Azot döngüsü nedir? Kısaca azot döngüsü hakkında bilgiler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 12, 2018

Azot döngüsü nedir? Kısaca azot döngüsü hakkında bilgiler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Azot döngüsü nedir? Kısaca azot döngüsü hakkında bilgiler

Azot döngüsü nedir? Doğa ve insan yaşamına etkileri nelerdir?..
Yaşamın başlangıcından itibaren, atmosfer ve okyanuslar azot içerir. Azot canlılar için önemli bir maddedir.

Azot döngüsü nedir? Kısaca azot döngüsü hakkında bilgiler
Azot döngüsü nedir? Kısaca azot döngüsü hakkında bilgiler

Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için oksijen ve karbondioksite ihtiyaç duydukları gibi, büyüyebilmek için de azota (N2) ihtiyaç duyarlar.

Azot, proteinlerin ve DNA’nın önemli bir bileşenidir.

Bitkiler aminoasiti protein ile sentezleyebilmek için azota ihtiyaç duyarlar. Fakat; hiçbir bitki havanın serbest azotunu alamaz. Kökleriyle suda çözünmüş olarak alabilirler.

Hayvanlar ise yedikleri bitki ve canlılardan alırlar.

Azot, canlı vücudunda özellikle nükleik asitlerin, proteinlerin ve vitaminlerin yapısında %15 oranında bulunmaktadır.

Gaz halindeki azot (N2), atmosferin %78′ini oluşturur.

Azot döngüsü, daha çok biyosferin ince bir tabakasında gerçekleşir. Azot bileşikleri bu ince kabuk içinde birbirine dönüşür. Bu işlemlere azot döngüsü denir.

Azot döngüsünün gerçekleşme aşamaları;azot döngüsü nedir

Ölen organizmaların yapısındaki azot bileşikleri toprağa karışır. Bir yandan da hayvan dışkısındaki amonyak gibi azotlu maddeler de doğaya verilir. Toprak ve suda bulunan bakteriler bu azot bileşiklerini parçalar.

Parçalama sırasında çeşitli maddelerin yanında amonyak (NH3) ve serbest azot (N2) oluşarak ortama karışır. Amonyak kimyasal tepkimelerle amonyum tuzlarına dönüşür. Bazı özel bakteriler amonyum tuzlarını nitrit (N02) ve nitratlara (N03) dönüştürür.

Baklagillerin köklerindeki gibi azot bağlayıcı bakterilerle algler havanın serbest azotunu nitrit ve nitratlara dönüştürür.

Bu arada şimşek ve yıldırım da havadaki azottan nitrat oluşumunu sağlar. Suda kolayca çözünen nitratlar bitkilerin kökleriyle alınıp kullanılır. Kullanılan azotla bitkilerin protein nükleik asit gibi azotlu maddeleri üretilir. Bunların bir kısmı bitkilerle beslenen hayvanların vücuduna geçer.

Azot oksitleri vb. gazların yapay olarak bol miktarda üretilip kullanılması ise ozon tabakasının incelmesine neden olur. Bu da döngünün işleyişini dolayısıyla canlı yaşamı etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder