İklim nedir? Kısaca iklim hakkında bilgiler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 21, 2018

İklim nedir? Kısaca iklim hakkında bilgiler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İklim nedir? Kısaca iklim hakkında bilgiler

Yeryüzünde yaşam koşullarına büyük etkisi olan iklim hakkında bilgileri sizin için özetledik. İşte iklim nedir sorusunun kısaca yanıtı…
İklim, yeryüzünün bir kesiminde veya tamamında, belli bir süre boyunca gelişen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi atmosfer olaylarının (hava şartlarının) istatistiki ortalamasıdır. Peki, iklimin hava durumundan farkı nedir? Hava durumundan farklı olarak iklim meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.


Bir bölgenin iklimi temel olarak o bölgenin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. Bunun yanında iklimi etki eden dinamik etmenler de vardır. Örneğin okyanus akıntıları, bölgedeki bitki örtüsünün sıklığı, sera gazlarının etkileri gibi…

İklim nedir? Kısaca iklim hakkında bilgiler
İklim nedir? Kısaca iklim hakkında bilgiler

TÜRKİYE’DEKİ İKLİM TİPLERİ

Karasal iklim: Bu iklim tipi Türkiye’de İç Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerinde ve Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmı ile Trakya’nın iç kısımlarında görülür. Karasal iklimin bitki örtüsü bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

Akdeniz iklimi: Bu iklim tipi Türkiye’de Akdeniz, Ege bölgelerinde ve güney Marmara`da görülür. Fakat Marmara’da görülen Akdeniz ikliminin özellikleri daha serttir. Akdeniz ikliminin bitki örtüsü makidir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları da ılık ve yağışlıdır.

Karadeniz iklimi: Bu iklim tipi, Karadeniz kıyıları ve kuzey Marmara bölgesinde görülür. Her mevsim yağışlıdır ve bitki örtüsü ormandır. Karadeniz ikliminde yaz ayları ılık ve yağışlı, kış ayları soğuk ve kar yağışlıdır.

Marmara (geçiş) iklimi: Bu iklim, Marmara Bölgesi’nin kuzey Ege’yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Kış ayları Akdeniz iklimi kadar ılık, yaz ayları ise Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Yani Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir.

Marmara ikliminin bitki örtüsünü alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder