Özel Güvenlik Görevlisi Nedir Ve Ne İş Yapar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 29, 2017

Özel Güvenlik Görevlisi Nedir Ve Ne İş Yapar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Özel Güvenlik Görevlisi Nedir Ve Ne İş Yapar?

Güvenliğin sağlanması ve bunun için güvenlik koşullarının elde edilmesi amacı ile personel çalıştırılması; şirketler, kurumlar, eğitim kurumları, toplu konutlar, bankalar, özel mülkler, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, açık alanlar, şantiyeler, plajlar, hastaneler, fabrikalar, siteler, havaalanları, otogarlar, garlar ve işletmeler gibi birçok yerde giriş ve çıkışlarda rastlanan bir durumdur. Bu görevin gerçekleştirilmesi için çalıştırılan personellere özel güvenlik görevlisi adı verilmektedir.


Bu personeller; tüm kamusal alanlarda güvenliğin ve asayişin sağlanması, can ve malların korunması gibi görevler için güvenlik departmanında çalışan kişilerdir. Belirli eğitimlerden geçirilerek sertifikalandırılan bu personeller genel olarak hizmet alımı yoluyla kurumlarda ve işletmelerde çalıştırılmaktadır. Bu görevi gerçekleştirebilmek için belirli fizyolojik ve psikolojik şartlar da bulunmaktadır.

Bir dizi eğitim ve sınavlardan geçmek, başarılı olmak, fizyolojik ve psikolojik şartları taşımak gibi durumların pozitif olarak sonuçlanması ile adaylar özel güvenlik görevlisi olmaya ve güvenlik sektöründe çalışmaya hak kazanırlar. Bu noktada belirtilen eğitimler silahlı ve silahsız eğitimler olup bu eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanması gereklidir. Eğitimler ile ilgili genel olarak özel güvenlik eğitimi veren eğitim kurumları hizmet vermektedir. İsteyen her vatandaş tarafından bu kurumlara başvurulup kurslara katılarak gerekli eğitimler alınabilir ve devlet tarafından açılan sınavlarda güvenlik görevlisi sertifikası alınabilir. Gerekli şartları taşıyan kişiler iş başvurularında bulunarak kurumlarda ve işletmelerde görev alabilir veya toplu hizmet veren güvenlik şirketlerinde çalışabilirler.

Özel Güvenlik Görevlisi Nedir Ve Ne İş Yapar?
Özel Güvenlik Görevlisi Nedir Ve Ne İş Yapar?

Eğitimlere katılmak ve özel güvenlik görevlisi sertifikası almak isteyen kişilerin taşıması gereken diğer şartların başında soğukkanlılık gelmektedir. Başarılı bir güvenlik görevlisi çalıştığı yerde yaşanan asayiş olaylarına ve güvenlik durumlarına karşı ve hatalı hareketlerde bulunan şahıslara karşı soğukkanlı bir şekilde yaklaşarak durumu idare edebilen ve kendi imkanları ile tekrar asayişi sağlayabilen kişidir. Güvenlik personelleri; sağduyulu, öngörülü, otorite kurabilen, insanlarla doğru bir şekilde ve güvenle iletişim kurabilen, refleksleri kuvvetli ve hızlı karar verebilen kişiler olmalıdırlar. Bu personeller gereken noktalarda insanların hayatlarını kurtarabildikleri ve suç olaylarının önüne geçtikleri için hizmet verdikleri sırada korkusuz ve atik davranmalıdırlar.

Özel Güvenlik Görevlisi Eğitimleri Ve Şartları

Güvenlik sektöründe çalışmak için özel güvenlik eğitim kurumlarında verilen eğitim programlarına katılarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olma koşulu bulunur. Sınavlarda başarılı olma koşulu en az 60 puan alabilmektir. İlk sınavında başarılı olamayan aday takip eden 4 sınava daha girerek tekrar deneyebilir. Tüm bu art arda yapılan 5 sınavda da başarılı olamayanlar tekrardan eğitim programlarına katılarak ve yeniden sınavlara başvurarak özel güvenlik görevlisi olabilirler. Adayların başvurularını yapabilmeleri için öncelikle sicil kayıtlarının temiz olması gereklidir. Silahlı olarak çalışmak isteyenler 21 yaşını doldurmuş olmalı ve en az lise eğitimini başarı ile tamamlamış olmalıdır. Silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyenler ise 8 yıl süreli ilköğretimi tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.

Eğitimlere başvuracak adayların silahlı veya silahsız eğitim için hazırlamaları gereken kayıt evrakları farklı olmaktadır. Silahlı eğitimlere katılacak özel güvenlik görevlisi adayları; Devlet Hastanesinden alınmış ve 5 doktorun(nörolog, ortopedist, göz doktoru, KBB doktoru ve psikiyatri) imzaladığı heyet raporu, aslı ile birlikte lise ve üstü diploma fotokopisi, hali hazırda yerleşik olunan ikamet belgesi, kimlik fotokopisi ve 3 adet vesikalık fotoğraf belgelerini hazırlamalıdır. Gerçekleştirilen silahlı eğitimin süresi 120 saattir. Bu eğitim toplam olarak 18 gün sürmektedir. İlk 15 günde temel eğitimler verilirken son 3 günde ise 2 günü teorik 1 günü poligonda 25 mermi atış eğitimi olmak üzere dağılmaktadır.

Silahsız eğitimlere katılacak özel güvenlik görevlisi adayları; Devlet Hastanesinden alınmış ve 4 doktorun(Göz doktoru, KBB doktoru, Nörolog, Psikiyatrist) onayladığı heyet raporu, aslı ile birlikte diploma fotokopisi, ikametgah evrakı, kimlik fotokopisi ve 3 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte başvurularını yapmalıdır. 15 gün süre ile toplam 100 saat verilen eğitimlere mecburi olarak katılmaları gerekir. Eğitimlerde devamsızlık hakkı sınırlı olup mazeretsiz olarak 10 saat ve mazeretli olarak da 10 saat devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Derslerde eğitimler teorik ve uygulamalı olarak iki şekilde gerçekleştirilir. Bu dersler kapsamında ayrı ayrı birçok farklı konu işlenir.

Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlisi eğitimlerinde ortak olarak verilen modüller arasında;

Çalışma Alanlarında özel güvenlik önlemleri

Şahıs koruma

Kalabalık kontrol ve yönetimi

Özel güvenlik hukuku kapsamı

Sistemler ve cihazlar

Temel derecede ilk yardım uygulamaları

Uyuşturucu madde tespiti

Genel kolluk hizmetleri ve ilişkileri

Yangın Kontrolleri ve Güvenliği

Etkin iletişim

Bunlara ek olarak silahlı görevlilerin eğitiminde teorik olarak silah bilgisi ve atış eğitimi verilir. Bu eğitimler sırasında Emniyet Genel Müdürlüğünce incelenerek onaylanmış materyal ve kitaplar kullanılır. Derslerde uygulama derslerinde gerekli malzemeler ve ekipmanlar ile eğitim verilir. Uygulama dersleri için gerekli şartları oluşturan derslikler eğitim kurumlarında oluşturulur. Her aday istediği eğitim kurumunu seçerek kurs alma hakkına sahiptir.

Başarılı Bir Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?
Eğitimlere katılmak amacı ile kurumlara başvurarak kurslara katılan adaylar kurs ücretlerini kuruma öderler. Kurs bitiminden önce sınav başvurusu için sınav harçlarını sınavdan bir buçuk ay öncesine dek Emniyet Genel Müdürlüğünce belirtilen hesap numaralarına yatırırlar. Böylece eğitimlerini tamamlayan adaylar sınava 1 hafta kala internet üzerinden sınav yerlerini öğrenerek günü geldiğinde kurallara uygun şekilde sınavlara girerler. Sınava giriş için belgeler eğitim kurumları tarafından adaylara dağıtılır. Silahlı özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adaylar için genel sınavdan 1 hafta sonra silah atış sınavı yapılır. Genel sınavda kullanılan sınav giriş belgesi atış sınavında da kullanılır.

Gerekli işlemlerin tamamlanması ve sınavlara girilmesi sonrasında takiben 2 hafta sonrası Cuma günü, internet üzerinde sınav sonuçları açıklanır.

Silahsız sınavda sorulan her 100 sorudan 1 tanesi 1 puandır. Bu nedenle geçer not olan 60 ve üstü için en az 60 adet soruya doğru cevap verilmelidir.

Silahlı sınavlarda ise silah teorik sınavında sorulan 25 sorunun her biri 2 puan ve toplam 50 puandır.

Atış sınavında ise 15 metreden hedefe atılan her mermi 10 puan olmak üzere toplam 5 mermi 50 puandır.

Bu iki sınavda toplam 60 olmak üzere genel yazılı sınavlar dahil tüm sınavlardan 120 toplam puan alınmalıdır.

Fakat silah sınavı ve genel yazılı sınavların her birinden en az 50 alınması da gerekmektedir.

aşarılı bir şekilde sınavları tamamlayan adaylar 3 hafta sonrasında İl Emniyet Müdürlüğünden onaylı sertifikalarını eğitim kurumlarından alarak özel güvenlik görevlisi olurlar. Sertifikalarını alan yeni meslek elemanları bağlı bulundukları İl Emniyet Müdürlüğüne başvurarak sınavlardan yaklaşık olarak bir buçuk ay özel güvenlik görevlisi kimlik belgelerini alabilirler. Güvenlik görevlileri 5 yıl hizmet verdikten sonra yenileme eğitimlerine katılmalıdırlar. Eğitimler ve sınavlar yine Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılır. Her güvenlik görevlisi süresi dolmadan önce kimlik belgesini yenilemelidir. Yenileme eğitimleri silahlı ve silahsız görevliler için aynı konularda olup daha kısa süreli bir şekilde verilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder