Süper Ay ne zaman nasıl izlenebilecek? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 04, 2017

Süper Ay ne zaman nasıl izlenebilecek?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Süper Ay ne zaman nasıl izlenebilecek?

Dünya'nun uydusu Ay, eliptik bir yörüngede Dünya etrafında döndüğü için senede bir kez gezegenimize en yakın noktasına ulaşıyor.

"Süper ay" olarak adlandırılan bu gökyüzü olayı bu yıl bugün (3 Aralık) gerçekleşecek. Dolunay şeklindeki Ay, normalden yüzde 7 daha büyük ve yüzde 15 daha parlak görünecek.

Süper Ay'ı gözlemlemek için ekstra bir şeye ihtiyaç yok. Süper Ay çıplak göz ile rahatlıkla görülebilecek. Uzmanlar Süper Ay'ı gözlemlerken ekstra bir önlem almaya da ihtiyaç olmadığını belirttiler. Bu eşsiz doğa olayına saatler kala Van'da gece saatlerinde ayın etrafında oluşan hale çıplak gözle gözlemlenebildi. 

Süper Ay ne zaman nasıl izlenebilecek?
Süper Ay ne zaman nasıl izlenebilecek?

Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor. Süper Ay'ı fotoğraflamak istiyorsanız doğru bölgeyi seçmeniz çok önemli. Şehrin yoğun ışıklı bölgeleri gökyüzündeki güzellikleri görmenize ve fotoğraf çekerken kaliteyi düşürmeye neden olacaktır.

Onun için ister meteor yağmurları olsun ister Süper Ay olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.

Süper Ay nedir? 
Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya'ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor. Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre. Uzmanlara göre Süper Ay'a bakmak için ekstra bir korumaya ihtiyaç yok. 

SÜPER AY'I GÖZLEMLEYEBİLMEK İÇİN NELER YAPMAK LAZIM?
Süper Ay'ı gözlemlemek için özel bir ekipmana ihtiyacınız olmayacak. Çünkü bu gökyüzü olayı çıplak gözle de net bir şekilde görülebilecek. Uzmanlar, Süper Ay'ı gözlemelerken herhangi bir ekstra önlem alınmasının da gerekmediğini söylüyor.

DOĞRU BÖLGEYİ SEÇİN
Süper Ay'ı fotoğraflamak istiyorsanız doğru bölgeyi seçmeniz çok önemli. Şehrin yoğun ışıklı bölgeleri gökyüzündeki güzellikleri görmenize ve fotoğraf çekerken kaliteyi düşürmeye neden olacaktır. Onun için ister meteor yağmurları olsun ister Süper Ay olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.

GENİŞ AÇILI LENSLER KULLANIN
Tele lensler her ne kadar uzak cisimleri çekmek için faydalı olsa da konu, gece ve gökyüzü çekimi olduğunda sonuç tam bir hüsran oluyor. Bu yüzden Süper Ay'ı fotoğraflarken tercihinizi daha geniş açılı lenslerden yana kullanmanız.

KAMERANIZI SABİTLEYİN
Gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kameranızı sabitlemek. Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripotunuz yoksa kameranızı sabit bir yere konumlandırabilirsiniz. Gece çekimlerinin veya yıldız pozlamalarının en sıkıntılı konularından biri netleme problemidir. Kullandığınız lensin üzerinde netleme halkasında sonsuzluk işareti bulunuyorsa sorun nispeten çözülmüş oluyor. Eğer yoksa yakınlarınızdaki ağaç gibi, yapı gibi yerlere ışık tutarak netlemeyi sağlayabiliriz. Ama netlemeyi kesinlikle manuel olarak yapmak lazım, otomatik netlemeyi bu durumda kullanmamak doğru sonuçlar vermeyebilir 

GÖZLERİNİZİ ALIŞTIRIN
Ayrıca nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan önce yarım saat kadar bir süre gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.

SÜPER AY VAN'DA GÖRÜNTÜLENDİ
Bu eşsiz doğa olayına saatler kala Van'da gece saatlerinde ayın etrafında oluşan hale çıplak gözle gözlemlenebildi. Ay'ı halka içine alan görüntü, atmosferin üst katmanlarında gökyüzünü kaplayan ve buz kristali yapısındaki bulutların ışığı kırarak ayın etrafında ışık hüzmesi oluşturmasına neden olduğu biliniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder