giffen paradoksu nedir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

giffen paradoksu nedir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

giffen paradoksu nedir

ekmeğin fiyatının artmasıyla tüketiminin de arttığını gören giffen'in ileri sürdüğü çelişki.

fiyatı artan şeyin tüketiminin azalacağı görüşüne aykırı gözüken bu olay gerçekte bir paradoks değildir tabii ki. 

giffen paradoksu nedir
giffen paradoksu nedir

çünkü ekmek fiyatındaki artışla birlikte diğer yiyeceklerin fiyatları da artmakta ve yoksul insanlar diğer besinleri yememekte ve daha çok ekmek yemektedirler.

Giffen Paradoksu Nedir?
19. yüzyılda İskoçyalı iktisatçı Robert Giffen tarafından ortaya konduğu için Giffen paradoksu olarak anılmaktadır. Robert Giffen, İrlandalı maden işçilerinin tüketim davranışları üzerine incelemelerde bulunmuştur. Bu incelemeler sırasında patates fiyatlarının artmasına rağmen işçilerin patates talebinin arttığını görmüştür. O dönemde fakir işçi sınıfının önemli besin kaynaklarından biri patatestir. Ayrıca tüketim malları da günümüzdeki kadar çeşitli değildir. Dolayısıyla patatesin fiyatı arttığında ikame mal olarak kullanılabilecek mallar sınırlı sayıdadır. Ayrıca gelir de düşük olduğu için fiyatları artınca patates aldıktan sonra patatesin yanına alabilecek gıda için geriye yeterli para kalmamaktadır. Patatesin yanına biraz et alarak karnını doyuran insanlar artık ete para yetmediği için kalan para ile mecburen biraz daha patates alınmaktadır. Bu durumda patates fiyatı artmasına rağmen talep artmış olur.

Bu şekilde bir Giffen paradoksu oluşması için 3 koşul gerekli olmaktadır.

Söz konusu mal düşük mal olmaktadır.
Söz konusu malın ikamesi zor olmalıdır.
Söz konusu mal tüketici kesimin bütçesinde önemli bir yeri kaplamalıdır.
Bu koşullardan anlaşılacağı üzere lüks mallar da benzer etkiler doğurmasına rağmen giffen mal sayılmaz. Lüks malların da fiyatı artınca moda etkisiyle, dikkat çekme yoluyla talebi artabilir. Ancak bu durum süreklilik yaratmayacaktır. Giffen mal olması için düşük mal olmalıdır.

Malın ikamesi zor bulunmalıdır çünkü aksi takdirde insanlar ikame mala olan talebi arttıracaktır. Örneğin tereyağı fiyatı arttığında insanlar ikame mal olan margarine yönelerek sorunu çözebilir. Hatta geliri düşük olan kişiler aynı amaca hizmet edecek bitkisel yağlara da yönelebilir. Dolayısıyla giffen paradoksuna yakalanmazlar.

İlgili mal bütçede önemli bir yer kaplamaldır. Akdi takdirde para yettiği takdirde insanlar doymak için biraz daha fazla patates almak yerine et alarak devam edebilirdi. Bu durumda patatese olan talep artmazdı.

Günümüz dünyasında giffen mala örnek için ekmeği düşünebiliriz. Dar gelirli bir ailede iki ekmek ile biraz yumurta, domates, biber ve soğan alarak menemen yaptıklarını düşünelim. Ekmek fiyatı arttığında domates, biber ve soğandan feragat edilerek menemen yerine yumurta yapıp daha fazla ekmek alarak karnını doyurma yoluna gidebilirler. Bu durumda ekmeğin fiyatı artmasına rağmen talebi de artmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder