DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Erteleme hastalığı nedir, neden olur?
Erteleme hastalığı ve üşengeçlik birbirine karıştırılır. Peki erteleme hastalığı nedir ve oluşum nedenleri nelerdir?
Eğer her işimizi ertelemeye başladıysak ve bu durum günlük işlerimizi engelleyecek noktaya geldiyse, işte o nokta harekete geçmemiz gereken noktadır.
Procrastination adında literatüre girmiş bu olgu, dilimizde “erteleme hastalığı” olarak geçmektedir.
![]() | ||
Erteleme hastalığı nedir, neden olur? |
Bilim adamları, işleri “ağırdan alma ya da ertelemenin” kaynağını, yaptıkları araştırmalar neticesinde ortaya çıkardı.
Bilim adamları; asrın hastalığı olarak gördüğü “erteleme ve ağırdan alma” sorununun nedenini buldu.
Yapılan araştırmayla işleri “ağırdan alma ya da ertelemenin” nedeninin zaman algısındaki yanılsamadan kaynaklandığı belirlendi.
Sonuçları “Journal of Consumer Research” dergisinde yayımlanan araştırma, bir işin yapılması için tanınan süre ne kadar uzun algılanırsa, işin o kadar ertelendiğini gösterdi.
Bilim adamları katılımcılardan bankada bir hesap açmalarını istedi. Bazı katılımcılara bunun için haziran ayından aralık ayına kadar, bazılarına temmuzdan ocak ayına kadar süre tanındı.
Tanınan süre, her grup için aynı (6 ay) olsa da aralık ayına kadar zamanı bulunanların banka hesabı açmakta daha aceleci davrandığı görüldü. erteleme hastalığı nedir
Bilim adamları, ocak ayına kadar süre verilen katılımcılarda, yıl değişeceğinden, önlerinde daha çok zaman olduğu algısı oluştuğunu ve işi ertelediklerini vurguladı.
Zaman algısının hedeflere ulaşıp ulaşmama durumunu belirleyebileceğini belirten bilim adamları, “bugünün işinin yarına bırakılmaması” için bazı önerilerde bulundu.
Bilim adamları, “örneğin hedefiniz 50 kilo vermekse buna ’5 kilo vermek istiyorum’ diye başlayın.
Hedeflerinize ulaşmak için tarih belirleyin. ‘Para biriktirmek istiyorum’ yerine ‘salı gününden itibaren bütçe oluşturuyorum’ deyin.
Hedeflerinizi somutlaştırın. ‘Sağlıklı olmak istiyorum’ yerine ‘bugün 30 dakika yürümeye başlıyorum’ denmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder