12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Kompozisyonu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Kompozisyonu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Kompozisyonu

Türk milletinin İstiklal Harbi’nde verdiği mücadeleyi, sahip olduğu bütünlük ve beraberliği, milli bilinci son derece etkili bir şekilde ifade eden, dinlendiğinde herkesin tüylerini diken diken eden milli marşımız olan İstiklal Marşı; şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır.


İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşıdır, anayasanın değiştirilemez maddeleri arasında yer almaktadır. Tarihi olarak, milli marşımızın kabulünün nasıl gerçekleştiğine bakacak olursak; Maarif Vekaleti tarafından, 1921 senesi içerisinde bir yarışma düzenlenmiştir. 

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Kompozisyonu
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Kompozisyonu

Yarışmanın amacı, milli marşımızı seçmektir ve bu yarışmaya 700’ün üzerinde şair katılmıştır. Yarışmanın para ödüllü olmasından dolayı yarışmaya katılmayan o dönemin Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, sonrasında arkadaşlarının ısrarı üzerine yazdığı şiiri Heyet’e göndermiştir. 

Sonrasında ise, bazı vekillerin itirazlarına karşın İstiklal Marşı’mız, büyük bir coşku ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921’deki oturumunda kabul edilmiştir. İstiklal Marşı’mızı o gün, Meclis kürsüsünden ilk okuyan isim, Hamdullah Suphi Tanrıöver’dir. İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra, beste için de ayrı bir yarışma düzenlenmiştir. 

Bunun sonucunda, ilk olarak Ali Rıfat Çağatay’ın İstiklal Marşı bestesi kabul edilmiştir. 

Ancak daha sonrasında, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyularak 1930 senesi içerisinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 senesinde hazırlamış olduğu beste yürürlüğe konmuştur. Bugün geçerli olan İstiklal Marşı’nın bestesi, Üngör’ün 1922 senesinde hazırlamış olduğu bestedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder