Ay ve kısaca ayın özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 05, 2018

Ay ve kısaca ayın özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ay ve kısaca ayın özellikleri

Dünyanın uydusu ve ona en yakın gök cismi olan ayın hareketleri, evreleri, tutulması hakkında bilgi… 


Büyüklüğü yerin ellide biri kadar olan ay, dünyaya en yakın gök cismidir.

Ay ve kısaca ayın özellikleri
Ay ve kısaca ayın özellikleri

Aydaki yerçekimi dünyanın altıda biri kadardır. Ayda atmosfer olmaması nedeniyle iklim değişimi ve meteorolojik olaylar görülmez. Hava ve su da yoktur. Ayda canlı yaşamaz.

Ay’da atmosfer olmadığından güneş ışınları tutulmaz. Bu nedenle Aydan gökyüzü karanlık görülür.

Ayda, gece ve gündüzler yaklaşık 15’er gün sürer. Atmosferin olmaması, gece-gündüz sürelerinin uzunluğu ayda sıcaklık farkının çok büyük olmasına neden olur. Sıcaklık, 130 derece ile eksi 200 derece arasında değişim gösterir.

İç ısısını kaybettiği için ayda volkanik olaylara da rastlanmaz.

Ayda da tıpkı dünyada olduğu gibi kraterler, alçak düzlükler, sırtlar, çukurluklar ve sıradağlar vardır. Hava ve suyun olmaması, meteorolojik olayların görülmemesi nedeniyle ayda yer şekillerini aşındırabilecek herhangi bir dış güç yoktur; bu nedenle yer şekilleri hiç değişmez, ilk oluştukları şekli korur.

Ayın hareketleri

Ayın üç tür hareketi vardır:

1. Kendi çevresinde döner

2. Dünyanın çevresinde döner: Ay, Dünya etrafındaki hareketini çembere çok yakın, fakat gerçekte elips şeklinde bir yörünge üzerinde sürdürür.

3. Dünya ile birlikte Güneş’in çevresinde döner: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar.

Ay günü

Ayın, dünya çevresindeki bir turu 29,5 gün sürer. Yer çevresindeki dolanımından dolayı Ay, her gün 50 dakika gecikmeyle doğar.Bir Ay günü 24 saat 50 dakikadır. Ay günü, güneş gününden 50 dakika daha uzun olur. Bu da bazı sonuçlar doğurur:

Gel-git olayları her gün 50 dakika geç olur.

Miladi takvim (Güneş takvimi-365 gün 6 saat) ile Hicri takvim (Ay takvimi – 354 gün) arasında 11 günlük fark oluşur. Bu iki tip takvim arasındaki fark nedeniyle her yıl Ramazan ve Kurban bayramları 11 gün önce kutlanır.

Ayın evreleri

Ay da tıpkı Dünya gibi kendi ışığını üretemez. Tüm parlaklığını Güneş’ten alır. Bu nedenle Ay’ın evrelerinin oluşumunda, Güneş ile olan konumu büyük önem taşır.

Yeni ay: Ay, Dünya ile Güneş arasındadır. Ay’ın karanlık yüzünün Dünya’ya baktığı evredir.

İlk dördün: Yeni Ay evresinden yaklaşık 1 hafta sonra oluşur. Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün sağ yarısı aydınlık görünür.

Dolunay: İlk dördün evresinden bir hafta sonra oluşur. Dünya’ya bakan yüzünün tamamı aydınlık görünür.

Son dördün: Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra oluşur. Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün sol yarısı aydınlık görülür.

Güneş Tutulması:
Güneş tutulması Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi sonucunda gerçekleşir. Tutulmanın gerçekleşebilmesi için Ay’ın Yeniay evresinde, yani hilal şeklinde olmalı; Güneş, Ay ve Dünya da aynı doğrultuda bulunmalıdır. Güneş tutulması yılda en az iki, en çok beş defa meydana gelebilir.

Ay Tutulması:
Ay tutulması Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesi ile meydana gelir. Ay’ın bu gölgenin neresinden geçtiğine bağlı olarak ‘yarı gölge’ ve ‘tam gölge’ isimlerini alır.

Tam tutulma esnasında Ay’ın tamamen karanlık olması gerekirken, Dünya’nın Güneş gören bölgelerinden Ay’a yansıyan ışıklar nedeni ile rengi kırmızıya döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder