Marie Curie kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Marie Curie kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Marie Curie kimdir?

Marie Curie Nobel ödülü alan ilk kadındır. Hayatını bilime adayan bu güçlü kadın, pek çok keşfe imza atmıştır. 

Asıl adı Maria Salome Sklodowska olan Marie Curie, 7 Kasım 1867′de Polonya’nın Varşova kentinde dünyaya geldi. Madam Curie olarak da bilinir.

Marie Curie kimdir?
Marie Curie kimdir?

Babası fizik ve matematik öğretmeni, annesi kız yurdunda müdürdü. Üç kız ve bir erkek kardeşi vardı. Erken yaşta annelerini kaybettiler.

Ülkelerinde kadınlar için eğitim olanağı olmadığı için kardeşi Bronya ile para biriktirip yurtdışında eğitim görmeye karar verdiler. Kardeşi Bronya Sorbonne’de tıp eğitimi aldı ve mezun olunca Marie’nın eğitime katkı sağladı.

Fizik ve matematik alanında eğitim almaya başlayan Marie, bu dalları birincilikle tamamladı.

Polonyalı bir bilim insanı olan Pierre Curie ile tanıştı. Ortak ilgi alanları ve bilimsel araştırmaya olan tutkuları çifti birbirine bağladı. Pierre Curie ile 1895 yılında evlendi.

Ertesi yıl öğretmenlik diplomasını alan Curie, sonradan radyoaktivite olarak adlandırılacak, uranyum tuzlarının yaydığı ışın konusunda araştırmalara başladı. Eşi Pierre de araştırmalarına katıldı.

Tarihler 1898 yılını gösterdiğinde Curie’ler polonyumu bulduklarını ilan ettiler. Polonyum, uranyumun bozulmasından ortaya çıkan bir radyoaktif elementti. Ardından yaptıkları araştırmalar neticesinde radyumu keşfettiler.

Marie Curie, 1904′de doktorasına tamamlayarak, bu unvanı alan ilk kadın oldu. Aynı yıl radyoaktivite konusundaki çalışmalarından dolayı kocası Pierre Curie ve doktora hocası Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü alarak tarihe geçti. Curie, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu.

Karı-koca farklı okullarda öğretmenliğe başladı. Curie çiftinde radyasyondan kaynaklanan rahatsızlıklar görülmeye başlandı. Pierre Curie, 1906′da geçirdiği bir kaza sonrasında hayatını kaybetti.

Marie Curie, eşinin Sorbonne’deki öğretmenliğine devam etti ve okuldaki ilk kadın profesör unvanını aldı.

1911 yılı Marie Curie’ye ikinci Nobel ödülünü getirdi. Curie, radyum ve polonyumun keşfi nedeniyle bu kez Nobel Kimya ödülüne layık görüldü.

Marie Curie, 1914 yılında Paris’de Paris Üniversitesi’nde kurulan Radyum Enstitüsü’nün müdürü oldu.

Bilimsel araştırmaları nedeniyle hayatı boyunca radyoaktif maddelere maruz kalan Marie Curie, kan kanseri sonucu hayatını kaybetmiştir. Hastalığına aşırı dozda aldığı radyasyonun sebep olduğu düşünüldüğü için tarihe “bilim için ölen kadın” olarak geçmiştir.

Marie Curie’nin Pierre Curie ile evliliğinden Irene ve Ève adında iki kızı olmuştur.

Kronoloji

1903 – Nobel Fizik Ödülü

1903 – İngiliz Kraliyet Birliği’nden Davy madalyası

1911 – Nobel Kimya Ödülü

1921 – Bilime katkılarından ötürü, Amerika’nın kadınları adına, başkan Warren Harding’ten 1 gram radyum

Keşifleri

Radyumun, polonyumun ve radyoaktivitenin keşfi

İlkleri

Nobel alan ilk kadın

Doktora yapan ilk kadın

Profesör unvanı alan ilk kadın

İki farklı alanda Nobel ödülü almış tek insandır.

Radyoloji biliminin kurucusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder