Böcekler En Fazla Ne Kadar Yüksekte Uçabilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2018

Böcekler En Fazla Ne Kadar Yüksekte Uçabilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Böcekler En Fazla Ne Kadar Yüksekte Uçabilir?

Bu konuda aslında kesin olarak bilgi sahibi olduğumuzu söylemek mümkün değil. Çünkü böceklerin maksimum uçuş yükseklikleriyle ilgili bilgilerimiz uzaktan görüntüleme yöntemleri ve doğal ortamda yakalanan örneklerden elde edilen verilerle sınırlı. Bu araştırmalara göre böcekler çoğunlukla 5000 metrenin altında yaşıyor. 6000 metre yükseklikte yakalanan bazı uçan böcek türleri var. Ancak bu canlıların yukarı yönlü rüzgârların etkisiyle geçici olarak bu irtifalarda bulunduğu tahmin ediliyor.

Yüksek irtifalarda havanın yoğunluğunun, oksijen miktarının ve sıcaklığın düşük olması böceklerin uçuş yüksekliğini sınırlandıran temel etkenler. 

Böcekler En Fazla Ne Kadar Yüksekte Uçabilir?
Böcekler En Fazla Ne Kadar Yüksekte Uçabilir?

Örneğin havanın yoğunluğunun azalması kanatların hareketi sonucu oluşan kaldırma kuvvetinin belirgin şekilde azalmasına neden oluyor.

Vücutlarının büyüklüğüne görece küçük kanatları olan Bombus arılarının 4000 metre yükseklikte sürekli olarak yaşayabildiği biliniyor. 2014 yılında Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmada ise bilim insanları geliştirdikleri simülasyonda Bombus arılarının Everest’ten bile yüksek irtifalarda uçabileceğini gösterdi. 

Araştırmada havanın yoğunluğu azaltılarak arıların yüksek irtifalarda karşı karşıya kaldığı ortam koşulları oluşturuldu ve hava basıncı arılar uçamayıncaya dek düşürüldü. Sonuçlar arıların 9000 metrenin üzerindeki irtifalarda bile uçabileceğini gösteriyor. 

Araştırmada Bombus arılarının düşük hava basıncı nedeniyle karşı karşıya kaldıkları aerodinamik zorlukları, kanatlarını daha sık çırparak değil, yukarı ve aşağı doğru daha geniş bir şekilde hareket ettirerek aştıkları anlaşıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder