Turancılık Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 17, 2017

Turancılık Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Turancılık Nedir?

Turancılık
Turancılık ideolojisi imparatorluğun parçalanmasına karşı gelişen bir refleks, Türklükbilincini açan bir anahtar olmuştur.

15 Mart 1912’de kurulan Türk Ocağı, Türkçüve Turancı hareketin ağırlık noktasıdır. 1912 ile 1930 yılları arasında bu örgüt, ve Terakki hareketinin ideoloğu olan Ziya Gökalp, Turancı düşüncenin sözcüsü olmuş, Gökalp’in yanı sıra, hikâyeci Ömer Seyfettin de Turan fikrinin popüler söylemde yer etmesine destek olmuştur. 

Millî Mücadele döneminde ise Turan ideolojisi geriye çekilmeye başlamış, daralan imparatorluk topraklarında adım adım Anadolu merkezli bir Türk kimliğiifade bulmuştur. 

Turancılık Nedir?
Turancılık Nedir?

Türkçü ve Turancı kadrolar ittihat ve Terakki’nin siyasi gelişiminde önemli bir rol oynadığı hâlde, TBMM hükûmeti 1920’den itibaren Turancı akıma karşı tavır almıştır. Turancı düşüncenin tanınmış önderi Ziya Gökalp 1923’te Türkçülüğün Esaslarıadlı eserinde Turancılığı “uzak ideal/mefkûre” ilan ederek,Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir milliyetçilik tanımı getirmiştir. Hatta Mehmet Emin Yurdakul Turana Doğru adlışiir kitabının yeni baskısında bazışiirlerini değiştirerek Turan sözcüğünün yerine vatan sözcüğünü getirmiştir.

 Dönemin ünlü fikir insanları Ahmet Ağaoğlu, Halide Edip ve Yusuf Akçura, 1922ve 1923’te çeşitli şekillerde Turancılık ideolojisini terk ettiklerini beyan etmişlerdir. 

Türkçü-Turancı ideoloji Cumhuriyet ile son bulmamıştır. 1930’larda yeniden canlanmıştır. 1930’larda yeniden güçlenen Türkçü-Turancı düşüncenin en radikal sözcüsü Hüseyin Nihal Atsız idi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder