Teff Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 25, 2017

Teff Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Teff Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Gün geçmiyor ki gıda sektöründe yeni bir şeylerin çıktığını duymayalım. Son yıllarda Hollywood yıldızları sayesinde tanıdığımız teff de bunlardan biri. Tıpkı kinoa gibi tüketilebilen teffin en güzel ve önemli özelliği gluten içermemesi. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere üç çeşidi bulunan bitkinin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Siz de teff bitkisini ilk kez duyanlardansanız, yazımıza göz atmanızı öneririz.

Ülkemizde halen milyonlarca kişinin adını dahi duymadığı teff, son yıllarda tüm dünya üzerinde gitgide popülerliği artan tahıllar arasında yer alır. İlk olarak Victoria Beckham ve Angelina Jolie gibi ünlüler ile hayatımıza giren bu tahıl ürünü, sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin kısa sürede yeni gözdelerinden birisi haline gelmeyi başarmıştır. 

Dışarıdan bakıldığında basit bir tahıl türü olarak görülen teff, bilinmeyen pek çok faydası bulunuyor.

Teff Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Teff Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bu özelliği ile gerçekten de tercih edilmesi gereken gıda ürünleri içerisinde ön sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda tüm dünyayı saran teff çılgınlığı, ülkemizde de belli başlı bazı diyet uzmanlarının desteği ile her geçen gün yayılmaktadır. 

Özellikle diyet dönemindeki kişiler için en büyük yardımcılardan birisi haline gelmektedir. Vejetaryenlerin protein eksikliğini karşılamak amacı ile tükettiği teff düşük kalorisi ile ideal bir yiyecek olarak tanımlanabilir.

Navigasyon 

1. Teff Nedir?

2. Teff Nasıl Kullanılır?

3. Teffin Faydaları Nelerdir?

4. Teffin Yan Etkileri Nelerdir?

5. Okur Yorumları

Teff Nedir?
Teff Nedir?Yurt dışında taf ya da khakshir ismi ile adlandırılan teff, aslen Kuzey Etiyopya’da yetişen bir bitkidir. Yılda sadece bir kez ekilebilen ve bu yüzden oldukça değerli olan bu bitki, minik tanelere sahip olan tatlı bir yiyecek türü olarak da bilinir. Dokunulduğu zaman ele yumuşaklık hissi veren teff, kırmızı, kahverengi ve beyaz olmak üzere 3 farklı çeşit üzerinden üretilir.

Yapılan araştırmalara göre dünyada bilinen en ufak tahıl tanesi olma unvanını elinde bulunduran bu gıdanın tadı türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin beyaz teffin tadı adeta bir kestaneyi andırırken, demir açısından en zengin kaynaklardan birisi olan kırmızı teff ise daha çok fındık tadındadır. İnsan sağlığına faydalı pek çok içeriği bünyesinde barındıran teff, dünya üzerinde en çok Etiyopya’nın dağlık bölgelerinde üretilse bile bu ülke dışında Birleşik Devletler, Mısır, Kanada ve Avusturalya’da da ekilir.

Teff Nasıl Kullanılır?
Teff Nasıl Kullanılır?Hem un hem de tohum halinde temin edilebilen teffin farklı pek çok kullanım şekli bulunur. Teff unundan ekmek yaparak bu şekilde tüketilmesi en sık başvurulan yöntemler arasındadır. Bunun dışında tohum halinden faydalanarak yemek yapmak ya da salatalara katmak farklı bir tüketim önerisi olarak verilebilir. Artık iyice yaygınlaşan mucizevi bitki kinoaya benzeyen bu yiyeceği, yine kinoayı tüketebilmek için uygulanan tarifler ile birebir hazırlamak mümkün olabilir. Kinoanın ne olduğunu öğrenmek için buraya bakabilirsiniz.

Teff pişirilme aşamaları ve pişme süresi açısından da kinoayı fazlasıyla andırdığı için gönül rahatlığıyla aynı yöntemler denenebilir. Sabah kahvaltılarında teff unundan yapılan krepler, güne enerjik başlamanın en güzel yöntemlerinden birisidir.

Teffin Faydaları Nelerdir?
Teffin Faydaları Nelerdir?Kinoa gibi vücuda faydalı birçok etkisi bulunan teff, demir ve lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Kalsiyum ve protein merkezi olarak bilinen teff bu özellikleri ile özellikle et ve süt ürünlerinin tüketiminden uzak duran vejetaryenler için ideal bir yiyecek olarak belirtilebilir. İçinde barındırdığı bol miktarda kalsiyum ile kemik ve diş gelişiminin yanı sıra saçlara da oldukça iyi gelen bu tahıl türü, kalsiyum yüzdesi ile kemik erimesi problemlerinde önleyici olarak tercih edilebilir.

Anemi rahatsızlığı ile mücadele eden kişiler günlük olarak teff tüketimini gerçekleştirirlerse kısa bir süre sonra bu problemlerinin belirtilerinin azaldığını fark edebilirler. Tüm bunların yanı sıra teff metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını sağladığı katkı ile en büyük diyet dostlarından birisidir. Kan şekerini düzenler, kansere karşı koruyucudur ve glutensiz olduğundan çölyak hastaları için ideal bir besindir. Çölyak hastalığı hakkında bilgi almak için tıklayın.

Teffin Yan Etkileri Nelerdir?
Teffin Yan Etkileri Nelerdir?Teffin bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmış olan bilimsel bir yan etkisi yoktur. Ancak yine de her yiyeceği dozunda tüketmek gerektiği gibi teff tüketiminde de sınırların aşılmaması ve dengeli kullanılması tavsiye edilir. Ve yine her şifalı bitkiler yazımızda olduğu gibi; gebe ve emziren kadınların doktor kontrolünde tüketmelerini öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder