Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 24, 2018

Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var?

Bulutsuz bir gecede, yapay aydınlatmalardan uzak bir yerde gökyüzüne çıplak gözle bakarsanız binlerce yıldız görebilirsiniz. Evrende kaç tane yıldız olduğu sorusuna kesin bir cevap vermek ise biraz zor.

Evrendeki yıldızları saymak bir kumsaldaki kum tanelerini saymaya benzetilebilir. Ancak kum tanelerini tek tek saymak mümkün değildir. Kumsalın yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi belirlenebilirse kum tanelerinin sayısı hesaplanabilir.

Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var?
Gökyüzünde Kaç Tane Yıldız Var?

Aynı şekilde, evrende kaç tane yıldız olduğunu belirleyebilmek için bazı kabullere ihtiyacımız var. Örneğin evrenin gerçekte ne kadar büyük olduğunu bilmiyoruz. Evrenin büyüklüğü ile ilgili bilgimiz görebildiğimiz kadarıyla sınırlı. Ancak evrenin merkezinde olmadığımızı, şeklini tam olarak bilmediğimizi ve hızlanarak genişlediğini düşünürsek evrenin gerçekte gözlemleyebildiğimizden daha büyük olduğu söylenebilir.

Ayrıca yıldızlar uzayda homojen olarak dağılmaz. Örneğin gökadalar yıldız yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerdir. Gökadalardaki yıldız sayısı birbirinden farklı olsa da, bilim insanları evrendeki yıldız sayısını hesaplayabilmek için gökadaların ortalama olarak aynı sayıda yıldız içerdiğini kabul eder. 

Gökadalardaki ortalama yıldız sayısını belirleyebilmek için, gökadanın toplam kütlesinin ne kadarının yıldızlardan kaynaklandığı ve ortalama bir yıldızın kütlesine eşdeğer kaç tane yıldız içerebileceği hesaplanır. Örneğin Güneş Sistemi’nin içinde yer aldığı Samanyolu Gökadası’nda, kütlesi Güneş’inkine eşdeğer en az 100 milyar yıldız olduğu tahmin ediliyor.

Bilim insanları evrende yaklaşık 1011 -1012 gökada olduğunu ve gökadaların 1011 -1012 yıldız içerdiğini, dolayısıyla evrende 1022 -1024 tane yıldız bulunabileceğini tahmin etse de, bütün gökadaların ve yıldızların aynı büyüklükte olmadığını düşünürsek bunun yaklaşık bir değer olduğuna dikkat etmek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder