VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 09, 2017

VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?

VMware ürünlerinden ESX ve ESXi dan bahsedeceğim. Ama önce VMware şirketi hakkında bir kaç küçük bilgi edinmekte yarar olduğunu düşünüyorum. VMware şirketi 1998 senesinde California, Palo Alto da Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang, ve Edouard Bugnion tarafından kurulmuştur. Sanallaştırma konusunda her zaman ev kullanıcılarından, büyük ölçekli işletmelere kadar ilk akla gelen isim olmuştur. Türkiyedeki Distribütörü ayrıca eğitim ve sınav merkezi, benim de çalışmakta olduğum Hayat Bilgi Teknolojileri’dir. Çevremdekilerden duyduğum, gördüğüm kadarıyla en yaygın kullanılan VMware ürünü Workstation…

VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?

Genel olarak VMware Workstation ürünü ile anılıyor fakat sanallaştırma alanında aklınıza gelebilecek her şeye karşılık bir VMware ürünü bulunuyor diyebilirim. Şimdi VMware ESX ve ESXi ürünleri nedir ne yapar bunlardan bahsedeyim. ESX/ESXi sanallaştırma yazılımlarında ( Örn. Workstation ) alışık olduğumuz şeklin aksine, kullandığımız işletim sistemi üzerine kurulabilir bir sistem değildir. ESX ve ESXi linux tabanlı kendi başına bir işletim sistemidir.

ESX ile ESXi ürünleri arasında aynı yapıda çalışsalar da farklılıklar bulunuyor. ESXi ürünü ücretsizdir clone vs. gibi özellikler kısıtlanmıştır ve servis konsolu bulunmamaktadır bu yüzden third party uygulamalar (Örn. vRanger) çalışmamakta ve Centera bağlanamamakta. Yine de bu haliyle de olsa küçük çaplı projeler ve demo ortamlar için yetip artacak düzeyde. Hatta bu özellikler bana yeter derseniz production networklerde bile kullanabilirsiniz. Ayrıca Dell gibi sunucu üreticileri ESXi versiyonunu embeeded olarak sunmakta.

VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?

ESX ise ücretli lisansla kullanılan başlıca High Availability, DRS gibi bir çok gelişmiş özelliğe sahip, ayrıca birden fazla ESX host sunucuyu Center ile tek bir ekrandan yönetilebiliyor. Yalnız 4.0 versiyonu ile ESXi sürümüne de Agent lisansı uygulanabiliyor ve vCenter’a bağlanılabiliyor. Böylece ESXi host makinemiz de HA, DRS, Storage vMotion gibi özellikleri de kazandırmış oluyoruz. ( ESX ve lisanslanmış ESXi sunucular karışık şekilde bir vCentera bağlanılabilir ve yönetilebilir. ) Yapının kafanızda daha iyi canlanması adına bir örnekle özetleyeceğim.

 VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?
 VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?

VMware ESX Server Nedir, Nasıl Kurulur?
Elimizde 8 çekirdekli 1 fiziksel CPU, 8 GB Ram, 1 TB HDD kaynaklarına sahip bir bilgisayar olduğunu varsayalım. Bu bilgisayara 8 adet birbirinden tamamen izole bir yapıda 1 vCPU, 1 GB RAM, 125 GB HDD

Buradaki mantık sanal makineler her ne kadar birbirinden izole bir yapı da da olsa bir sanal makinenin kullanmadığı CPU, RAM ve HDD kaynaklarını diğer sanal sunucular kullanabilmesidir. Bununla birlikte istersek bir sunucunun kaynaklarını sadece ona reserve edebilir diğer makinelerin kullanmasını da engelleyebiliriz. VMware ESX Server, vCenter Server nasıl kurulur, nasıl yapılandırılır ? Sonraki makalelelerimde ekran görüntüleriyle bu konulara da yer vereceğim.

VMware ESX, sunucu sanallaştırma alanında en çok tercih edilen ürünlerden biri olarak piyasaya ve teknolojiye öncülük etmektedir. 2010 yılı itibari ile piyasada bulunan güncel 4.1 sürümü ile sunucu sanallaştırma alanında sorunsuz çözümler sunmaktadır. Sunucu sanallaştırma alanında VMware ESX’in tercih edilmesi kolay yönetim, çok büyük yapılar için uygunluğu gibi sebeplere dayanır. Kolay yönetimin arka planında ise teknik anlamdaki sadeliği yatar. ESX Server ile sanallaştırma mimarisinde kullanılan monolithic yapı, Microsoft’un sanallaştırma platformu olan Hyper-V’den çok daha basit ve daha anlaşılabilir durumdadır. Bu karmaşık olmayan yapı VMware ESX’in aynı zamanda sorunsuz ve hızlı çalışmasını da sağlar.

Esx Server Mimarisi Monolithic yapıda temel olarak geniş bir hypervisor katmanı vardır. Bu geniş katman içerisinde tüm sürücüler (drivers) gömülüdür. Fakat Hyper-V tarafında ise Micro-kernelize bir yapı vardır yani modüler sayılabilecek bir yapı. Bu durum ise daha küçük bir hypervisor katmanının bulunmasına sebep olur. Hyper-V ile sanallaştırma mimarisinde sürücüler hypervisor içerisinde değildir. Sürücülerin hypervisor içerisinde bulunmasının en dezavantajı ise sanal makinelerden gelen sürücü kullanım isteklerine de sanallaştırma mimarisinin kurulu olduğu monolithic hypervisor cevap vermek zorundadır.

VMware ESX Server’ın Kurulumu ve Yapılandırılması VMware ESX Server kurulum esnasında işlemci, disk ve network kartı olarak belirli donanımların uyumluluk listesinde olmasını zorunlu kılar. Bu zorlamanın arka planında ise Linux çekirdeği üzerinde çalışan özelleştirilmiş bir yapısı olması bulunur. VMware Esx Server kurulumu gerçekleştirilecek olan fiziksel sunucuda;

Sanallaştırma destekli bir işlemci ve uyumlu bir anakart
Esx tarafından tanınan bir disk kontrol ünitesi (Array controller)
Esx tarafından tanınan en az bir network kartı olmak zorundadır.

ESX server kurulumu için donanım uyumluluk listesine Bu web sayfasında mevcut donanımınızın uyumluluğu kontrol edilebilir yada uyumlu donanımların listesi içerisinden seçim yapılabilir. ESX Server kurulumundan önce gerekli disk ayarları yapılandırılıp, BIOS üzerinden sanallaştırma desteği aktif edilmek zorundadır. Bu aşamalar sorunsuz bir şekilde tamamlandığı takdirde kurulum işlemleri başlayabilir.

VMware ESX Server VMware, Inc. sanallaştırma yazılımları üreten bir şirkettir. Sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz. 1998’de kurulmuş olan şirket Palo Alto, Kaliforniya merkezlidir. Hisselerinin çoğunluğu EMC Corporation’a aittir. Ocak 2016 yılında Dell Technologies şirketi tarafından satın alındı. VMware’ın masaüstü yazılımı Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca kurumsal ürün olarak VMware ESX ve ESXi yazılımları “bare-metal”, yani doğrudan donanımda çalışan hypervisoru (bilgisayar sistemlerinde, sanallaştırma mekanizmasına verilen isim) vardır. WMware şirketinin sunucular için ürettiği yazılımlar arasında VMware ESX, VMware ESXi, VMware Server vardır.

İlk ürünü çoğumuzun da bildiği VMware Workstation’dır. VMware Workstation aynı bilgisayarda disk bölümlendirmeye gerek kalmadan birden fazla işletim sistemine sahip olmak için kullanabileceğiniz bir sanal makine yazılımıdır. Sanal makine yazılımları arasındaki en popüler yazılımlardan birisi olan VMware Workstation ile tek bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemine sahip olabilirsiniz.

Bu ürün bilgisayarlarımıza kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer sanal pc lerin çalışmasına olanak sağlayan bir yazılımdır. Sonradan bu ürün server ortamı için geliştirilmiştir. 2001 yılında ESX Server1’i piyasaya çıkmıştır. ESX Server1 Workstation gibi tek bir server üzerinde birden fazla işletim sisteminin çalışmasına olanak sağlamıştır. Fakat Workstation’dan ayrı olan özelliği altında çalışan her hangi bir işletim sisteminin olmamasıdır. Sıfırdan geliştirilen ve çok iyi optimize edilen bir kernel (Uygulamalar ve donanımlar arasında bir köprü görevi görür.) sayesinde üzerinde çalışan sanal server lar için kaynak yönetimini en etkin şekilde yapmayı başarmıştır. Sonraki yıllarda geliştirilmiş ve yeni özellikler eklenmiş, Virtual Center diye adlandırdıkları merkezi yönetim platformu dediğimiz uygulamayı geliştirmişler. Virtual Center sayesinde aynı anda bütün ESX Server’larınızı ve sanal serverlarınızı tek bir ekrandan yönetebilirsiniz.

VMware ESX Server Nedir? ESX Server söylediğimiz gibi direk donanım üzerine kurulan bir yazılımdır. Kurulum sonrasında küçük bir tool (küçük bir araç) ile yönetiyoruz. Bu tool ile sanal makine (VM) oluşturabiliyoruz, sanal donanımları değiştirebiliyoruz, VM’in console ekranını alıp yönetimini yapabiliyoruz.

 Esx Kurulum Seçenekleri Kurulum işlemlerine başlangıç için görsel arayüz, komut arayüzü yada otomatikleştirilmiş (scripted) kurulum seçeneklerinden uygun olanı ile başlanır. İlk kez kurulum yapılıyorsa tavsiye edilen görsel arayüz üzerinden doğru şecenekler ile devam etmektir.

Lisans Sözleşmesinin ardından kurulum esnasında ve sonrasında Linux komut satırı üzerinden yönetim için kullanılacak olan klavye dili seçilir.

Klavye Dil Seçim Ekranı Vmware Esx Server özelleştirilmiş bir Linux sürümü olduğu için kurulacağı donanım için kendine ait driverları içinde barındırır. Ancak özelleştirilmiş bir sürücü mevcutsa ve kullanma ihtiyacı var ise Install Custom Driver seceneği ile eklenmesi mümkündür. Dikkat edilmesi gereken tek konu ise VMware Esx standart bir linux değildir, özelleştirilmiş bir sürümdür bu sebeple herhangi bir Linux sürücüsü eklenmesi sistemin çalışmamasına yol açabilir. Eklenecek sürücüler yine Esx için yazılmış özelleştirilimiş sürücüler olmalıdır.

Özelleştirilmiş Sürücü Ekleme Ekranı Secilen sürücülerin kurulumu ardından ESX Server’ın lisanslama seçeneği gelmektedir. Satın aldığınız sürüme ait lisans numaralarını girilebilir yada lisans numaralarını daha sonra girerek 60 günlük deneme sürümünü etkinleştirilebilir. 60 gün sonunda lisanslama işlemleri vCenter üzerinden merkezi olarak yada vSphere Client üzerinden ESX Server’a bağlanarak görsel arayüz yardımı ile gerçekleştirilebilir.

ESX Server Lisans Seçim Ekranı Lisanslama seçenekleri sonrasında ESX Server’ın kullanacağı network kartı seçilir, VMware tarafından yayınlanmış uyumluluk listesinde yer alan donanımlardan biri mevcut değilse kurulum bu aşamada yarım kalacaktır. Seçilen network kartı kurulumdan sonra vSphere Client aracılığı ile değiştirilebilir yada yeni network kartları kullanım için tahsis edilebilir. Seçilen network kartları sanal makinelerin network ile iletişimini ve ESX Server’ın network ile iletişimini sağlar, ayrıca vMotion gibi ileri teknolojilerin kullanımı için de aynı network kartları kullanılmaktadır. Tavsiye edilen ise ESX Server’ın kullanımı için ve sanal makinelerin iletişimi için ayrı network kartları tahsis etmektir. Aynı şekilde vMotion gibi teknolojiler için de ayrı birer network kartı tahsis edilebilir. Network kartı seçim ekranında, Esx sunucuların bağlı olduğu network üzerinde herhangi bir vlan yapılandırması var ise network kartı ile beraber bağlı bulunduğu vlan da seçilmelidir. Kurulum esnasında seçilen network kartı (vmnic0) için gerekli ip yapılandırması ve mevcut DNS üzerinden isim çözümlemesi için isimlendirme işlemleri otomatik olarak DHCP serverdan alınabilir yada el ile girilebilir (Şekil 1.6). DNS üzerinden isim çözümleme işlemlerinin sorunsuz çalışabilmesi için Host Name alanına Fully Qualified Host Name yazılmalıdır. Yapılan ayarların doğu olup olmadığı yada DHCP üzerinden alınan ayarların kontrolü için Test these setting seçeneği kullanılabilir.

Network Yapılandırma Ekranı ESX Server’ın kurulum şekli seçilirken ise kullanılacak disk yapılandırılması göz önünde bulundurulur. Mevcut fiziksel server’ın diskleri kullanılacaksa yada SAN, ISCSI gibi network storage üniteleri üzerinden tek parça LUN kullanılacaksa Standart Setup, network storage üniteleri içinde ileri seviye ayarlamalar için Advanced Setup seçim ekranı tercih edilir. ESX Server kurulduğu fiziksel donanım üzerinde disk olmadan da açılabilir ve sorunsuz hizmet sunabilir. Network storage çözümleri ile açılıp çalışabilen ESX Server aynı zamanda tüm depolama ihtiyacı için de network storage ürünlerini kullanabilir. Kurulum yapılacak disk seçildikten sonra vSphere Client ile mevcut depolama birimleri (Datastore) eklenebilir yada değiştirilebilir.

ESX Server Kurulum Seçenekleri Ekranı
Seçilen disk yada diskler üzerinde ESX Server kurulumu için gereken biçimlendirme ve bölümlendirme işlemleri otomatik olarak gerçekleşecektir. ESX Storage Device ekranında Details seçeneği ile kurulum için seçilen diskin ayrıntılarını erişmek mümkündür. (Şekil1.8)

ESX Server Disk Secim Ekranı Saat dilimi, bölge ve dil ayarları yapıldıktan sonra ESX Server için yetkili kullanıcı şifresi belirlenir. ESX Server linux çekirdeğini kullandığı için ilk yetkili kullanıcı “root” kullanıcısıdır. Bu kullanıcıya ait oluşturulacak şifre en az 6 karakter uzunluğunda olmalıdır. ESX Server yönetimi için istenildiği takdirde root hesabından farklı olarak yeni hesaplar da açılabilir, her açılan hesap için belirlenecek olan şifre en az 6 karakter olmak zorundadır. ESX Server, vCenter üzerinden yönetildiği takdirde yönetici kullanıcı adı ve şifresi sadece vCenter Server’a ESX host eklenirken girilir sonraki yönetim adımlarında vCenter’ın kurulu olduğu Windows işletim sisteminin yetkili kullanıcısı ile giriş yapılır. vCenter Server’ın kurulu olduğu Windows işletim sistemi bir domain üyesi ise Active Directory çapında yetkilendirme seçeneği de mevcuttur. Kullanıcı yetkilendirme işlemleri vCenter üzerinden yapılmaktadır. Eğer ESX Server tek başına çalışıp vSphere Client vasıtası ile yönetilecekse her oturum açılışında bu ekranda belirlenen yetkili kullanıcı ile giriş yapılacaktır. vSphere Client ile bağlanıldıktan sonra kullanıcı ayarları değiştirme ve yeni kullanıcı açma imkanı mevcuttur.

ESX Server Yetkili Kullanıcı Belirleme Ekranı Kullanıcı işlemleri ardından gelen genel özet ekranında ayarlar son kez kontrol edilmeli bir hata mevcut ise geri dönülüp düzeltilmelidir. Son adımda ise kurulum gerçekleşecek ve dosyaların kopyalanması tamamlandığında fiziksel sunucu baştan başlatılarak ESX Server kurulum esnasında verilen IP üzerinden hizmet vermeye başlayacaktır.

ESX Server Bileşenleri Kurulum Ekranı Kurulum ardından tekrar başlatılan ESX Server’ı yönetmek için ekranda görülen kurulum esnasında belirlenmiş Ip adresi ile yayın yapan web adresine gidilerek vSphere Client yazılımı indirilmelidir. 

ESX Server Ekran Görünümü VMware vSphere Client VMware vSphere Client, ESX Server üzerinden indirilebilen ücretsiz ve lisanslama gerektirmeyen bir yönetim yazılımıdır. VMware vSphere Client ile mevcut ESX Server’lar istenirse tek tek yönetilebilir istenirse de vCenter üzerinden mevcut tüm ESX Server’lar merkezi olarak yönetilebilir. Windows işletim sistemi üzerinden yapılandırılmış olan vCenter Server da yine aynı şekilde vSphere Client yazılımı ile yönetilebilir. VMware vSphere Client programının kurulumu için Windows XP, Windows Vista, Windows 7 yada Microsoft Server 2003, Microsoft Server 2008 ve Microsoft Server 2008 R2 işletim sistemleri kullanılabilir. İşletim sistemi üzerinde yetkili bir kullanıcı tarafından kurulumu yapılan VMware vSphere Client programı ESX Server’ı yönetmek için kullanılacak temel programdır.

VMware vSphere Client ile Oturum Açma IP adresi yada ismi yazılan ESX Servere yetkili kullanıcı ile ilk oturum açılışında sertifika ile ilgili bir güvenlik uyarı metni karşılaşılır. ESX Server ile VMware vSphere Client arasındaki bağlantının kullandığı SSL sertifikasına ait bu uyarı metni Ignore seçeneği ile geçilir.Uyarı sebebi ise ESX Server’ın kullandığı SSL sertifikasının Windows işletim sistemleri tarafından güvenilen sertifika otoriteleri listesinde bulunmamasından dolayıdır. 

VMware vSphere Client ile ESX Server Sertifika Uyarısı Bağlantı sağlandığı takdirde VMware vSphere Client ile ESX Server’ın yönetimine başlanır. VMware vSphere Client üzerinden sağlanan bağlantı ile ESX Server üzerinde sanal makine oluşturma ve diğer sanal makine işlemleri, network ayarları, disk ayarları, lisanslama ve kullanıcı ayarları yapılabilir.

vSphere Client ile ESX Server’ın Genel Durumu Özet ekranında ise ESX Server’ın anlık durumu, çalışan sanal makine sayısı, kullanılan işlemci ve ram miktarları izlenir. Özet sayfası üzerinden düzenlenmiş disk alanlarına (Datastore) erişilebilir ve dosya kopyalama işlemleri yada disk içerisinde arama işlemleri yapılabilir. Bu yazımızda ESX Server nedir, nasıl kurulur ve ilk yönetim işlemleri icin gerekli ayarlamalar nasıl yapılır konularına değindik, VMware ESX ile ilgili yazılarımıza “vCenter Server Nasıl Kurulur” konusu ile devam edeceğiz. 

EsxEsx Gereksinimleri Esx Kurulum Gereksinimleri Esx Kurulumu Esx Mimarisi ESX Nasıl Kurulur ESX Nedir VcenterVcenter Kurulumu Vcenter Nasıl Kurulur Vmware EsxVmware Esx AyalariVmware Esx Ilk Konfigürasyon Vmware Gereksinimleri Vmware Nasıl Kurulur Vmware Workstation Nasıl Kurulur Vsphere Vsphere ClientVsphere  Client Nedir Vsphere Kurulumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder