Adaçayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 18, 2017

Adaçayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Adaçayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Şifalı bitkilerin sayısı, çeşidi ve faydaları saymakla bitmiyor. Bunların içerisinde belki de en önemlilerinden biri, Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayı bitkisidir.

Itırlı ve acımtırak bir bitki olan adaçayı Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Verimli bir şekilde faydalanmak için özellikle bu dönemde toplanması gerekmektedir. Adaçayının sayısız faydalarını öğrenmek için makalemize göz atmalısınız.

Şifalı bitkiler içerisinde çok önemli bir yere sahip olan adaçayı, oldukça faydalı ve çok tüketilen bir bitkidir. Uzun yıllardan beri hem gıda olarak hem de sağlığa faydası bakımından kullanımı geniş kitlelere ulaşmış bir bitki türüdür. Yumuşak ve tatlı bir tadı olan adaçayının kurutulmuş yaprakları yıl boyu kullanılabilir. Yine bu yaprakların öğütülerek toz haline getirilmiş şekli de tüketilebilmektedir. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan adaçayı Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde yetişmektedir.

Adaçayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Tarihte ilk kullanımına Antik Yunan ve Roma döneminde rastlanan adaçayı, o zamanlar etlerin bozulmadan, dayanma süresini artırmak için kullanılmıştır. Bunun dışında adaçayının tarihte çok farklı kullanım alanları olmuştur.

Civanperçemi Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Arap Yarımadası’nda ölümsüzlük iksiri olarak, 14. yüzyılda Avrupa’da büyülerden korunmak için kullanılmıştır. Adaçayının bu kadar değerli olduğu bir dönemde o kadar çok talep görmüş ki, Çinliler Hollandalı ticaret gemilerine bir sandık adaçayı yerine, üç sandık siyah çay vermeyi kabul etmişlerdir. Günümüzde de en çok tüketilen şifalı bitki çayları arasında yer almaktadır.

Navigasyon 

1. Adaçayı Nedir?

2. Adaçayı Nasıl Kullanılır (Hazırlanır)?

3. Adaçayının Faydaları Nelerdir?

4. Adaçayının Yan Etkileri Nelerdir?

5. Konu Hakkında Bilgilendirici Video

6. Sonuç ve Okura Sorular

7. Okur Yorumları

8. Bilgi Alabileceğiniz Diğer Kaynaklar

Adaçayı Nedir?

Adaçayı Bitkisi Nedir?Adaçayı Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına ait, Salvia cinsini oluşturan, kokulu ve şifalı bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Yaprakları sivri ve griye çalan yeşil bir renktedir. Yumuşak ve tatlı bir tadı vardır. Acımtırak ve ıtırlı bir koku yayarlar. Bitkinin boyu 30-70 cm arasında değişmektedir.

Tohumları koyu kahverengi ve yumurta biçimindedir. Genellikle tohumuyla birlikte kendi kendine çoğalan bir bitkidir. Adaçayı eter yağları (sineol, borneol, pinen), tanen, glikozid, reçine, fumarik asit, irsol asidi, flavon, asparagin, oleanol asidi gibi maddeleri içermektedir. Soğuğa karşı oldukça hassas olduklarından, kış aylarında ağaçların dalları ile örtülmesi sağlanmalıdır.

Bitkinin yaprakları eter yağları gibi etken maddelerin doruk noktaya ulaştığı öğle saatlerinde toplanır. Kurutulma işlemi ise gölge ve havadar bir yerde olmalıdır. Adaçayının toplama işlemi Mayıs ve Haziran aylarında olmaktadır. Bu aylar bitkinin çiçeklenme öncesi ve eterli yağların oluşumundan sonraya denk geldiği için en ideal zamandır.

Adaçayı Nasıl Kullanılır (Hazırlanır)?

Adaçayı Bitkisi Nasıl Kullanılır (Hazırlanır)?Adaçayı genellikle kuru olarak tercih edildiği gibi taze olarak da tüketilmektedir. Çayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus bitkinin suyla birlikte kaynatılmamasıdır. Bir bardak çay hazırlamak için birkaç tane adaçayı yaprağının üzerine kaynamış suyu dökün, 5-10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Bir başka yöntem ise su kaynadıktan sonra ocağı kapatın veya çok kısık dereceye getirip, içine attığınız adaçayı yapraklarının yine 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Süzdükten sonra şeker yerine bal ve limonla tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Ökse Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Adaçayı bunun yanında yemeklere tat ve koku vermek amacıyla da kullanılmaktadır. Özellikle ördek, tavuk, kaz gibi hayvanların etlerinin kızartılmasında lezzet vermesi amacıyla tercih edilir. Patates kızartmalarında, etlerin dinlendirilmesinde, salamuralarda da adaçayı oldukça tercih edilen bir bitkidir. Yine fırın yemeği yapmak isteyenler, adaçayının hem şifalı özelliğinden hem de aromasından bu şekilde faydalanabilirler.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerin hepsinin ayrı bir faydası var. Bunları Bilgihanem.com olarak sizlere olabildiğince ulaştırmaya ve tanıtmaya çalışacağız. Ancak bu şifalı bitkilerden tam anlamıya fayda sağlamak için doğru zamanda toplamak ve doğru şekilde kullanmak gerekiyor. İşte aktarlardan veya doğadan kendi imkanlarınızla toplayabileceğiniz adaçayının saymakla bitmeyen faydalarından bazıları;

Stresi azaltır, sakinleştirir.

Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı giderir.

Adet düzensizliklerine ve aşırı adet sancılarına iyi gelir.

Antifungal etkisi olduğundan vücutta oluşan cilt mantarlarına karşı tedavi edici etkisi vardır.

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Sinire bağlı baş ağrılarını hafifletir.

Boğaz ağrısını giderir.

Balgam söktürücüdür.

Öksürüğü keser.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Karaciğeri temizler.

Safra kesesini çalıştırır.

Menopozun sebep olduğu ağrıları hafifletir.

İdrar yolu enfeksiyonları tedavisinde faydalıdır.

Ağız yaralarına iyi gelir.

Hafızayı güçlendirir.

Aşırı terlemeyi önler.

Alzheimera karşı önleyicidir. Alzheimer hastalığını önlemenin diğer yollarını öğrenmek için tıklayınız.

İltihaplı hastalıklara (romatoid artrit gibi) iyi gelir.

Saç bakımı için kullanılır, beyazlamayı geciktirir.

Kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Migren ve baş ağrısı durumlarında sıcak adaçayına batırılmış bez, alın bölgesine konursa ağrıyı dindirir.

Kalp krizi riskini azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder