Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?

Bir iletişim aracı olan telgraf bir yerden başka bir yere, en kısa sürede bilgi aktarılmasına dayanan bir sistemdir. 1700'lü yıllardan itibaren ortaya atılan bu basit sistem daha sonrasında geliştirilerek insanlığın kullanımına sunulmuştur. Telgrafın icadı, çalışma şekli ve tarihi hakkında merak ettiklerinizi bulabileceğiniz, kapsamlı bir yazı sizlerle...


İçinde bulunduğumuz çağ, iletişim bakımından çok zengin bir çağdır. İnternet, cep telefonu gibi çeşitli iletişim araçlarına varana kadar birçok farklı iletişim yolu denenmiştir. Elbette gelişen teknolojiyle beraber eski yöntemlerin kullanılması doğru olmazdı. Teknoloji geliştikçe iletişim araçları çeşitlendi ve iletişim daha kolay hale geldi. Dünya’nın iki ucundan iki kişi rahatlıkla görüşebiliyorsa; bu teknolojinin bir nimetidir.

Önceki zamanlarda yaşanan iletişim zorluğunun farkında olarak; günümüzdeki teknoloji için şükretmek gerekir. Olumsuz yanları olsa da her an ve dilediğiniz şekilde iletişim kurma şansına sahip olmak büyük bir önem taşıyor.

Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?
Telgrafın İcadı: Telgraf Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?

Geçmiş zamanlarda en sık kullanılan iletişim aracı telgraf cihazlarıydı. Doğal olarak da geçmişten bir iletişim cihazı denilince akla ilk olarak telgraf geliyor. Telgraf, telekomünikasyon alanından gelen bir cihazdır.

Navigasyon 

1. Telgraf Nedir?

2. Telgraf Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

3. Telgraf Makinesi Nasıl Çalışır? (Telgraf Nasıl Çekilir?)

4. Telgrafın Tarihçesi

5. Okur Yorumları

Telgraf Nedir?
Telgraf Nedir?Öncelikle telgrafın bir telekomünikasyon aracı olduğunu söylemeliyiz. İki merkez arasında gerek haber, gerekse yazılı belgelerin ulaştırıldığı iletişim aracına telgraf adı verilmektedir. Telgraf deyince akla direkt zarf içerisinde yollanan yazılı kağıtlar akla gelir ama telgraf sadece bundan ibaret değildir. Maniple denilen vericiden, söz konusu bilginin alıcıya ulaştırılmasına imkan verene elektrikli telgraflar da mevcuttur.

Telgraf Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Telgraf Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?Telgraf alanında ilk çalışmalar 1792 yılında Claude Chappe tarafından yapılmaya başlandı. Elektrikli telgraf konusundaki ilk çalışmalar ise; İngiliz bilim adamı Sir C. Wheatstone’ca yapılmıştır. Bu çalışma çok başarılı bir sonuç vermemiş ancak diğer çalışmalara ışık tutmuştur. İlk başarılı ve daha modern telgraf; ABD’de 1832 yılında Samueal Morse tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Elektrik ile çalışan telgraf, elektrik manyetizmasının da bilinen ilk uygulaması kabul edilir.

Telgraf Makinesi Nasıl Çalışır? (Telgraf Nasıl Çekilir?)
Telgraf Makinesi Nasıl Çalışır? (Telgraf Nasıl Çekilir?)İnsanlar genelde telgraf nasıl çekilir, nasıl gönderilir, nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını aramaktadır. Telgraf çekebilmek için bağlı bulunması gereken bir elektrik kaynağı zorunludur. Elektrik kaynağından gelen akım, kesik kesik bir şekilde, mekanizmaya bağlı bir kablo yardımıyla, uzakta bulunan bir konuma iletilir. Bu iletiler, gönderen kişinin elektrik kaynağını kapatıp, açması sonucu meydana gelir. Gönderen kişiden karşıdaki kişiye yollanan elektik gücü, alıcıya ait telgrafta elektromıknatısının çubuğunu çeker ve geri bırakır.

Hareket eden çubuk, cihazda dönebilen bir kâğıt yüzeyine uzun ve kısa şekillerden oluşan lekeler bırakır. Çizgiler telgraf dilinde kodlanmış durumdadır. Yapılan her çizgi bir harf sembolize eder. Kullanılan alfabe ise mors alfabesidir. Sonrasında uzay alanında yaşanan gelişmelerle beraber radyo frekansları ve radyonun icadı ile telgraf üzerine de ciddi gelişmeler yaşanmıştır.

İlginizi Çekebilir: Televizyonun İcadı
1900’lü yıllarda radyonun keşfi gerçekleşmiş ardından da elektromıknatıslı alıcı-verici düzeneği kurulmuş; kurulan bu sistem sonrasında telgrafta da kullanılmıştır. Böylece kablolar ortadan kalkmış, telsiz telgraf kullanımı başlamıştır. Radyo dalgaları sayesinde kablosuz iletişim çağı başlamıştır. Bu ciddi gelişmenin ardından; deniz ve hava taşımacılığı yapan araçlarla iletişim kurulması sağlanabilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder