Çocuğunu doktora götüren Öğretmen izinli sayılır mı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 20, 2017

Çocuğunu doktora götüren Öğretmen izinli sayılır mı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çocuğunu doktora götüren Öğretmen izinli sayılır mı? 

Çocuğunu veya eşini doktora götüren memurun izinli sayılıp sayılamayacağına yönelik bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Uygulamada Devlet Personel Başkanlığı görüşüne göre hareket edilmektedir.

Merhabalar çocuğumu veya eşimi doktora götürdüğüm zaman idari izinli sayılıyor muyum CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. maddesinde yıllık izin, 104. maddesinde mazeret izni, 105. maddesinde hastalık ve refakat izni ve 108. maddesinde aylıksız izin hakları düzenlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurun çocuğunu veya eşini doktora götürmesi halinde izinli sayılıp sayılmayacağı ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. 

Konu ile ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığının 10.05.2013 tarihli ve 6759 sayılı görüşü bulunmaktadır. Devlet Personel Başkanlığı söz konusu görüşünde "Bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden Devlet memuruna izin verilmesi hususunda gerekli kolaylığın sağlanması gerektiği ve bu iznin suistimal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarca bahsi geçen duruma ilişkin belge istenebileceği, 

Çocuğunu doktora götüren Öğretmen izinli sayılır mı?
Çocuğunu doktora götüren Öğretmen izinli sayılır mı? 

- Bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde söz konusu kişilere refakat etmesi amacıyla Devlet memuruna verilen iznin bahsi geçen personelin yıllık izninden veya mazeret izninden düşülmemesi gerektiği," yönünde görüş bildirmiştir. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125. maddesinde "Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terketmek" fiili için uyarma cezası verilmesi, "Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek" fiili için aylıktan kesme cezası verilmesi düzenlenmiştir. 

Sonuç ve değerlendirme; Devlet memurlarının bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde izinli sayılıp sayılmayacağı ile ilgili mevzuatımızda açık bir hüküm bulunmamaktadır. Devlet Personel Başkanlığı görüşü ve mevzuat hükümleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde; a) Devlet memuru eş ve çocuğunu doktora götürdüğüne dair kuruma bilgi vermelidir. b) Devlet memuru eş ve çocuğunu doktora götürdüğünde ilgili sağlık kuruluşunca muayene, teşhis ve tedavi aşamalarında düzenlenen evrakları saklamalı ve gerektiğinde kurumuna ibraz etmelidir. c) Devlet memuru eş ve çocuğunu doktora götürdüğünde eğer mesai saati içerisinde işlemler tamamlanır ise kurumuna görevinin başına dönmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder