DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Beş Hececiler kimdir?
Aruz veznini bırakarak şiirlerinde hece veznini kullanmaya başlayan beş şairden oluşan “Beş Hececileri” ve özelliklerini tanıyalım…
Enis Behiç Koryürek, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Halit Fahri Ozansoy ve Orhan Seyfi Orhon’dan oluşan şairler topluluğuna Beş Hececiler ya da Hecenin Beş Şairi denmektedir.
![]() |
Beş Hececiler kimdir? |
Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminden itibaren eserler veren şairler, Anadolu’yu, güzelliklerini, memleket sevgisini, kahramanlıkları anlatmışlardır.
Kendilerinden önce gelen Servet-i Fünun ve Fecri-i Ati şiir akımına tepki olarak doğmuşlardır.
En önemli özellikleri milli edebiyat akımından etkilenerek, aruz veznini bırakıp hece veznini kullanarak şiirler yazmalarıdır.
En çok eleştirildikleri nokta ise halktan kopuk olmaları, halkın hayatını yeterince tanımamalarıdır. Bu nedenle romantik bir halkçılık anlayışından kurtulamamışlardır.
Şiirlerinde, dörtlük esasına bağlı kalmayarak yeni yeni biçim arayışlarına girmişlerdir. Şiirleriyle tanınmakla birlikte edebiyatın diğer dallarında da eser vermişlerdir.
Hece vezniyle şiir yazmalarında Ziya Gökalp etkisi fazladır.
eş Hececilerin en güçlü ve kalıcı şairi Faruk Nafiz Çamlıbel olmuştur.
Topluluk şairleri
Faruk Nafiz Çamlıbel
18 Mayıs 1898’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı eğitimini yarım bıraktı. Kayseri, İstanbul ve Ankara’da edebiyat öğretmenliği yaptı.
1946-1960 arasında Demokrat Parti’den İstanbul milletvekili seçildi. 27 Mayıs 1960’tan sonra bir süre Yassıada’da tutuklu kaldı.
Cenap Şahabettin ve Yahya Kemal Beyatlı’dan etkilenerek ilk şiirlerini aruz vezni ile yazdı, daha sonra hece veznini kullandı.
Şiirin yanında fıkra, manzum oyun, roman türlerinde eserler verdi.
8 Kasım 1973’te Akdeniz’de seyreden Samsun gemisinde yaşamını yitirdi.
Türkçe’nin gelişmesine büyük katkı sağladı. Kendisinden sonra gelen birçok şairi etkilemiştir. Lirizmin ağır bastığı şiirlerinde aşkla birlikte Anadolu’ya olan sevgisini de dile getirmiştir.
Eserleri
Şiir: Şarkın Sultanları, Gönülden Gönüle, Dinle Neyden, Çoban Çeşmesi, Suda Halkalar, Bir Ömür Böyle Geçti, Elimle Seçtiklerim, Akarsu, Tatlı Sert, Akıncı Türküleri, Heyecan ve Sükû, Zindan Duvarları, Han Duvarları.
Oyun: Canavar, Özyurt, Akın, Kahraman, Yayla Kartalı
Roman: Yıldız Yağmuru
Halit Fahri Ozansoy
Aruzla şiire başlayan şair, daha sonraları hece veznine yönelmiştir. Şiirlerinde çoğunlukla egzotik sahnelere, hüzün ve melankoli gibi bireysel duygulara, aşk ve ölüm temalarına yer vermiştir. Şair ve yazardır.
Eserleri :
Şiir: Rüya, Cenk Duyguları, Efsaneler, Sulara Dalan Gözler, Gülistanlar, Harabeler.
Romanları : Aşıklar Yolunun Yolcuları, Sulara Giden Köprü
Oyunları: Sönen Kandiller, Hayalet
Anı: Edebiyatçılar Geçiyor, Eski İstanbul.
Enis Behiç Koryürekenisbehiç
Şiire aruzla başlamış Ziya Gökalp’in etkisiyle daha sonra hece veznine geçmiştir. Milli heyecanlarla yüklü epik şiirleriyle tanınmıştır. “Gemiciler” şiiri başta olmak üzere, Türk denizciliğiyle ilgili şiirleriyle tanınmıştır. Son yıllarda tasavvufi şiirler yazmıştır
Eserleri:
Şiir: Miras, Güneşin Ölümü, Varidat-ı Süleyman
Yusuf Ziya Ortaç
1895′de İstanbul’da doğdu, 1967 yılında yine İstanbul’da hayatını kaybetti.
Vefa Lisesi’ni bitirdi. Bir süre İzmit’te edebiyat öğretmenliği yaptı. Galatasaray Lisesi’nde müdür yardımcılığı görevinde bulundu.
İstanbul’da çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. 1946-50 yıllarında Ordu milletvekilliği yaptı.
Türkçe’nin en kıvrak üsluplu nesir üstatlarındandır. En uzun ömürlü Türkçe mizah dergisi olan Akbaba’nın kurucusu, sahibi ve başyazarı idi.
Eserleri :
Şiir: Akından Akına, Cenk Ufukları, Bir Servi Gölgesi, Kuş Cıvıltıları.
Oyunları : Binnaz, Nikahta Keramet, Name.
Romanları : Göç, Üç Katlı Ev, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Beşik, Ocak
Anıları : Portreler, Bizim Yokuş.
Orhan Seyfi Orhan
23 Kasım 1890′da doğdu. Mercan Lisesi’nin ardından Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Kısa bir süre memurluk yaptı, daha sonra gazetecilik ve öğretmenlik yapmaya başladı. Zonguldak ve İstanbul milletvekilliği görevlerinde bulundu.
Milliyet, Tasvir-i efkar, Cumhuriyet, Ulus, Zafer, Havadis ve Son Havadis gazetelerinde çalıştı.
Diğer Beş Hececiler gibi ilk şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Daha sonra hece ölçüsüyle şiir yazmaya başladı. “Gönülden Sesler”i hece vezniyle yazdı. Sanatçı bu başarılı çıkışından sonra şiirden uzaklaştı.
Şairin şiir sahasındaki bir başka başarısı “Fiske” ismiyle yazdığı mizah ve hiciv şiirleridir.
Eserleri:
Şiirleri: Çocuk Adam, Düğün Gecesi, Dün Bugün Yarın, Kulaktan Kulağa (Fıkra), Peri Kızı ile Çoban Hikayesi (Mazmun Masal), Üç Dünya, Sadâbâd, Anadolu Toprağı, Veda, Fırtına ve Kar, Gönülden Sesler, işte sevdiğim dünya Gidiyor
Düz yazıları: Fiskeler, Asri Kerem, Dün Bugün Yarın, Kulaktan Kulağa, Gençlere Açık Mektup, Düğün Gecesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder