Taksir nedir? Çeşitleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 08, 2017

Taksir nedir? Çeşitleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Taksir nedir? Çeşitleri nelerdir?

TAKSİR: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanunî tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.

Başka bir deyişle taksir, isteyerek yapılan fiillerden meydana gelen istenmeyen neticelerden sorumluluktur.

Örneğin; İnşaat faaliyeti ile ilgili kurallara aykırı hareket edildiği ve gerekli önlemler alınmadığı için birisinin başına tuğla düşerek yaralanması halinde taksirli sorumluluk vardır.

Taksir nedir? Çeşitleri nelerdir?
Taksir nedir? Çeşitleri nelerdir?

BİLİNÇLİ TAKSİR: Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde bilinçli taksir vardır. Bilinçli taksirde fail neticeyi öngörmektedir fakat somut olayda neticenin gerçekleşmeyeceğine inanmakta veya bu konudaki ustalığına güvenmektedir.

Örneğin; A şahsı arkadaşlarıyla eğlenip alkol aldıktan sonra arabasına binerek aşırı hızlı bir şekilde arkadaşlarıyla araba yarışı yapmaktadır. Cadde de ilerlerken direksiyon hâkimiyetini kaybederek kaldırımdaki çiçek tezgâhına çarpıp tezgâhın arkasında uyumakta olan iktisat mezunu ve issiz çiçek satıcısını ezerek ölümüne sebep olmuştur.

Olayımızda A şahsı alkollü ve aşırı süratli araç kullanarak bir kaza yapabileceğinin bilincinde bunu öngörebiliyor ama kendisine o kadar güveniyor ki usta şoförüm ben bir şey olmaz yollar benden sorulur havasında, kaza yapmayacağı inancında. Neticeyi de istemiyor yani arabasına bindiğinde gidip birini ezip öldüreyim diye aracına binmedi. Böyle bir olayın yaşanabileceğini öngörüyordu ancak istemiyordu.

Bu şahıs bilinçli taksirle adam öldürmekten sorumludur. Bilinçli taksir halinde kanunda taksirli suç için öngörülen ceza bir miktar arttırılarak verilir.

BİLİNÇSİZ TAKSİR:

Kişinin öngörülebilecek neticeyi öngörmemesi ile beraber neticeyi istememesidir. Failin suç kalıbına uyan hukuka aykırı olan fiile iradi bir hareketle sebep olması, fakat meydana gelen neticeyi öngörmemiş olmasıdır.

Örneğin; bir annenin bebeğini emzirirken uyuyakalması ve bebeğinin üzerine yatarak onun boğulmasına neden olması halinde, anne dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmıştır, annenin bu davranışı taksirlidir, bilinçsiz ( basit) taksir söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder