DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
1798-1801 Osmanlı-Fransız Savaşı
1798-1801 Osmanlı-Fransız Savaşı
Fransa’nın Osmanlı Devleti’nin yıkılmakta olduğunu zannetmesi ve Doğu Akdeniz’deki Osmanlı topraklarına hakim olma düşüncesi
İhtilalin yıpratmış olduğu Fransız ekonomisine, kaynak bulabilme düşüncesi
İngiltere’yi, Hindistan’a giden sömürge yolları üzerinde durdurma düşüncesi
İhtilâlin yıldızı parlayan komutanı olan Napolyon’u, ülkeden uzaklaştırma düşüncesi
Fransa’nın Akdeniz’i bir Fransız gölü haline getirme düşüncesi
Napolyon, Osmanlı Devleti’nin hiç beklemediği bir anda Mısır’a asker çıkarttı. Osmanlılar bu oldu bitti karşısında, İngiltere’nin Hint Okyanusu sömürgelerindeki hakimiyetini devam ettirme düşüncesi ve Rusya’nın da Akdeniz’e hakim olma hayallerini sürdürmek istemesinden kaynaklanan yardım teklifini kabul etti.
Napolyon, Mısır’dan sonra Suriye’ye yöneldi. Ancak Akkâ Kalesi önünde Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Nizam-ı Cedit ordusuna yenildi. (Napolyon’un ilk yenilgisi, Nizam-ı Cedit’in ilk başarısı)
Mısır’a gelen Napolyon, yerine General Kleber’i bırakarak buradan Fransa’ya kaçtı. Bu arada İngiliz Amirali Nelson komutasındaki İngiltere donanması Abukir’de (İskenderiye açıklarında) Fransız donanmasını yaktı.
Fransa barış istedi ve 1801 ’de yapılan El-Ariş Antlaşması’yla Mısır’ı boşalttı. 1802’de yapılan Amyens Antlaşması ile de Fransa’nın Mısır’ı boşaltması kabul edilirken, İngiltere ve Rusya’nın da hak iddia etmeyecekleri kabul edildi.
Mısır’ın işgali ile bozulan Osmanlı-Fransız ilişkileri 1804’te Avrupa’da başlayan Napolyon Savaşları döneminde tekrar düzelmiştir.
![]() |
1798-1801 Osmanlı-Fransız Savaşı |
Osmanlı Devleti; Rusya ile ikinci kez, İngiltere ile ilk kez ittifak yapmıştır. Osmanlı Devleti bu olay sırasında ilk kez denge politikası izlemiş ve Rus donanması ilk kez Osmanlı Devleti’ne yardım amacıyla Boğazlardan geçiş yapmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder