Uzay Araçları Uzayda Nasıl Yön Değiştirir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 24, 2018

Uzay Araçları Uzayda Nasıl Yön Değiştirir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Uzay Araçları Uzayda Nasıl Yön Değiştirir?

"Roketler Uzayda Nasıl Yol Alır?" sorusunu daha önce cevaplamıştık. Roket yakıtının yanması sonucu oluşan gaz dışarı atılırken uzay aracını ters yönde iter.
Dengeli bir şekilde hareket eden bir uzay aracının hızının artması ya da azalması veya yön değiştirmesi için genellikle uzay aracına yerleştirilen küçük itki sistemleri ya da dönen çarklar (volanlar) kullanılır. Uzay mekiklerinin genellikle ön ve arka bölümlerine yerleştirilen küçük itki sistemleri sayesinde uzay aracı dönebilir ya da yön değiştirebilir. Hareket kontrol sistemleri ana motordan farklı olarak tek yönlü ve daha kuvvetli itiş sağlar.

Uzay Araçları Uzayda Nasıl Yön Değiştirir?
Uzay Araçları Uzayda Nasıl Yön Değiştirir?

Birçok uyduda ve Hubble Uzay Teleskobu’nda ise dönen çarklar kullanılıyor. Bu çarklar uzay aracının çok hassas dönüş yapması gerektiği durumlarda kullanılır ve uzay aracının sadece kendi etrafında dönmesini sağlar. 

Açısal momentumun korunumu ilkesinden yararlanılan bu sistemde, çarklar belirli bir yönde döndüğünde uzay aracı sistemin toplam açısal momentumu sabit kalacak şekilde tepki verir. Bu çarkların dönmesi için gerekli enerji ise genellikle güneş panellerinden sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder