Ayçiçekleri Güneş’i Nasıl Takip Eder? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 31, 2018

Ayçiçekleri Güneş’i Nasıl Takip Eder?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ayçiçekleri Güneş’i Nasıl Takip Eder?

Bitkileri hareket etmeyen canlılar olarak biliriz. Aslında belli ölçekte hareket edebilirler. Gün içinde Güneş’i takip eden ayçiçekleri bu durumun dikkat çekici bir örneğidir.

Ayçiçeklerinin çiçek kısımları gün içinde Güneş’i takip ederek doğudan batıya doğru hareket eder. Geceleri ise tersi yönde hareket ederek sabahki konumlarına geri dönerler. Bu günlük hareket, gelişme dönemindeki ayçiçeği tomurcuklarında görülür ve çiçekler gelişimlerini tamamladığında durur. Olgunlaşmış ayçiçekleri sürekli olarak doğuya doğru yönelir.

Ayçiçekleri Güneş’i Nasıl Takip Eder?
Ayçiçekleri Güneş’i Nasıl Takip Eder?

Ayçiçeği tomurcuklarını gövdeye bağlayan ve yastıkçık olarak isimlendirilen esnek kısımdaki hücreler ayçiçeklerinin Güneş’e göre hareketinden sorumludur. Yastıkçık bölümündeki hücrelerin içindeki suyun hücre duvarına uyguladığı basıncın artıp azalması, gövdenin bu esnek bölümünün bir tarafının gerginliğini kaybetmesine, diğer tarafının ise sertleşmesine neden olur. Bu durum ayçiçeklerinin yön değiştirmesini sağlar.

Ayçiçeklerinin geceleri de batıdan doğuya doğru hareket etmeye devam etmesi nedeniyle, bazı bilim insanları ayçiçeklerinin yön değiştirmesinin nedeninin Güneş olmadığını, bu durumun bitkilerin biyolojik saati tarafından kontrol edilen günlük bir hareket olduğunu düşünüyor. 

Diğer bir görüşe göre ise ayçiçeklerinin hareketi suyun bitkinin gövdesinin her yerinde eşit oranda dağılmaması ile ilişkili. Toprağın hem çok kuru hem de suya doymuş olduğu durumlarda ayçiçeklerinin hareket etmemesi, suyun ayçiçeklerinin yön değiştirmesinde etkili olduğunu gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder