Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 26, 2017

Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler

Suda Doğum Nedir?
Suda doğum, özellikle son zamanlarda Türkiye de dahil olmak üzere oldukça revaçta olan bir doğum yöntemidir. Türkiye’de de çeşitli hastanelerde suda doğum yapılmaktadır. son Suda doğum, adıyla müsemma olarak su dolu bir fanus ya da küvette gerçekleştirilmektedir. Suyun sıcaklığı doğum aşamasında sürekli kontrol edilir ve sıcaklığın 37 derece olması için çalışılır. Doğum aşamasında havuzun suyu; amniotik sıvı, kan, idrar ve benzeri yapılarla dolacaktır. Bunu önlemek adına belirli aralıklarla su değiştirilebilir.

Suda doğumun faydaları nelerdir?

Annenin sıcak suyun içinde bulunması rahatlamasını, sakinleşmesini ve ağrılarının azalmasını sağlayabilir.

Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler
Suda Doğum Hakkında Merak Edilenler

Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı artar, rahmin kasılmaları etkinleşir.

Su vajenin ağzını, yani bebeğin çıkış noktasını daha gevşek hale getirebilir, bu da o bölgenin doğumda yırtılması olasılığını azaltabilir.

Annenin suyun içerisinde hareket etmesi ve pozisyon değiştirmesi daha kolaydır.

Bebeğin kesenin içindeki sıvı bir ortamdan yine sıvı bir ortama doğarak daha yumuşak ve stressiz bir geçiş yaptığını ve bu bebeklerin daha az ağlayan, daha sakin bebekler olduğunu bildiren uzmanlar vardır.

Diğer doğum metotlarına bakarak suda doğum olayı daha az ağrılı ve kasların gevşemesi bakımından daha rahatlatıcı bir doğum işlemi olarak görülmektedir. Sıcak bir küvetin içinde oturmak annenin stresini azaltır. Suda doğumu gerçekleştiren pek çok merkez vardır, sıcak suyun etkisi annenin rahatlamasını ve doğum eylemine hazırlanmasını sağlamaktadır. Suda doğumun riskleri vardır.

Mesela suda bulunan mikroplar bebek doğduğunda bulaşabilir. Annenin ıkınma sonrasında eğer dışkısı su içerisine bulaşmış ise oluşan mikroplarda bebeğe bulaşabilmektedir. Annenin çok uzun süre suyun içerisinde kalması ateşinin çıkmasına neden olur. Vücut ısısının artması annenin cilde giden kan akımını yükseltir ve rahim’e giden kan basıncının azalmasına neden olabilir.

Annenin vücudundaki ısı artışı bebeğin kalp atımlarını ve metabolizmasını etkilemektedir. Isıdan kaynaklanarak rahim’e kanın az gitmesi bebeğin oksijen alımını etkiler. Uzun süre bebeğin alamadığı oksijen beyin fonksiyonlarını etkiler. Bebeğin doğum kanalından çıktıktan sonra ciğerlerine su dolma ihtimali yüksektir.

Suda doğum yapma anne için biraz daha az ağrı hissettirse de genel olarak faydalı olabilecek bir yöntem değildir. Suda doğum yapmak annenin doğum esnasında çok şiddetli ağrılar olmaz ve suni sancı verilmesine gerek yoktur. Genel olarak suda doğan bebeklerde akciğerlerinin su dolması sonucunda bebeklerde boğulma durumları yâda yeni doğan bakım ünitesinde iyileşme süreci izlenmektedir. Diğer doğum olaylarında oluşan şiddetli ağrılar ve kasılmalardan dolayı kadınların pek çoğu korkar ama en sağlıklı normal doğum yapılmasıdır.

Doğum fizyolojik bir olaydır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde doğum sırasında anne adayına yardımcı olmak için farklı alternatifler sunulmaktadır.

Farklı uygulamalardaki ana amaç anne adayının doğum eylemi sırasında kendini daha rahat hissetmesini sağlamaktır.

suda doğum

Suda doğum hangi durumlarda yapılmaz?

Herpes gibi üreme organlarında enfeksiyon sorunu olan kişilerde

Bebeğin makat ile doğum kanalına indiği durumlarda

İkiz-üçüz gibi çoğul gebelik durumlarında

Erken doğumlarda,

Hamilelikte tansiyon yüksekliği ya da diyabet (şeker) gibi sorunları olan anne adaylarında,

Bebekte gelişme geriliği tespit edildiğinde,

Bebeğin kalp atışlarında azalma ya da anormal durumların tespit edilmesinde

Amnion sıvısında yoğum mekonyum (bebeğin dışkısı) tespit edildiği durumlarda suda doğum yapılması tavsiye edilmez.

Suda doğumda amaç nedir?
Suda doğumun esas amacı, doğum yapacak olan annenin stresini azaltmaktır. Doğum için yaşanan endişeler suya girmekle azalır. Bunun dışında sancılar da hafifler. Suda doğum yapıldığı taktirde kullanılan ağrı kesici ilaçlar azalır, doğum daha kısa sürede tamamlanır, doğumun sağlıklı bir şekilde tamamlanması söz konusu olur. Suda doğumda perine-vajina kaslarının oldukça gevşer. Bu sayede doğum daha rahat olur.

suda doğum videosu
Suda doğum nasıl uygulanır?
Bazı hastaneler suda doğum gerçekleştirebilmektedir. Hastanelerin özel olarak sadece suda doğuma hazırlandığı küvetleri mevcuttur. Suda doğum için suyun derecesi 37 santigrad olarak ayarlanır. Doğumu gerçekleştirecek olan doktor ya da hemşire ve doğum için gerekli olabilecek ekipmanlarla suya girerler. Doğumu gerçekleştirirler.

Suyun aşırı sıcak olması, anne adayının kan dolaşımını olumsuz etkiler. Bu sebeple suyun sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Anne adayının tansiyonu sıcak suda aniden düşebilir. Plasentaya giden kan akımında düşüşler görülebilir. Bu durumda anne adayını ve bebek risk altına girer. Bunun dışında suda çok uzun süre kalınırsa, anne adayı su kaybı yaşayabilir.

Adımda Alternatif Doğum Yöntemleri

Ev doğumları

Bradley metodu

Lamaze Yöntemi

Hipnoz ile doğum

Maia Stool births

Suda Doğum

Neden alternatif doğum?
Doğum ağrısını ve endişelerini azaltmak

Normal doğumu teşvik etmek

Sezaryen oranlarının düşmesini sağlamak

Maliyeti düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak

Anne adaylarına doğum için farklı alternatifler sunmak

Doğumda Ağrı Azaltıcı Yöntemler Nelerdir?
Suda doğum

Lamaze metodu (psikoprofilaktik metod)

Epidural Anestezi

Spinal anestezi

Genel anestezi

Doğum aşamasında uygulanan sistemik ağrı kesiciler

Paraservikal blok

Lokal anestezi

Doğum ardından uygulanacak ağrı kesici ilaçlar ve teknikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder