Görünmezlik Aynası - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 09, 2017

Görünmezlik Aynası

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Görünmezlik Aynası

Görünmezlik Aynası, Görünmezlik Aynası Nedir? Görünmezlik Aynası Nasıl Yapılır? Görünmezlik Aynasının Kullanım alanları Nereleridir? Onların hiç bir şeyin görünmez olabilmesinin bir yolunun olmasını diledin mi? Eminim çoğumuz film izler ve bununla birlikte oynamak için bazı araçlara sahip olmak isterdim. Şeyleri görünmez yapmak için aynalar kullanmak, sihirbazlar tarafından yıllarca kullanılmış olan eski bir hiledir ve aslında evde yapabileceğiniz kadar basittir. Rochester New York Üniversitesi'nden fizikçi John Howell, iki oğluyla birlikte, aşağıda yayınlanan bir videoda, aynanın düzgün çalışması için doğru yerleştirildiğinde ne kadar serin olduğunu gösterdi.

Görünmezlik Aynası 6
Görünmezlik Aynası

Görünmezlik Aynası

Görünmezlik Aynası İle Görünmez Olun!
Görünmez olmak ister misiniz? Haklısınız bu soru oldukça saçma oldu. Çünkü bu soruya istisnasız herkesin cevabı 'evet' olur. Bu ayna ile görünmez olabilirsiniz artık.
Peki görünmezlik aynasının sırrı ne? İşte görünmezlik aynasına dair detaylı bilgiler.

Görünmezlik Aynası 8
Görünmezlik Aynası

Görünmezlik Aynası

Görünmezlik gerçek oldu 
Bilim insanları, deneyde mikrodalgaların bükülmesini sağlayarak bakır bir silindiri ‘görünmez’ hale getirdi. WASHINGTON / LONDRA - Araştırmacılar, bilimkurgunun sınırlarına yaklaşıyor. Henüz daha Uzay Yolu’ndaki gibi insan ışınlanması için erken olsa da, Duke Üniversitesi uzmanları bakır bir silindiri ‘yok etmeyi’ başardı. Yüksek ısıda, ışığı bükünce madde de ortadan ‘kayboluyor’. İdeal bir görünmezlik halinde, gözlemcinin görünmezliğe maruz kalan nesnenin arkasındakileri görebilmesi gerekiyor. Duke Üniversitesi’nde yapılan deneyde ise arka plandaki nesneler biraz da olsa karartı içinde görünüyordu. 

Görünmezlik Aynası 10
Görünmezlik Aynası
Görünmezlik Aynası
Araştırmayı yürüten Duke Üniversitesi’nden David Schurig, bir maddeyi gözlemcinin gözünün görmesini engelleyemeye yetecek bir ışık bükülmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. İlk denemede mikrodalganın nesneyle reaksiyona girmesi önlendi. 

Mikrodalgaların, nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak görünmezlik sağlanıyor. 
Işık veya mikrodalgalar, normal şartlarda nesnelere çarparak geri dönüyor ve bu sayede nesne görünür oluyor. Ancak radar veya ışığın bir nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak nesne görüntüden kaçırılabiliyor. Schurig bunu suyu derenin ortasındaki bir kayanın etrafından akmasına benzetiyor. Mikrodalgalar nesneyi geçtikten sonra yeniden birleştiriliyor. Aksi takdirde nesnenin arka planındakiler de gözükmeyebiliyor. 

Görünmezlik Aynası 11
Görünmezlik Aynası
Deneyde kullanılan nesne metamalzeme olarak nitelenen, bakır-fiberglas alaşımlı ve elektromanyetik dalgaları kaçırabilecek bir madde. Bilim insanları, metal ile seramik, teflon veya fiber gibi malzemelerin alaşımı olan metamalzeme adı verilen maddelerin mühendislikte çığır açacağını vurguluyor. Gelecekte henüz üretilmemiş metamalzemelerle birlikte gerçek anlamda görünmezlik gerçekleştirilebilecek. Bu bağlamda ölçüt, metamalzemenin deneyde kullanılan ışının dalgaboyundan daha ince yapıya sahip olması gerekiyor. 

Görünmezlik deneyi şimdilik iki boyutlu düzlemde gerçekleştirildi ve ışığın bükülmesi sırasında küçük de olsa gölge oluştu. Gölge ışık bükülmesinde çok az ışının bükülmemesi sonucu oluşuyor. Araştırma ekibinin diğer üyesi David R. Smith, sonraki deneylerde üç boyutlu düzleme geçeceklerini ve gölgeyi ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Görünmezlik deneylerinin benzeri ses titreşimlerini yok etmek şekilde yapıldığında da, duyulmazlık etkisi yaratıyor.

Görünmezlik Pelerini herhangi Bir Nesneyi Bir Aynaya Dönüşür
Bir şekle sarılabilen ince, esnek bir malzeme, nesnenin orada olmadığı yanılsama yaratır.
"Yırtıcı" adlı filmde bir uzaylı, gizli görüşte saklanmak için bir gizleme aracı kullanıyor ancak etki, mükemmel olmaktan çok uzaktır: Uzaylıların kendisini gizleme girişimi, etrafında bükülen ışığın çarpıklıklarıyla engellenmiştir. Şimdi, araştırmacılar nesneleri mükemmel, düz aynalar haline getirerek bu soruna kapılabilen ultra ince bir "görünmez pelerin" inşa ettiler. Görünmezlik pelerini bir nesnenin etrafında ışığı eğmek için tasarlanmıştır, ancak bunu yapan malzemeler genellikle biçim vermek zor ve sadece dar açılardan çalışıyor - örtülü nesnenin etrafında dolaşırsanız, örneğin görünür durumda.

Evde Deneyebileceğiniz Bu Bilim Denemesinde Bir Şişe Kaybolun
Birkaç fizik ilkesinin bilinmesi, arkadaşlarınızı etkilemek için en emin yol olabilir. Brusspup'un YouTube kanalından bu basit numarayı araştırdık ; bir şişeyi yoketmek için kullanabilirsiniz - yerel eczanenizdeki malzemeleri kullanarak. Bir şişe tutan bir bardakta sadece sıvı olduğunu düşünmek için gözümüzü kandırmak için ışık özelliklerini kullanır.

Bir bardak suya mini bir şişe koyduğunuzda, oldukça normal görünüyor. Işık hava yoluyla (yeşil oklar), camın ve şişenin cam duvarlarına (kırmızı noktalar) veya suya (mavi oklar) giden hızdan daha hızlı gider.

Görünmezlik Aynası 4
Görünmezlik Aynası

Gözlerimiz camın içindeki şişeyi görebilir, çünkü gözlerimiz ışığın camın ve suyun dört kesişmesinin her birinde farklı bir hız ve açı taşıdığını algılayabilir. Bu kalemin camın arkasındaki görüntüsünü çarpıtır.

Ancak, şişeye ve camı gliserinle doldurduğunuzda, mini şişe bile orada değil gibi görünüyor - kurduğunuz camın arkasındaki kurşun kalemin hiç bozulmadığını görebilirsiniz.

Bunun nedeni, ışığın cam ve gliserin ile aynı hızda gitmesidir, bu nedenle gözleriniz şişenin bulunduğu bir sınırı görmez ve görünmez hale gelir.

Gliserin çoğu eczanelerde cilt yumuşatıcı ve koruyucusu olarak satılan bir sıvıdır. Eskiden hayvansal yağlardan üretilmiştir ve sabunun yan ürünü olarak bulunur. Fakat bugün normalde hurma çekirdeği yağı ile yapılır.

Renksiz, tatlı sıvı, dinamitteki patlayıcı madde olan nitrogliserini yapmak için de kullanılabilir.

Bu deneme için şunlara ihtiyacınız olacaktır:
1 şeffaf içme camı
2-3 x 175 ml (6 oz) gliserin şişeleri
1 şişe boş (Tabasco popüler bir seçimdir)

Adımlar:
Boş şişeye gliserin doldurun
Gliserin ile camın yaklaşık üçte ikisini doldurun
Şişeyi camın içine koy

Görünmezlik Aynası, Bir cismi görebilmek için, o cisimden gözümüze ışığın gelmesi gerektiğini ortaokul yıllarında öğrenmişizdir. Peki, cisimden yansıyan ışınlar dolambaçlı yollardan geçerek gözlemciye ulaşırsa ve bu sırada gözlemcinin algılayamayacağı gizli bir bölme oluşturmuşsa, gözlemci sonradan farkedeceği bu anormallik karşısında ne düşünür? Gözlemci sizsiniz, bu sorunun yanıtını siz verin…

Görünmezlik Aynası 9
Görünmezlik Aynası

Görünmezlik Aynası Sağdaki fotoğrafta gösterildiği gibi, iki ayn aynanın yansıtıcı alanı dışa doğru ve diğer ikisi yansıtıcı alan içeriye doğru olacak şekilde dik açı ile konumlandırılmıştır.

Doğru konumlandırıldığında, bu, ışığın, gizli alanın etrafında kıvrılmasına izin verir ve bu da, aynaların ilk setinin arkasındaki görünen nesneyi açığa çıkarır. Bu tekniklerin bir başka gösterimi aşağıda gösterilmiştir.

Görünmezlik Aynası
Görünmezlik Aynası
Görünmezlik Aynası, Bu tekniğin aşağı tarafı, yalnızca bir açıdan görülebilmesidir.  Zemin düz olsun, Aynalar arasındaki açılar eşit derecede olmalı, Zemine iplerle çizim yapmanız size kolaylık sağlayacaktır, Aynalar ile gözlemci uzak olsun. 

Görünmezlik Aynası 5
Görünmezlik Aynası
Olabildiğince uzaktan bakın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder