Koyunhisar savaşı özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Koyunhisar savaşı özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Koyunhisar savaşı özellikleri nelerdir?

Koyunhisar savaşı özellikleri nelerdir?
Koyunhisar savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli savaşlarından bir tanesidir. Fakat tarihte bu savaş örneğin bir Kosova bir Sırpsındığı, bir Varna savaşları gibi çok bilinen bir savaş değildir. Ama sonuçları ve özellikleri bakamından oldukça önemli savaşlardan bir tanesidir.


Osmanlı LağımcılarKoyunhisar savaşının özellikleri nelerdir?

-Koyunhisar savaşı “Bafeus Muharebesi” ya da “Bapheus Muharebesi” olarak da bilinmektedir.

-Savaşın yapıldığı tarihler 18 Temmuz 1302 ila 27 Temmuz 1302 tarihleri arasındadır. Yaklaşık olarak 9 gün bir zaman sürmüştür.

-Koyunhisar savaşının tarafları Osmanlı Beyliği ve Bizans İmparatorluğu’dur. Bizans İmparatorluğunun kuvvetleri Bursa Valisi Atranos, Ketel tekfuru ve Kite tekfurlarının oluşturduğu ordudur.

-Koyunhisar savaşının en önemli özelliği Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasında olan ilk savaş olma özelliğinde olmasıdır.

-Koyunhisar savaşı birçok tarihçi tarafından Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluş savaşı olarak da bildirilmekte ve asıl kuruluş tarihinin 1299 değil Koyunhisar savaşının kazanıldığı tarih olan 1302 tarihi olarak belirtilmektedir.

Osmanlı Deliler askeri birlik-Koyunhisar savaşında tarafların asker sayıları yaklaşık olarak 2000 Bizans Askerine karşı 4500-5000 civarında Osmanlı Beyliği askeri olduğu söylenmektedir.  Ayrıca Bizans ordusunun askerlerinin birçoğu paralı askerlerden oluşmakta idi.

-Koyunhisar savaşının çıkmasındaki en büyük sebeplerden bir tanesi Osmanlının İznik’i almak istemişi olarak gösterilmektedir.

-İsmini Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı olan Koyunhisar bölgesinden almaktadır. Burada bulunan bir ovada savaş yapılmıştır.

-Bu savaşta hangi ordunun ne kadar asker kaybettiği net olarak belli değildir.

Celali İsyanları-1Koyunhisar savaşının sonuçları nelerdir?

-Savaşı Osmanlı Beyliği kazanmıştır.

-Kite kalesi fethedilerek İznik ve İzmit yolu açılmıştır.

-Bursa ilinin çevresindeki birçok yer Osmanlıya geçmiştir.

-Anadolu’da bulunan Bizans ordusu güç kaybetmeye başlamıştır.

-Bu savaş sonucunda ayrıca birçok kale Osmanlı beyliği tarafından fethedilmiştir.

-Osmanlı Beyliği beylikten, devletliğe geçmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder