Hibrid Ders Kitabı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 02, 2017

Hibrid Ders Kitabı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hibrid Ders Kitabı

Ders kitabı kullanımı çok uzun yıllardır kullanılmakta olan en eski eğitim teknolojilerindendir. Dünyanın her yerinde, neredeyse her derste kullanılan ortak eğitim materyalidir. “Günümüz öğrencilerinin multimedya dünyasında büyüyen ve teknolojiyle iç içe olan dijital nesil olduklarını unutmamak gerekir.

“Dijital Yerliler, Y ve Z nesli” gibi terimlerle adlandırılan günümüz gençliğinin eğitim-öğretim ortamında zengin içeriği bulunan materyallerden yoksun olması derse olan ilgilerini daha da azaltmaktadır.

Özellikle FATİH projesinin başlamasından sonra eğitim kurumlarında kullanılan eğitim teknolojilerinde artış gözlenmektedir. İnternetin ve mobil cihazların gündelik hayatta yoğun olarak kullanılması okullarda İnternet bağlantısı, akıllı tahta, her öğrenciye tablet dağıtımı ve z-kitap uygulamalarına geçilmesi sonucunu doğurmuştur. Tabletlere yüklenebilen zenginleştirilmiş ders kitapları çok yoğun olmasa da okullarda kullanılabilmektedir.

Ders kitabını elektronik olarak tablette kullanmak aşina olduğumuz bir şey artık, peki klasik ders kitaplarını zenginleştirmek de uygulanabilir bir metot olabilir mi? Klasik ders kitaplarına QR kodları ve Artırılmış Gerçeklik uygulamaları entegre edilebilir mi? Edilirse sonuç ne olur?

Bu sorulara cevap olabilmesi için şu an bir ders kitabı tasarımı yapmaktayız. Bu hibrid ders kitabını bir okulda 4 haftalık bir uygulama için kullanacağız. Deney-Kontrol grubu oluşturarak uygulamasını yapacağız. Ve daha sonra verilerin analizini yapacağız.

Bu uygulamanın ne gibi faydaları olabilir sorusuna cevaben bazı alıntılar paylaşmak istiyorum:

“QR kodlar diğer alanlarda kullanılabildiği gibi eğitim alanında da kullanılabilmektedir. QR kodların konvansiyonel eğitim materyalleri üzerine yerleştirilebilmesinin mümkün olması, geleneksel eğitim materyalleri ile iletişim teknolojileri ve yeni medya arasında bir köprü kurulmasını sağlamıştır.

“Eğitimde QR kodların kullanılabilmesi ile öğrencilerin enformasyona hızlı ve doğrudan ulaşabilmesi mümkün olabilmiştir.” Bu sayede öğrenciler sadece ulaşmak istedikleri bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilmektedirler.

Ders kitabı, defter, poster, afiş gibi basılı materyallerde bulunan yazılı kaynakların kenarına yerleştirilebilecek QR kodları öğrencilerde bulunan mobil cihazlardaki yazılım tarafından algılanabilecek ve çevrimiçi-çevrimdışı içeriğe ulaşabileceklerdir.

“Yazılı kaynaklarda işlenen konuların içeriğini zenginleştirmek, anlatımı desteklemek ve metnin okunmasını cazip hale getirmek için QR kodlarla mobil web sayfalarında bulunan görüntü, video, ses gibi farklı formatlarda bulunan içeriklere bağlantılar verilerek öğrenme süreçleri hem daha eğlenceli hale getirilmekte hem de zenginleştirilmektedir.”

Basılı materyallerde kullanılan bu karekodlar sayesinde öğrenciler okul dışındaki ortamlarda da içinde barkod okuma yazılımı bulunan herhangi bir mobil cihazını kullanarak kodlara gömülü içeriğe ulaşabilmektedir.

Hibrid Ders Kitabı

Aynı şeyler Artırılmış Gerçeklik teknolojisi için de geçerli. QR kodlar 2 boyutlu olup koda gömülen verilere köprü vazifesi yaparken, AR işaretleyicileri (marker), yani basılı materyalde bulunan ve sadece bir resim gibi gözüken fakat bu tetikleyici resme (trigger picture) gömülmüş olan 3 boyutlu veriye köprü vazifesi yaparlar. Ders kitaplarında bulunan resimler öğrencileri sıkıyorsa, AR uygulaması aracılığıyla resmin üzerine tutacakları mobil bir cihazla resimdeki görüntünün hareket eden 3 boyutlu halini ve hatta sesini de bu şekilde kavrayabilirler.

Hibrid Ders Kitabı
Hibrid Ders Kitabı

Hibrid Ders Kitabı

Özellikle sınavlara hazırlık kitaplarındaki test sorularının yanında çözüm videoları gömülmüş olan QR kodları artık sıklıkla görmekteyiz. Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ise ülkemizdeki ders kitaplarında hiç kullanılmamaktadır. Dünya genelinde ise bunun için gösterilebilecek tek örnek Japonya’da bir yayın şirketi tarafından çıkarılan New Horizon isimli bir hibrid ders kitabıdır.

Hibrid Ders Kitabı
Üzerinde araştırmalar yaptığım ve bir tez çalışması uyguladığım bu konuyla alakalı bir sonuç yazısını da buradan paylaşacağım. Acaba ülkemizde yabancı dil öğretiminde QR kodu ve AR (Artırılmış Gerçeklik) destekli bir ders kitabının kullanımı etkili olabilir mi? Göreceğiz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder