Ramazan nedir? Anlam ve önemi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 17, 2018

Ramazan nedir? Anlam ve önemi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ramazan nedir? Anlam ve önemi

18 Haziran gecesi yılın ilk Ramazan orucu için sahura kalkıldı!.. Peki, Ramazan orucu nedir, nasıl tutulur?.. Hayırlı Ramazanlar…
Ramazan Arapça’da çok sıcak anlamındaki ‘ramaza’ kökünden gelir. Bir inanışa göre de yaz sonunda güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen ‘ramda’ kelimesinden türemiştir. Bu benzetmeyle Ramazan, inananları günahlarından temizler…


Üç ayların sonuncusu olan Ramazan, on bir ayın sultanı ve ayların en kıymetlisidir. Çünkü bu ayda Kur’an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz (dinen yapılması emredilen) kılınmıştır.

Ramazan nedir? Anlam ve önemi
Ramazan nedir? Anlam ve önemi

Kuran’ı Kerim‘de de ifade edildiği gibi bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de Kuran’ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Ramazan ayı içindedir. Ramazan’ın her gecesinin ibadetle dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir Gecesi‘nin Ramazan’ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır. Nitekim Hz. Muhammed de bu son on güne ayrı bir önem vermiş ve aile fertlerini de uyandırarak onların ibadetle meşgul olmalarını istemiştir.

Oruç, İslam’ın beş şartından biridir. Yılda bir ay, ramazan ayında, Allah’a kulluk ve ibadet amacıyla, tanyerinin ağarmaya başlamasından güneşin batışına kadar, niyetlenerek bir şey yiyip içmeden ve orucu bozan başka şeylerden de nefsi koruyarak oruç tutulur. Orucun Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup; bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.

İftar; Allah rızası için farz veya nafile (fazladan, farz olmayan) oruç tutan bir Müslüman’ın, güneşin ufukta kaybolmasından sonra bir şey yiyerek veya içerek orucunu açmasına denilmektedir. Müslümanlıkta iftar etmeye, iftar vermeye ve iftar vaktine büyük kıymet verilmektedir. Nitekim, bir kimse Ramazan ayında bir oruçluya iftar verirse, günahlarının af olunduğuna; o oruçlunun sevabı kadar da ona sevap verildiğine inanılır.

Oruç tutmak üzere gecenin son altıda birinde yenen yemeğe sahur denilir ki, bu vakit takvimlerimizde imsak vakti olarak belirtilmiştir.

Fıtr sözlükte “orucu açmak”, fıtra da “yaratılış” anlamına gelir. Türkçede fitre şeklinde söylenen “fıtır sadakası”, Ramazan Bayramı’na kadar, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanlar’ın kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir.

İtikaf, Ramazan’ın son on gününü camide veya başka bir ibadet edilebilecek yerde yalnızlığa çekilerek devamlı ibadetle meşgul olmak demektir.

Ramazan inananlara değer ve olgunluk kazandırabilecek ilâhî bir hediyedir. Oruçlu iken ağıza bir şey girmemesine dikkat edildiği gibi ağızdan çıkana da yani sözlere de dikkat edilmelidir. Dedikodu ve incitmeden son derece sakınılmalı ve orucun değeri azaltılmamalıdır.

Teravih yirmi rekatlık bir namazdır. Teravih namazının yirmi rekat olduğu İslam alimlerinin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmektedir. Hz. Muhammed; “Kim Ramazan namazını (teravih) inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kılarsa onun geçmiş günahları bağışlanır?” buyurarak bu namazı teşvik etmiş ve kendisi de başlangıçta ashabına cemaatle kıldırmış, sonraları ise teravih namazı farz kılınabilir ve Müslümanlar’ın çoğunluğu da bunu hakkıyla yerine getiremeyebilir endişesinden dolayı tek başına kılmaya devam etmiştir.

Ramazan ayında Kuran’ı Kerim’i anlayarak okumak, ibadet etmek (Allah’ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak) hatta bol bol tevbe ederek geçirmek inanana huzur verecektir.

ramazan4_1406Oruçlunun dikkat etmesi gereken durumlar!

Başlanmış olan orucu bilerek bozmanın dünyevi bir karşılığı olarak keffaret orucu cezası vardır. Kısaca ifade etmek gerekirse bir şey yiyip içme ve bu kapsamda değerlendirilen şeyler orucu bozar. Bunlar bilinçli ve kasten olursa orucu bozdukları gibi keffaret gerektirirler.

Orucu bozmayan şeyler!

Bazı durumlar vardır ki insan orucunun bozulduğunu zannedebilir. Ancak bu durumlarda oruç bozulmaz. Bu kişinin orucu bozulmadığı için ne kaza ne de keffaret gerekir.

1- Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek,
2- Banyo yapmak,
3- Oksijen tüpüyle ilaçsız suni hava vermek,
4- Orucu bozmaya niyet edip de bozmamak,
5- İstemeyerek ağız dolusu kusmak,
6- İsteyerek, zorlayarak biraz kusmak,
7- Sahurda tokluk veren ilaçlar kullanmak,
8- Göze katı veya sıvı ilaç koymak, ıslak lens takmak,
9- Misvak kullanmak, macunsuz diş fırçalamak,
10- Kulağa su kaçması,
11- Diş çukuruna ilaç koymak,
12- Çiçek, kolonya veya parfüm koklamak,
13- Morfinsiz, iğnesiz diş çektirmek,
14- Yutmadan yemeğin tadına bakmak,
15- Sakındığı hâlde toz ve dumanın boğazdan veya burundan içeri girmesi,
16- Kan aldırmak, akupunktur kullanmak,
17- Ağzını yıkadıktan sonra, kalan yaşlığı tükürükle yutmak,
18- Dişleri arasında kalan, nohuttan küçük olan şeyi yutmak.

Hz. Muhammed’in Ramazan ayı için Müslümanlar’a seslenişi şöyledir;

“Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize bastı.
O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır.
Allah o ayda oruç tutmayı farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı (terâvih namazı kılmayı) nâfile kıldı.
O ayda bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur.
O ayda bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz işlemiş gibi sevap alır.
O, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir.
O, yardımlaşma ayıdır.
O ayda müminin rızkı bollaştırılır.
O ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da hiç bir şey noksanlaşmaz.”

Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanlar’ın bayram günleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder