DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Kuvvet nedir?
Kuvvet nedir, kuvveti ölçen araçlara ne denir? Kuvvet nerelerde kullanılır?..
Duran bir cismi harekete geçiren, hareket halindeki cismi durduran, cismin doğrultusunu, yönünü, şeklini ve hızını değiştirebilen her türlü etkiye kuvvet denir. Kuvvet gözle görülemez, kuvvetin sadece etkileri gözlenip ölçülebilir. Kuvvet dinamometre ya da yaylı el kantarları ile ölçülebilir. Dinamometreler cisimlerin esneklik özelliğinden faydalanılarak yapılmıştır.
Kuvvet birçok alanda karşımıza çıkar. Çanta taşırken, kapıyı açarken, musluğu çevirirken, meyve soyarken, saçımızı tararken ve elbiselerimizi giyerken kuvvet kullanırız. Bir cismin hareket edebilmesi ve sürat kazanabilmesi için cisme mutlaka kuvvet uygulanması gerekir. Cismin hareket edebilmesi için cisme uygulanan kuvvetin her zaman cisme dokunmasına gerek yoktur. Örneğin; mıknatısın manyetik alanı.
![]() |
Kuvvet nedir? |
Bir cisme etki eden kuvvetin büyüklüğünün bilinmesi, kuvvetin sebep olacağı etkilerin bilinmesi için gereklidir. Kuvvetleri göstermek için çizilen ok işaretleri, kuvvetlerin büyüklüklerine göre ölçekli olarak çizilmelidir.
Bir cisme kuvvet uygulandığında cisim şekil değiştiriyorsa, kuvvetin etkisi ortadan kalkınca cisim tekrar eski haline geri dönebiliyorsa böyle cisimlere esnek cisim, bu olaya da esneklik denir. Lastik, çelik şerit, yay, lastik top esnek cisimlere örnektir.
Dinamometreler, kuvvetin esnek cisimler üzerindeki şekil değiştirme etkisi kullanılarak yapılmıştır. Dinamometredeki esnek cismin uygulanan kuvvet sayesinde uzaması ile kuvvet ölçülebilir. Esnek cisim ne kadar fazla şekil değiştiriyorsa cisme uygulanan kuvvet o kadar büyük olur.
kuvvet nedirKuvvet;
• Duran bir cismi harekete geçirebilir.
• Hareket halindeki cismi durdurabilir.
• Hareket halindeki cisimleri hızlandırabilir veya yavaşlatabilir, hızını değiştirebilir.
• Cisimlerin doğrultusunu, yönünü ve şeklini değiştirebilir.
Kuvvetler, etkilerine göre farklı çeşitlerde olabilir. Kuvvetler genel olarak temas gerektiren kuvvetler ve temas gerektirmeyen kuvvetler olarak iki grupta incelenir.
Fizikte temel anlamda iki büyüklük vardır. Bunlar;
1) Skaler Büyüklük
2) Vektörel Büyüklük
Skaler Büyüklük
Sadece bir sayı ve bir birimle belirtilen büyüklüktür. Örnek; Kitabın boyu 160 cm’dir. Karpuz 5 kg’dır vb… Sıcaklık, kütle, zaman, uzunluk, öz kütle, enerji skaler büyüklüklerdir.
Vektörel Büyüklük
Yönü, doğrultusu ve değeri ile belirtilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. Kuvvet, hız, ivme gibi büyüklükler vektörel büyüklük olduğundan vektörle gösterilir. Vektör: Yönlendirilmiş, sınırlandırılmış, ölçülebilen doğru parçasıdır. Vektör ok işareti ile gösterilir. Ucundaki ok işareti kuvvetin yönünü belirtir.
Kuvvet çeşitleri şöyledir;
kuvvet nedirTemas gerektiren kuvvetler
- İtme kuvveti
- Çekme kuvveti
- Kas kuvveti
- Elektriksel itme kuvveti
- Kaldırma kuvveti
- Sürtünme kuvveti
- Rüzgar kuvveti
- Buhar kuvveti
Temas gerektirmeyen kuvvetler
- Magnetik alan kuvveti (mıknatıs)
- Yer çekimi kuvveti
- Elektriksel çekim kuvveti
kuvvet nedirKuvvetin özellikleri nelerdir?
* Vektörel bir büyüklüktür.
* Kuvvet gözle görülemez, kuvvetin sadece etkileri gözlenip ölçülebilir.
* Kuvvet, yönlü doğru parçaları ile (ok işareti ile) gösterilir. Kuvveti göstermek için kullanılan okun yönü, kuvvetin yönünü, büyüklüğü ise kuvvetin büyüklüğünü gösterir.
* Kuvvetin gösterilebilmesi için 4 elemanının bilinmesi gerekir. Bunlar;
1) Kuvvetin uygulama noktası,
2) Kuvvetin doğrultusu,
3) Kuvvetin yönü,
4) Kuvvetin büyüklüğü (şiddeti).
Kuvvetin elemanları nelerdir?
Uygulama noktası: Kuvvetin cisme etki ettiği noktadır.
Yönü: Kuvvetin cismi hareket ettirdiği yöndür.
Büyüklüğü (şiddeti): Kuvvetin cisme etki edebilme gücüdür.
Doğrultusu: Kuvvetin etkisini gösterebildiği doğrultudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder