Pagofaji Nedir, Pagofajinin Nedenleri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 27, 2017

Pagofaji Nedir, Pagofajinin Nedenleri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Pagofaji Nedir, Pagofajinin Nedenleri Nelerdir?
Buz yeme hastalığı olarak bilinen Pagofaji, 16. Yüzyıldan beri uzmanlar tarafından incelenen, Hipokrat ve Aristo’nun tehlikeleri hakkında yazılar yazdığı bir hastalıktır. O yıllarda, hastalığın cinsel hayattaki mutsuzluklardan kaynaklandığı düşünülüyordu. Tıbbi olarak Pagofajinin tanımı; “Demir eksikliği anemisiyle ilişkisi bulunabilen, tekrarlayan ve kompulsif bir buz yenmesidir”. Bu durum PİCA fenomeni yani besin değeri olmayan şeylerin sürekli olarak yenmesidir. Pagofaji; biyokimyasal, psikolojik ya da kültürel etkenler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Buz yemek zararsız olmasına rağmen birtakım ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Genel olarak, demir eksikliği anemisinin bir belirtisi şeklinde, küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda görülen bir hastalıktır.

Özellikle dişler için çok zararlı olan Pagofaji hastalığı, tedavi edilmediği zaman ciddi problemlere yol açabilir.
Pagofaji Pagofaji Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
İleri derecede demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilen Pagofaji, ilerleyen dönemlerde ağız iltihabı oluşturabilir ve dilde oluşan aşırı ağrı yüzünden hastalar sıklıkla buz yer.

Özellikle çok yaşlı insanlarda ve hamile bayanlarda yaşanan kalsiyum eksikliği nedeniyle de buz yeme hastalığı oluşabilir.

Aşırı kilolu olan insanların veya kilo verebilmek için ağır diyet programları uygulayanların ya da sadece meyve ve sebze ile beslenmeye çalışanların, demir ihtiyaçları yeterince karşılanamayacağı için Pagofaji oluşabilir.

Bayanların her ay yaşadıkları adet kanamaları, herhangi bir kaza ya da kötü bir olay neticesinde aşırı kan kaybı gibi olaylar sonucu demir eksikliği ortaya çıkar. Kansızlık nedeniyle oluşan demir eksikliği sonucunda, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler olacaktır. Bu durum kişinin Pagofaji olmasına sebep olabilir.

Gizli şeker olarak tanımlanan Gluten Intoleransının, yapılan incelemeler sonucunda demir eksikliğine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Gizli şeker hastası olan kişilerde de buz yeme hastalığının ortaya çıkması mümkündür.

İnsanların bazısı buz yemeyi çok sever. Genellikle yaz aylarında edinilen buz yeme alışkanlığının, kış aylarında da devam etmesi muhtemeldir. Demir eksikliği anemisi olunmasa bile Pagofaji olunacaktır.


Pagofajinin Yan Etkileri Varmıdır?
Demir eksikliği nedeniyle Pagofaji hastası olan bir kişinin dişleri büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Şayet kalsiyum eksikliği de varsa, sert buz parçalarını yemek isteyen kişi dişlerinin kırılmasına sebep olacaktır. Bu şekildeki buzlar, dişlerin üzerinde olan mine tabakasına da zarar verecek ve zayıflatacaktır. Dolayısıyla, dişlerin çatlaması gibi bir durum da ortaya çıkar. Buz parçalarını yanlışlıkla ya da bilerek yutan kişilerde boğulma olaylarının yaşandığı da görülmüştür.

Sürekli olarak buz yiyen ve başka bir şey yemek istemeyen hasta, dengesiz beslenme durumuyla karşılaşacaktır. Çünkü buz yemek, besin değeri olan gıdaları tüketme isteğini azaltmaktadır. Pagofaji, kişinin sosyalleşmesine ya da sosyal ihtiyaçlarını karşılamasına da engel olabilir. Buz yeme alışkanlığı bağımlılık seviyesine gelen bir kişi insanlardan çekinir ve onlardan uzak kalmak ister. Ayrıca, psikolojik rahatsızlık hisseden kişide özgüven eksikliği de ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder