İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir?

İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir?
İkinci Kosova savaşı Osmanlı imparatorluğunda yaşanmış önemli savaşlar arasında yer almaktadır. Aynı bölgeye yakın yerde yapılan Birinci Kosova savaşı nedeniyle bu savaşa da ikinci Kosova savaşı adı verilmiştir.


İkinci Kosova savaşının özellikleri nelerdir, baktıktan sonra sebepleri ve sonuçları hakkında kısa kısa bilgi verilecektir.

İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir?
İkinci Kosova Savaşı Özellikleri nelerdir?

6--İkinci Muradİkinci Kosova savaşının özellikleri nelerdir?

-Osmanlının haçlı ordusuna karşı kazanmış olduğu savaşlardan bir tanesidir.

-Osmanlı padişahı İkinci Murad zamanında yapılmıştır.

-Savaşın tarihi 17 Ekim-20 Ekim 1448 tarihidir. Tarihe bakıldığına göre yaklaşık olarak 2-3 gün süren bir savaş olmuştur. 

-Savaş Osmanlı zaferiyle sonuçlanmıştır.

-Osmanlının özellikle kuruluş döneminde yaptığı en kanlı savaşlardan bir tanesidir.

-Yine Osmanlı İmparatorluğunun özellikle kuruluş yıllarında yapmış olduğu en uzun savaşlar arasında gösterilmektedir.

İkinci Kosova savaşının temel sebepleri nelerdir?

-İkinci Kosova savaşının çıkmasında ki ana neden Avrupalı bazı ülkelerin Osmanlıyı Avrupa’dan atmak istemeleridir. En önemli sebep bu olup aynı zamanda Osmanlının Avrupa kıtasındaki ilerlemesini durdurmakta asıl bir sebeptir.

-Savaşın çıkması veya savaşa sebep olan olaylar nelerdir? Diye sorulacak olur ise Osmanlının hâkimiyetinde bulunan bazı topraklarda çıkan isyanların sebep olduğu bazı cesaret verici olaylardır. Bu olaylar neticesinde Yine Haçlı ordusu kurularak bu fırsattan yararlanılmak istenmiştir. Fakat İkini Murad balkanlarda çıkan bu isyanları bastırmış ve haçlılara karşı koymak üzere ordusunu toparlamış ve yeni birliklerle takviye etmiştir.

-Ayrıca haçlıların 1444 yılında kaybetmiş olduğu Varna yenilgisinin intikamını almak istemeleri de savaşın bir diğer sebebidir.

Celali isyanları-3Savaşın tarafları, güçleri ve kayıpları nedir?

-Savaşın bir tarafından Osmanlı İmparatorluğu var iken diğer tarafta Macaristan ve Eflak Prensliği başta olmak üzere Haçlı ordusu bulunmaktadır.

-Osmanlı ordusu yaklaşık olarak 40-60 Bin civarında iken Haçı ordusundaki asker sayısının da aşağı yukarı aynı olduğu veya biraz daha Osmanlı’dan fazla olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır.

-Bu orduların verdiği kayıplar hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Haçlı ordusunun yaklaşık olarak ordusunda ki askerlerin 1/4’ünü kaybettiği bilgisi yer almaktadır.

Celali İsyanları-1İkinci Kosova savaşının sonuçları nelerdir?

-Osmanlı savaşı kazanmıştır.

-Osmanlının Avrupa’dan atılamayacağı haçlılar tarafından anlaşılmıştır.

-Osmanlı Avrupa kıtasındaki varlığını kesin olarak kanıtlamıştır.

-Osmanlı İmparatorluğu bu savaşı kazanarak artık II. Viyana savaşına kadar atak yapan devlet konumuna geçmiş olup, haçlılar ve Avrupalı devletler yine ikinci viyana savaşına kadar savunma yapar hale gelmişlerdir.

-Bizans imparatorluğunun Avrupa ülkeleri ve haçlı ordusundan yardım alması zorlaşmıştır. (Bu durum ilerde İstanbul fethinde etkili olacaktır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder