Plebisit nedir? Türkiye’de plebisit uygulaması yapılıyor mu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 15, 2017

Plebisit nedir? Türkiye’de plebisit uygulaması yapılıyor mu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Plebisit nedir? Türkiye’de plebisit uygulaması yapılıyor mu?

PLEBİSİT VE TÜRKİYEDE UYGULAMASI : Bir yöneticinin, bir hükümetin seçilmesi milletlerarası bir arâzi meselesinin çözümlenmesi, bir antlaşmanın uygulanması; bir bağımsızlık veya bir başka devlete katılma kararının alınması; iç politikaya âit bir problemde tercihin belirlenmesi gibi gâyelerle bir ülke veya bir bölgenin alternatif siyâsî programlar, teklifler arasındaki kânüniliği kabul etmeleri veya reddetmeleri için yapılan halk oylaması.

5393 Sayılı Belediye Kanunun 15’inci maddesi belediyelere halkoylaması yetkisi veriyor.

Söz konusu maddede, “Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir” ifadesi yer alıyor.
 
Plebisit nedir? Türkiye’de plebisit uygulaması yapılıyor mu?
Plebisit nedir? Türkiye’de plebisit uygulaması yapılıyor mu?

Daha önce plebisit uygulamasının yurt içinde ve yurt dışında pek çok uygulaması yapılmıştıR. Bu oylamalardan biri yakın tarihte Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından uygulandı. 25 Ekim 2003’te Kızılay’da yayalaştırma çalışmaları kapsamında yürütülen uygulamalar tartışma konusu olunca 100 sandık konularak halk oylamasına başvurulmuştu. 

Hatay’ın Türkiye’ye katılmasında da yine plebisit uygulanmıştı. İstiklal Harbinden sonra sınırlarımız dışında kalan Hatay’da Cemiyet-i Akvam’ın kontrolünde, 15 Nisan 1938’de plebisit başladı. Fakat kanlı bir safhaya girdiği için devam edilmedi. 

Bundan sonra 22 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında sukunetle yapıldı. Neticede 35.847 Türk, 11.319 Alevi, 554 Ermeni, 1.845 Arap, 2.098 rum Ortadoks ve 395 çeşitli seçmen ortaya çıktı. Böylece burada Hatay Cumhuriyeti kuruldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder