Lucas kritiği nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Lucas kritiği nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Lucas kritiği nedir ?

Lucas kritiği nedir ?
Bir ekonomide hükümet yeni bir politika izlediğinde iktisatı yönetenler bu politikanın etkilerinin gelecekte de devam edeceğini varsayarak tahmin ederler.
Oysa ki hükümetin izlediği yeni bir politika işçilerin ve firmaları etkileyerek mevcut politikanın ve yapının değişmesine yol açar.

Lucas kritiği nedir ?
Lucas kritiği nedir ?

Bu yüzden yeni bir iktisat politikasının etkilerini,mevcut olan yapının değişmeyeceğini düşünerek tahmin etmek anlamsız bir yaklaşım olur.

Lucas Kritiği (Lucas Critique) (1976)

Hükümet yeni bir politika izlediğinde veya izleyeceğinde , tüketiciler-firmalar varsayım gereği rasyonel oldukları için uygulanacak politikayı kavrayıp ,etkilerini öngörüp ona göre davranış değiştirirler.İktisat politikasını uygulayıcılar (hükümet vs..) tüketicilerin,firmaların o ana kadar olan iktisadi davranışlarının gelecekte de devam edeceğini varsayarak politikalarını oluşturmuşlardır.

Tüketicilerin,firmaların uygulanan politikaya göre davranış değiştirmesi sonucu için hükümetin uyguladığı politika etkinsiz olur.Tamamen etkinsizlikten bahsedemesekte etkinliği azalır demek daha doğru olacaktır.Geçmiş davranışlara ve ekonometrik verilere göre oluşturulacak bir politikanın etkinliği azalacaktır.

Buradan anlıyoruz ki makro düzeyde etkin görünen bir politika mikro düzeyde (veya tam tersi) geçerli olmayabilir .Böyle olduğunu düşünmek ''terkip hatası''na (fallancy of composition) yol açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder