatorluğunun Avrupa’da ki etkisi bitme noktasına gelmiştir.

-Yine bu savaşın kazanılması Bulgarların Osmanlıya katılmasında etken olmuştur.

Sırpsındığı savaşı-1Sırpsındığı savaşındaki güçler ve kayıplar ne kadardır?

-Bu savaşta günümüzden yıllar önce yapılmasından dolayı orduların güçleri ve kayıpları konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte bazı ortalama sayılar verilmektedir. Bu rakamlara göre;

Osmanlı İmparatorluğunun asker sayısının ortalama olarak 10.000 kişi civarında olduğu ve yaklaşık olarak 1.000 civarında bir kaybının bulunduğu belirtilmektedir.

Haçlı ordusunun ise yine kesin sayısı bilinmemekle birlikte en az 30.000 civarında bir askerinin bulunduğu ve bunlardan yaklaşık olarak 1/4 oranında kayıp verdiği tahmin edilmektedir. Yani yaklaşık olarak 7-8 Bin civarında bir kaybının bulunduğu bilgisi yer almaktadır. (Fakat bunlar kesinlikle net sayılar olmamakla birlikte tahmini verilen sayılardır) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder