Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Kullanımı eskiye nazaran çok yaygın olmasa da, radyolar uzun yıllardır hayatımızda yer almaktadır. Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarını sese çeviren, elektronik bir alettir ve çağın en önemli teknolojik buluşlarından biridir. Bu önemli icadı yapan kişi ise, Guglielmo Marconi 'dir. Televizyondan önce insanların haber almasını sağlayan radyonun icadı hakkında merak ettiklerinizi sizin için derledik.


Guglielmo Marconi isimli mucit, kendi evinde araştırmalarını sürdürme sırasında radyonun icadını gerçekleştirmiştir. Sesi havadan radyo dalgalarıyla iletme fikri ile ortaya çıkan radyo, telefonun icadından sonra insan yaşamında önemli bir yere sahip olmuştur. İtalyan olan radyo mucidi, herhangi bir tel olmadan sesi ulaştırmanın yolunu buldu. Radyonun buluşu konusunda birçok çalışma yürüten kişi, radyonun mucidi olduğunu iddia etse de, bu alanda kazanç sağlayan tek kişinin Marconi olması, patentinin de sahibi olmasını sağlamıştır.

Radyonun ilk buluş çalışmaları İtalya’da olmasına rağmen burada gereken desteği bulamamış olması, onun İngiltere’ye gitmesine neden olmuştur. Sadece bir tarafın sesini iletebildiği kablosuz araca radyo adı verilir.

Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Radyonun İcadı: Radyo Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Radyo dalgalarındaki sesi önce dijital alana aktaran ve oradan sese çeviren radyo, alıcı ve verici olarak nitelenen elektronik bir buluştur.

Navigasyon 

1. Radyo Nedir?

2. Radyo Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

3. Radyonun Tarihçesi

4. Okur Yorumları

Radyo Nedir?
Radyo Nedir?Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarını sese çeviren, elektronik bir alettir. Radyonun bulunmasında etkili olan birçok kişi olsa da, ilk olarak radyoyu insan hayatına Marconi sokmuştur. Bu noktada radyo sisteminin vazgeçilmez ögelerinden biri olan diyodun Edison tarafından keşfedilmiş olması, radyonun icadında bu ismin de geçmesine neden olmaktadır. Amerika’da ilk radyo yayınlarının 1921 yılında başlamasının ardından birçok dünya ülkesi de radyo yayınları yapmaya başlamıştır. Radyodan sesin iletilmesi için anten, verici ve sesin iletileceği bir ortama ihtiyaç vardır.

Radyo Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Radyo Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?Telefon ve televizyonun icadından önce önemli bir yere sahip olan radyo, kullanım alanı oldukça geniş bir araçtır. Yardımcısı ile gerçekleştirdiği bir deney sonucunda başarılı olan ve bir deniz kıyısında radyo dalgaları ile ses göndermeyi başaran Marconi, 1898 yılında radyonun keşfine ulaşmıştır. Buluşu olan radyonun patentini aldıktan sonra pek çok kişi benzer buluşlar ortaya koymuştur. Telsiz telgraf niteliği taşıyan radyo, uzun yıllardır endüstriyel alandan, ticarete kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Modern radyo iletişimini bulan ve radyo icadının babası olarak Guglielmo Marconi gösterilmektedir. Bu noktada başka insanların da desteği alınarak geliştirilen radyo, televizyonun icadından önce, insanlar için oldukça değerli bir yere sahipti.

Geçmişi çok uzak olmayan radyo icadı, insanlığın kablosuz ve telsiz bir şekilde sesini karşı tarafa iletmesini sağlamaktadır. Günümüzün önemli bir kitle iletişim aracı olması çeşitli frekansların oluşturulmasını sağlamıştır. Radyoyu bulmasından dolayı Marconi, 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü‘ne layık görülmüştür. Elektrik ve bilim konularına ayrı bir ilgi duyan Marconi, gençlik yıllarından itibaren çeşitli çalışmaları ile önemli buluşlar ortaya çıkarmıştır. Radyasyon olarak bilinen radyo dalgaları, radyonun icadı için önemli çalışmaları olan Hertz ‘in ismini almış ve o dönemde Hertz dalgaları olarak adlandırılmıştır.

Radyonun Tarihçesi
Radyonun TarihçesiGünümüzde önemli bir haberleşme aracı özelliği taşıyan radyo, insan yaşamının vazgeçilmezleri arasındadır. Eski yıllarda radyo karşılıklı iletişim aracı olarak kullanılsa da, günümüzde telefon ve televizyonun öncelikli öneme sahip olması, radyonun eğlence amaçlı kullanılmasına neden olmuştur. Radyonun icadında birçok mucidin emeği vardır. Ancak altın vuruşu Guglielmo Marconi yaptığından, radyonun mucidi de o kabul edilmiştir. Radyo frekansları sayesinde uydudan yayın yapan radyolar, tüm dünyaya seslerini duyurabilmektedirler. Radyo dinlerken diğer işlerle ilgilenmenin de mümkün olması, günlük işler sırasında keyifli vakit geçirilmesini sağlamaktadır. Günümüzde radyo programları ve radyo oyunları oldukça popülerlik kazanmıştır. Radyonun hızlı bir iletişim aracı olması da, birçok alanda kullanılmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda bir haberin geniş kitlelere ulaştırılmasına imkan vermesi, radyonun önemli buluşlar arasında yer almasını sağlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder