Para ile ilgili kuruluşlar-Merkez bankası ve yapısı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Para ile ilgili kuruluşlar-Merkez bankası ve yapısı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Para ile ilgili kuruluşlar-Merkez bankası ve yapısı

Para İle İlgili Kuruluşlar:Ülkedeki toplam kıymetlerin karşılığını gösteren parayı basan, yöneten kuruluşlar merkez bankalarıdır. Ülkemizde banknot çıkarma yetkisine sahip ilk kurum, 4 Şubat 1863 tarihinde kurulmuş olan Osmanlı Bankası’dır. Cumhuriyetin ilanından sonra, T.C. Merkez Bankası 11 Haziran 1930’ da 1715 sayılı kanunla kurulmuştur.
Merkez bankaları, ekonomideki para arzını kontrol ederek, fiyatların genel düzeyi (enflasyon ve deflasyon ) yanında, işsizlik ve milli geliri ( toplam üretim ) etkileme gücüne sahiptir. Devlet adına para basarak piyasaya süren Merkez Bankası’nın temel işlevi piyasadaki toplam para arzı ve toplam para talebinin biribirine eşit olmasını sağlamaktır.

Para ile ilgili kuruluşlar-Merkez bankası ve yapısı
Para ile ilgili kuruluşlar-Merkez bankası ve yapısı

T.C. Merkez Bankası: Merkez bankaları ülke parasının değerini ve miktarını koruyarak ekonomik istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak için çalışırlar. Bu hedefe ulaşmak için merkez bankaları aşağıdaki görevleri yerine getirirler.

– Para piyasalarındaki istikrarı sağlamaya çalışır.

– Bankaların bankası ve likiditenin son kaynağıdır. Bankalara kredi sağlar ve faaliyetlerini düzenler. Bankalar arasındaki çek takasını yürütür.

– Devletin bankacılığını yaparak, devlet adına fon tutar ve ödemeleri yapar.

– Para politikası araçlarını bağımsız olarak piyasa koşullarına göre kullanır.

Merkez Bankası, kâğıt para basımını kendisine bağlı banknot matbaasında gerçekleştirmektedir. Kâğıt para ile banknot aynı anlamda kullanılmaktadır. Bozuk para adı verilen madeni paraların çıkartılması Maliye Bakanlığı ile Hazinenin yetkisindedir. Madeni paraların basıldığı yere darphane denilmektedir. Banknot matbaası Ankara’da, darphane İstanbul’dadır. Merkez Bankasının piyasaya banknot çıkarmasına emisyon adı verilir. Merkez Bankasının piyasaya sürdüğü toplam kağıt para tutarına emisyon hacmi adı verilir. Bu paralar tümü dolaşımda değildir. Bir kısmı bankalarda mevduat halinde, bir kısmı halkın elinde, firmaların veya kurumların kasalarında bulunabilir.

Merkez Bankasının Yapısı: Merkez bankaları anonim şirket şeklinde kurulmuşlardır. Kuruluşun bünyesinde aşağıdakiler bulunmaktadır:

– Tüm ortaklardan oluşan genel kurul

– Banka meclisi

– Denetleme kurulu

– Para politikası kurulu

– Başkanlık

– Yönetim kurulu

– Merkez ve şubeler iskonto kurulu

– 23 adet şubeden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder