Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 21, 2017

Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Su çiçeği genellikle 15 yaş altı çocuklarda, özellikle de okul öncesi çağında görülen, son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Yakın temas ile çok çabuk bulaşan ve deride su toplama ile kendini belli eden hastalığın en etkili koruma yöntemi ise aşı yaptırmaktır.

Peki su çiçeği olduğunu nasıl anlarız, aşısı ne zaman yapılmalıdır? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim.

Virüs kaynaklı bir hastalık olan su çiçeğinin hedefi genellikle çocuklardır. Çocukluk döneminde pek çok kişinin geçirdiği bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak aşılarla önlenebilir ve tedavisi de mümkündür. Yüksek ateş ve kaşıntı ile ortaya çıkan su çiçeği, ilk olarak yüz bölgesinde döküntüler ile ilerleme kaydeder. Bulaşıcı olmasına karşın ölümcül olma oranı oldukça düşük bir hastalık olarak, aşılı kişilerin daha hafif olarak su çiçeği geçirdiği bilinmektedir.

Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bir kere su çiçeği geçirmiş olmak bu hastalığa karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterlidir. Ancak nadir görülen durumlarda bir kere su çiçeği geçiren bir kişinin bir kez daha bu hastalığı geçirme ihtimali az da olsa vardır. Su çiçeği hastalığına yakalanıldığında eğer gerekli önlemler alınmaz ve hassasiyet gösterilmezse, çeşitli enfeksiyonlar doğabilir.

Kolera Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bu da hastalık çok tehlikeli olmasa bile, ihmal edildiğinde çok daha ciddi hastalıkların doğmasına sebep olabilir. Bu sebeple bebeklik döneminden başlayan suçiçeği aşı çizelgesine mutlaka uyulması gerekir. Şimdi dilerseniz su çiçeği nasıl bir hastalıktır, nasıl tedavi edilir, ilk belirtileri nelerdir, aşı ne zaman yapılır gibi konuları tek tek inceleyelim.

Navigasyon 

1. Su Çiçeği Hastalığı Nedir?

2. Su Çiçeği Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

3. Su Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

4. Su Çiçeği Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

5. Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

6. Su Çiçeği Hastalığının Tedavisi Nedir?

7. Konu Hakkında Bilgilendirici Video

8. Sonuç ve Okura Sorular

9. Okur Yorumları

10. Bilgi Alabileceğiniz Diğer Kaynaklar

Su Çiçeği Hastalığı Nedir?
Varicella zoster isimli virüsten dolayı vücutta gelişen su çiçeği, bulaşıcı hastalıklar arasında sonuçları korkutucu olmayan bir hastalıktır. Aşı ile korunması mümkün olan bir hastalık olmasından dolayı Sağlık Bakanlığının bebeklere uyguladığı aşı takviminde su çiçeği önemli bir yere sahiptir. İçi su dolu olan döküntü ve kabarcıklar çocukların halsiz ve yorgun düşmelerine neden olur.

Diğer yandan yüksek ateş ve burun akıntısı en önemli belirtiler arasındadır. Su çiçeği tedavisi çok fazla müdahale gerektirmeyen bir sağlık sorunudur. Tedaviye harfiyen uyulup, özen gösterildiğinde ise yaklaşık bir hafta içinde tüm belirtilerin kaybolduğu bir hastalıktır. Bu sebeple sadece hastalığın neden olduğu ağrı ve kaşıntıyı azaltmak adına ağrı kesici ve krem losyonlar verilmektedir.

Su Çiçeği Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Su çiçeğinin bilinen en önemli nedeni Varicella zoster (VZV) isimli virüstür. Bu virüsün vücutta yayılması sonucunda oluşan yüksek ateş ve kızarıklık su çiçeğinin ilk belirtileri arasındadır. Ayrıca su çiçeğinin fazla görüldüğü ülkelerde en önemli sebebin aşı yaptırmamak olduğu tespit edilmiştir. Su çiçeğine karşı aşılı olmak bu hastalığa karşı büyük ölçüde koruyucu olacaktır, bulaşsa dahi aşılı olmanın getirdiği avantaj ile hastalık süreci daha rahat ve hafif atlatılabilmektedir.

Su Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Özellikle çocukların cildinde görülen kızarıklık ve döküntüler akla ilk olarak su çiçeğini getirmektedir. Arıca kuluçka dönemi sonrasında cildin büyük bölümünü kaplayan içi su dolu kabarcıklar, su çiçeğinin kesin tanısı için yeterli olan belirtilerdir. Bunların yanında yüksek ateş de hastalıkta mutlaka kendini gösterir. Bağışıklık sistemi ile alakası yüksek olan bir hastalık olduğundan, vücudun direnci kırılıp, zayıf kaldığında hastalık kendini daha çok belli etmektedir. Yüksek ateş ve halsizlik il belirtiler arasında yer almaktadır. Eğer bağışıklık sistemi zayıfsa, hastalık çok daha ağır bir şekilde atlatılır.

Su Çiçeği Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Su çiçeğinden en etkili korunma yollarından biri olarak, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yönelik gerekli özeni göstermek gerekiyor. Düşük bağışıklık sistemi olan bünyelere bulaşması daha kolay olan virüslerden korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Diğer yandan bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu hususta da çok dikkatli olunmasında fayda var.

Örneğin; su çiçeği geçiren kişilerin yanına çok fazla yaklaşmamaya özen göstermek ve kişisel eşyalarını kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Okul döneminde olan çocukların ise, diğer çocukların su çiçeğinden korunması adına bir süre okula gönderilmemesi alınabilecek önlemler arasındadır. En etkili önlem ise elbette aşı yaptırmaktır. Peki su çiçeği aşısı ne zaman yapılır şimdi gelin bunun detaylarını öğrenelim.

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Su çiçeği hastalığı en sık okul öncesi çocuklarda görülse de, okul çağındakilerin de çok dikkat etmesi ve önlem alması gerekir. Özellikle okula giden çocuklar her türlü hastalığın bulaşmasına yönelik risk grubunda yer alırlar. Aynı sınıfı paylaşan, aynı ortamda oynayan çocuklar birbirlerine her türlü hastalığı kolaylıkla bulaştırabilirler. Bulaşıcı hastalıklar için de alınması gereken en temel önlem aşı yaptırmaktır. Peki su çiçeği aşısı ne zaman yapılır, yan etkileri ve zararı var mıdır?

Su çiçeği aşısını yaptırmak için en doğru zaman, çocuk 1 yaşını doldurduktan sonraki dönemdir. 12. ayını tamamlayan çocuğa eğer başka bir sağlık sorunu yoksa su çiçeği aşısı yaptırılabilir. Bulaşıcılığı çok yüksek olan hastalığın en etkili koruma yöntemi aşı yaptırmaktır.

Aşının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Sadece bazı çocuklarda hafif ateş ve huysuzluk yapabilir. Bu nedenle anne ve babaların bu konuyu ihmal etmemeleri gerekir. Bir diğer önemli detay ise aşı yapıldıktan sonraki 6 hafta içerisinde Asprin gibi salisilat içeren ilaçlar kullanılmamalıdır.

Su Çiçeği Hastalığının Tedavisi Nedir?
Bu hastalığın tedavisinde genellikle antibiyotik verilmez. Bol istirahat etme ile başarılı tedavi sonucu elde edilen su çiçeği, ayrıca bol su tüketmek ile yüksek ateşe bağlı olan sıkıntıların giderilmesine yardımcı olur. Bu dönemde ağrı şikayeti olan çocuklara Aspirin kesinlikle yasak olan ilaçlardan biridir. Reye isimli bir sendroma sebebiyet vermesinden dolayı su çiçeği geçiren çocuklar için aspirin kullanımı oldukça tehlikelidir.

Şiddetli geçirilen su çiçeği hastalığında hastanın yaşı ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak gerekli müdahaleler uygulanır. Terleme olduğu için kaşıntı da çok fazla olacaktır. Bu gibi durumlarda çocuğa ılık bir duş aldırılabilir.

Hastalık genellikle 7 gün sürer ve bunun 3 günü yüksek ateşle geçer. Bu süreçte doktor ateş düşürücü ilaçlar vermektedir. Su çiçeği tedavi edilebilir ve birçok çocukta görülen bir hastalıktır. Ancak enfeksiyon ihtimaline karşı ciddiye alınmalı ve tedavi sürecinde hijyene de çok dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder