Görsel Sanatlar Yeni Öğretim Programları (Müfredat) Değerlendirme Raporu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2017

Görsel Sanatlar Yeni Öğretim Programları (Müfredat) Değerlendirme Raporu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Görsel Sanatlar Yeni Öğretim Programları (Müfredat) Değerlendirme Raporu

Programda gördüğüm eksikliklerden birini sizlerin görüşüne sunmak istiyorum arkadaşlar.Eğer atladığım ve ya hesaba katmadığım bir nokta varsa lütfen Görsel Sanat Kültüründeki kazanımlara göre beni eleştiriniz.Eğer yanlış bir şeyler varsa ancak birbirimizi ve ya programı yapıcı bir şekilde eleştirerek doğru sonuca ulaşabiliriz.Bir şeye yanlış, hatalı, olmamış diyebilmek çok kolaydır önemli olan yanlış ne ? veya nerde? onu bulmak ve çözüme kavuşturmaktır.

Konuyu da bu amaçla açtım.Ders saatleri , atölye kaçınılmaz bir sorun bunu tabii ki onaylamıyorum ancak lütfen iyi şartlardan kötü şartlara her arkadaşımızın kullanabileceği şekilde konuyu ele alalım ki adil bir değerlendirme olsun. 

Görsel Sanat Kültüründe 1. sınıftan alarak 8. sınıfa kadar basitten zora doğru bir eser inceleme,analiz etme, yorumlama ve yargılama kazanımlarının olduğunu görüyorum.Bence bir eseri bırakın herhangi bir şey hakkında her anlamda konuşabilmek için o şey hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.Mesela bu, bana futbol seyrettirip "oyunu eleştir." demekten farksızdır.Size diyebileceğim tek şey " top yuvarlaktır." 110b 740a benim bu konuda yorum yapabilmem için konu ile ilgili bilgiye sahip olmam, güncel futbol olaylarını gerek yazılı medya gerekse görsel medyadan takip etmem gerekir.

Şimdi asıl konuya geleyim.Bir kişinin(öğrenci ve ya başkası) bir eser hakkında her yönden konuşabilmesi için öncelikle o eserle ilgili bilgiye sahip olması ve ya güncel sanat olaylarını yazılı ve görsel medya aracılığı ile takip etmesi gerekmektedir.Kaç ailenin evine sanat kültürünü destekleyici gazete giriyor ve ya hangi gazetede güncel sanat haberleri var?Kaç görsel medya sanatsal olaylardan haberdar ediyor? Ve kaç aile güncel sanat olaylarını takip edebiliyor ki öğrencilerimiz yorum yapabilsin.Bu nedenle bence burda öğrenci merkezli hazırlanmış program gereği öğrencilere araştırma yaptırılıp imkanı olan öğretmen arkadaşlarımız için slaytlar yolu ile imkanı olmayanlar için de tahtaya asabileceğimiz arşivlerinde bulunan kaynak resimler yoluyla önce sanatın tarihi hakkında bilgi verilmesi gerekiyor.Ancak burda da sorun var.Buna da daha sonra değineceğim.Biliyorsunuz zaten çoğumuzun ortak sorunu bu da...öğrencilerin internetten bilgi araştırıp kağıda dökmesi ile ilgili...kısaca sanat tarihi konuları bence yeterince alınmamış.1. sınıftan itibaren bu işe başlıyoruz ki çoğumuz 1 den 3 e kadar giremiyor zaten.Ama bilgiyi 8. sınıfta veriyoruz.Bu bence yanlış olan nokta ve çözüm önerisi olarak burda sanat tarihi konularının aşama aşama sınıflara bölünerek kazanımlar halinde yerleştirmesinin yapılması ve eser incelemenin de bu esaslara göre takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Bence görsel sanat kültüründe diğer kazanımlardan daha öncelikli olması gereken bu konu ile ilgili bir kazanımdır.

Görsel Sanatlar Yeni Öğretim Programları (Müfredat) Değerlendirme Raporu
Görsel Sanatlar Yeni Öğretim Programları (Müfredat) Değerlendirme Raporu

Müze bilinci konusunda düşündüklerimi de daha sonra paylaşacağım.Sizler de paylaşın lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder