Hollanda nerededir, özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 13, 2018

Hollanda nerededir, özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hollanda nerededir, özellikleri nelerdir?

Hollanda nerededir, tarihi geçmişi ve coğrafi özellikleri nelerdir?
Hollanda ismi aslında sadece ülkenin kuzeybatı kısmından Birleşik Hollanda Krallığı’nın en önemli eyaleti olan Hollanda Eyaleti’nden gelmektedir.

Kısaca Hollanda olarak adlandırılmaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu eyalet iki ayrı eyalete bölünmüştür: Kuzey Hollanda (Başkent:Haarlem) ve Güney Hollanda (Başkent Lahey: Den Haag). Felemenkçede “Hollanda” ifadesi sadece bu iki eyalet için kullanılır.

Hollanda nerededir, özellikleri nelerdir?
Hollanda nerededir, özellikleri nelerdir?

İngilizce “Dutch” adı, “duutsc” gibi Orta Hollanda biçimlerinden ortaya çıkmıştır. “duutcs” ve “dietsc” gibi Orta Hollanda biçimleri halk arasında konuşulan lehçelerin adlarıdır ve bu lehçelerin, yönetimin, bilimin ve kilisenin dili olan Latince’dan ayırd edilmesine yaramışlardır. “Dutch” ve “duutsc” biçimleri Almanca bir kelime olan “deutsch” ile bağlantılıdır, aynı kökenden gelir. Fransızlar ise bu bölgeyi Pays-Bas yani alçak ülke olarak tanımlarlar.hollanda

Hollanda, Hollanda Krallığı’nı meydana getiren dört ülkeden biridir. Topraklarının çok büyük bir kısmı Batı Avrupa’dadır, ayrıca Karayipler’de üç adası bulunmaktadır.

Ülke kuzey ve batıda Kuzey Denizi, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya ile komşudur.

Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır.

Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerinden bir tanesini oluşturur. Hollanda’nın Rotterdam kenti, Avrupa’nın en büyük limanlarından biridir.

Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Hollanda nüfus yoğunluğu fazla olan bir ülkedir.

Ülke özellikle peynirleri, yel değirmenleri, bisikletleri, laleleri, Holştayn adı verilen inekleri ve sosyal hakları ile tanınır. Hollanda’da eşcinsel evlilik yasaldır.

Hollanda Avrupa Birliği, NATO, OECD üyesidir. Ayrıca Kyoto Sözleşmesi’ni imzalamıştır. Ülke Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, Uluslararası Adalet Divanı’na Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ve Europol’e ev sahipliği yapmaktadır.hollanda

Ülke üç büyük nehir tarafından iki ana bölgeye bölünür.

Bu nehirler Ren ve onun ana kolları olan Waal ile Meuse nehirleridir. Bu nehirler tarihte derebeylikler arasındaki sınırı oluşturduğundan bir takım kültürel farklılıklara yol açmıştır.

Hollanda’nın güneybatısı bir nehir deltasıdır ve Scheldt Nehri’nin iki kolu buradan denize dökülür.

Ren nehrinin sadece bir kolu kuzeydoğuya doğru akar, bu da IJssel Nehri’dir ve IJsselmeer’e dökülür.

Bu nehir de dil açısından bir bölünme yaratır, nehrin doğusunda yaşayanlar Hollanda Aşağı Saksoncası ağzını konuşurlar. Ülkenin toprakları Kuvaterner döneminde oluşmuştur. Toprakları genelde alüvyon, buzultaş, çökeller vekilden oluşur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder