DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Esperanto nedir?
Esperanto 100 yıl önce yaratılan yapay bir dildir. Polonyalı Zamenhof, Esperanto’yu, ana dilleri farklı olan insanları tek bir dil altında buluşturmak için yarattı.
Esperanto, dünyadaki nadir yapay olarak oluşturulmuş dillerden biridir. Esperanto’nun kelime anlamı “umut eden”dir. Dünyanın en ilginç dilinin hikayesi, 1870′lerde başlar.
![]() |
Esperanto nedir? |
Polonyalı göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof, birçok farklı dilin konuşulduğu bir bölgede yaşamaktadır. Farklı dilleri konuşan bu insanların birbirleriyle esperanto01031602anlaşamadıklarını fark eden Zamenhof, bunun için tek ve basit bir dil oluşturmaya karar verir ve Esperanto’nun dilbilgisi kurallarını oluşturur.
1905 yılında “Esperanto’nun Temelleri” kitabı yayımlandı. Zamenhof, Esperanto’yu yaratırken basit ve kuralları değişmeyen bir dil olması için uğraştı. Bunun için değişmeyen 16 ana kural belirledi. Örneğin, fiillerin şahıslara göre çekilmesinin zahmetli ve zor olduğunu düşünen Zamenhof, bunu Esperanto’ya da uyguladı.
Esperanto’daki birçok kelime Avrupa dili kökenli oluşturuldu.
Yeni bir dil öğrenirken en zorlandığımız konulardan biri de telaffuzdur. Esperanto’da her harf belirli ve değişmeyen bir sese sahiptir, bu yüzden konuşulması da oldukça kolaydır.
Günümüzde Esperanto
Esperanto hiçbir ülkenin resmi dili değildir. Ancak Esperanto dilini bilen 2 milyon kişi olduğu düşünülmektedir. Günümüzde Esperento en çok İran, Rusya, Fransa ve Almanya’da konuşulmaktadır.
Esperanto dilinde 30 bini aşkı kitap bulunmaktadır.
Esperanto konuşan kişilere “Esparantisto” denir. Esparantisto’lar çoğunlukla internet üzerinden iletişim kurarlar.
İlk kez 1905’te Fransa’da yapılan Esperanto kongresi kesintisiz her yıl başka bir ülkede yapılmaya devam ediyor. Bu kongreler sırasında Esperantistler birbirleriyle iletişime geçiyor, hiç tanımadıkları Esperantistleri evlerinde misafir ediyorlar.
Esperanto’yu öğrenmek için Ulusal Esperanto Dernekleri’nin açtığı kurslara katılmak gerekiyor.
Esperanto’nun özellikleri
-Esperanto’nun yazımı için Latin alfabesi kullanılır.
-Türkçe’dekine benzer şekilde ğ ve ü harfleri vardır.
-Esperanto konuşanlar genellikle cümle yapısını özne+yüklem+nesne olarak kullansa da böyle bir kural yoktur. Dizilim istenildiği şekilde yapılabilir.
-Her harf bir sese karşılık gelir.
-Sözcük türetmek kolaydır.
-Sözcükler basit, türemiş ve birleşik olmak üzere üçe ayrılır. Eklerle veya sözcükleri birleştirmekle yeni sözcükler oluşturulabilir.
-Esperanto dilinde zamanlar şimdiki ve geniş zaman, gelecek zaman, geçmiş zaman olmak üzere üçe ayrılır.
-Esperanto’da 28 harf bulunur. Kelimelerin sonlarına “o” konulduğunda isim, “a” konulduğunda sıfat olur. Çoğul eki olarak “j” kullanılır. Tümleçler “n” ile zarflar “e” ile biter.
Türkçe-Esperanto sözlük
Bonan tagon=İyi günler
Bonan matenon=Günaydın
Bonan nokton=İyi geceler
Bonan vesperon=İyi akşamlar
Saluton=Merhaba
Dankon=Teşekkürler
Kio estas via nomo?=İsminiz nedir?
Mia nomo estas ….=İsmim, …. dır.
Kiel vi fartas?=Nasıl gidiyor?
Bone, dankon. Kaj vi?=İyi, ya sen?
Sufiĉe bone=Oldukça iyi
Ne tre bone=Çok iyi değil.
Dankon=Sağol
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder