DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Berat kandili nedir? Berat ne demek?
Bu sene 1 Haziran Pazartesi akşamını 2 Haziran Salı gününe bağlayan gece Berat kandili. Peki, Berat ne demek, Berat kandilinin anlam ve önemi nedir?..
Borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulma, temize çıkıp aklanma gibi anlamlara gelir berat kelimesi. Berat kandili ise Allah’ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı, günahlarını affettiği, inananların dualarını kabul ettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla ödüllendirdiği zaman dilimidir.
Aslı “beraat” olan berat kelimesinin sözlük anlamı, “bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak”tır. Bu geceye, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat gecesi denmiştir.
![]() |
Berat kandili nedir? Berat ne demek? |
Her yıl Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gece olan Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.
Diğer kandil geceleri gibi Berat gecesini ibadetle geçirmenin pek çok sevabı vardır. Mübarek Berat Kandili hakkında Hz.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur;
berat-kandili-2_310515“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah’u Teala o andan fecir oluncaya kadar “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. Bir bela ile müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim” diye buyurur.”
Berat kandilinin önemi hakkında diğer bir Hadis-i Şerif;
Hz. Ayşe sorar:
- Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir ya Resulallah?
Hz. Muhammed şöyle cevap verdi:
- Bu sene içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü tealaya arz olunur.
Berat Kandili Duası
Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim
Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve ala Ali seyyidina Muhammed (Allahım Hz.Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) salatu selam ve esenlikler eyle)
Ey bizleri varlığa erdiren,
Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran,
Güzeller güzeli Rabbimiz!
Sana sonsuz hamd ü senalar olsun.
Kainatın iftihar tablosu peygamber efendimize sonsuz salat ü selam olsun.
Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek berat ve gufran gecesinde bir kere daha dergah-ı ilahinin önünde el açıp yalvarıyoruz:
EY GÜNAHLARI BAĞIŞLAYAN RABBİM!
Şu mübarek gece hürmetine bizleri bağışla, öyle bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir alemde yaşıyoruz ki, önümüzde tuzak, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz her yerde nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isi-dumanı gelip sinelerimize oturuyor. İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden belli; bizleri yara-bere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bu güne kadar elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da ancak Sen tamir edebilirsin. İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz ya Rabbi!
Yine bu gecede edilebilecek dualardan biri;
“Bismillahirrahmanirrahim. Euzu bi-afvike min ikabike ve euzu bi-ridake min sahatike ve euzu bike minke celle vechuke la-uhsi senaen aleyke ente kema esneyte ala nefsike.”
Anlamı:
“Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım. Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder