RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar
Nasıl Çalışır?
Nedir?

RAM (Random Access Memory) bilgisayar için beyin görevi gören, bir tür veri deposudur. Farklı bir ifadeyle açıklamak gerekirse, insanda beyin, makinede motor hangi görevi görüyorsa, RAM da bilgisayarda aynı işlevi görmektedir. Bilgisayar ortamında bilgileri saklama imkanı sunan RAM'in nasıl çalıştığı ve ne işe yaradığı makalemizde ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

İnsanda beyin, makinede motor hangi görevi yapıyorsa bilgisayarda da RAM o işlevi görür. Bir başka deyişle bilgisayarda çalışılan verilerin hızlı erişilebilirliğini artırmak için bilgisayar hafızasında tutmaya yarayan bir donanımdır. Tıpkı bir insanın beyni gibi, bilgisayarın ihtiyacı olan her bilgi RAM’de olmalıdır. Bir bilgisayarın belleği yani beyni olan RAM bilgisayarın kapasitesine göre olmalıdır. Yani daha fazla bilgi yükleyebilmek için bilgisayarın kaldıramayacağı bir RAM kullanmak işinizi kolaylaştırmaz.

RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
RAM Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

İşte burada RAM’i destekleyici anakart ve diğer parçalar devreye girmektedir. Bunun yanında çok güçlü ve hızlı bir bilgisayarınız olsa bile eğer yavaş bir RAM’i varsa bilgisayarınız yavaş çalışacaktır. Sonuç olarak RAM bir bilgisayarın performanslı çalışması için en önemli parçalardan biridir.

DRAM ve SRAM olmak üzere iki çeşidi bulunan RAM’in bilgisayar içindeki verileri tutabilmesi için sürekli bir enerji ve güce ihtiyacı vardır. CD ve disketler gibi depolama alanlarında ise herhangi bir güce ihtiyaç yoktur.

Navigasyon 

1. RAM Nedir?

2. RAM Nasıl Çalışır?

3. Ram Ne İşe Yarar?

4. Okur Yorumları

RAM Nedir?

RAM Nedir?Kelime anlamı olarak RAM “Random Access Memory” yani “Rastgele Erişilebilir Bellek” cümlesinin kısaltılması ile oluşmuş bir tanımdır. RAM, bilgisayar, ekran kartı ve birçok mikroişlemci modülünün içinde daimi olarak yer alan bir parçadır. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM diye adlandırılan bu hafıza bölümünde tutarlar. RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. RAM bir depolama aygıtıdır. Çalışması, bilgilerin depolanması ve modül üzerinde bilgilerin kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duymaktadır. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerinde işlem yapılan bilgiler kaybolur. RAM genellikle tek bir devre üstünde çift taraflı olmak üzere 2 veya 2’nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluşmaktadır. Bu yongaların her biri farklı depolama alanlarına sahiptir. Aynı devre üzerinde bulunan yongaların toplam kapasitesi Ram belleğinin kapasitesini verir. Yongalar üzerinde sayısız transistörle doğru orantılı bir şekilde artan bellek kapasitelerine sahiptirler.

RAM Nasıl Çalışır?

RAM Nasıl Çalışır?RAM’in içinde 0 ve 1’leri bulunduran bölümler vardır. Bu bölümlerin her birine hücre denir. İşlemci talimatı gönderir, RAM üzerindeki adreslerde ilgili bilgi bulunur ve adres RAM kontrolörüne yollanır. İşlemciden gelen isteği koordine ederek belirli adreslere yollar. Bu adres üzerindeki transistörler hücreleri açarak gereken kapasitördeki bilginin okunmasını sağlar. Belli bir voltaj üzerinde şarj olmuş kapasitör iki sayı sisteminde 1’leri ve altında şarj olmuş kapasitörde 0’ları gösterir ve veriler de bu şekilde değerlendirilir. Kapasitörler üzerindeki şarjı çok çabuk kaybederler. Dolayısıyla şarj kaybı yaşanacağından bilgi kaybı gibi sonuçlar da doğar. Bu nedenden dolayı da DRAM’ler gibi yenileyici devre dediğimiz yapılar bulunur. Ayrıca SRAM’de her modülün yapısında 2-4 transistor bulunur, 1 bitlik 0 ve 1 değerlerini tutar. Daha net anlaşılması için işlemci bir bilgi işlediği zaman bu bilgiye daha sonra kolayca erişebilmek için onu RAM’e saklar. Bu işlemin yapılması istendiği zaman işlemci sistem veri yolu ve RAM modülüne yazma sinyali gönderir. RAM bu bilgiyi belli bir adreste saklar. Bu adres ileride gelecek olan bilgi sistemleri için gereklidir.

Ram Ne İşe Yarar?

Ram Ne İşe Yarar?Bir RAM yongasında farklı iki veriye ulaşabilmek için ortalama aynı süre kullanılır. Fakat disk ve buna benzerleri okunan verinin başı bulunan noktaya yakınsa az zamanda uzak ise çok zaman harcanmakta ve baş konumu sürekli olarak değişmektedir. RAM, bilgisayarda işlenecek verilerin ve programların geçici olarak saklanması için kullanılır. Tüm programlar ve veriler önceden bir girdi biriminden ana belleğe yani RAM’e aktarılıp burada işlenir. RAM bilgisayarda ana hafıza ya da birincil depo, yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanıdır. Bu RAM tipi tümleşik devre biçiminde olmaktadır. Genel olarak hafıza çubuğu ya da RAM çubuğu olarak adlandırılmaktadır.

Bunun nedeni ise; devre kartlarının üzerinde, küçük devreler halinde plastik paketleme yardımı ile çubuklar halinde olmasıdır. Şuanki kullanılan kişisel bilgisayarlarda RAM eklemek veya değiştirmek için özel yuvalar bulunmaktadır. Bu alanlara istenilen GB’taki RAM’ler takılarak bilgisayarın olağandan hızlı olması sağlanır. Çoğu RAM hem yazılabilir hem de okunabilir durumdadır. Bu yüzden de okunan, yazılan hafıza isimleriyle de sık sık yer değiştirir. RAM’in yetersiz kaldığı durumlarda sabit disk geçici hafıza olarak da kullanılır. Ancak sistemi yavaşlattığı için tercih edilen bir durum değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder