Bel İnceltmek İçin Neler Yapılmalı? Bel İnceltme Egzersizi ve Diyeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2017

Bel İnceltmek İçin Neler Yapılmalı? Bel İnceltme Egzersizi ve Diyeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Bel İnceltmek İçin Neler Yapılmalı? Bel İnceltme Egzersizi ve Diyeti
İnce bir bele sahip olmak için öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. İdeal kiloya ulaşmadan, ince bir bele sahip olmak hayal değil. Kilo verebilmek için de doğru bir diyet seçmelisiniz. Çoğu insan kilolarına kafayı yorar, ancak asıl önemli olan belinizin ölçüsüdür. Bunun nedeni ise, bel ölçüsünün genel sağlık bakımından tek ve en iyi gösterge olmasıdır. Bel ölçüsü programının faydalı olabilmesi için, ne kadar fazla yediğinizi ya da yemediğinizi düşünmeyeceğiniz pratik bir plan bulmalısınız.

Bel İnceltme Egzersiz Programı Nasıl Olmalı?
“Görünmez sandalye” adı verilen egzersiz, herkesin yapabileceği ve çok etkili olan bir egzersizdir. Ayrıca bütün bacakları güçlendirir. Öncelikle sırtınızı bir duvara dayayın ve sandalyede oturuyormuş gibi (sandalye olmadan) havada oturun. Daha sonra avuçlarınızı dizlerinize dayayın. Bu hareketi, kolaylıkla ayağa kalkmak için tutunabileceğiniz bir mobilyanın yanında gerçekleştirin.

Dizlerinizin tam altında, topuklarınızı 90 derece açıyla tutun. Bu sırada başınız duvara dayanmalı ve omuzlarınız arkaya kıvrılmalı. Mümkün olduğu kadar uzun bir süre bu şekilde durun ve her tekrarında süreyi 2 dakika arttırmaya gayret edin. Yavaş yavaş nefes alarak yüz kaslarınızı gevşetin.

Bel çevresi iri olan kişilerde yağ perdesi de (omentum) büyümeye başlar, tansiyonu yükseltir, yüksek kolesterole neden olur, karaciğeri zehirler, böbreklere baskı yapar ve insülini önleyerek şeker hastalığına neden olur. Ayrıca safra taşları oluşturur ve bu taşlar safra yolunu kapatır. İnemeyen safra da bağırsaklarda ciddi sorunlara yol açar.

Bel İnceltme
Bel İnceltme Diyeti
Bu diyeti uygulamak, yeme sistemi otomatikleştirilirse gayet kolaydır. Bu kahvaltıyı her sabah yapabilirsiniz. Ayrıca damak zevkinize alternatif bir kahvaltı olacağından emin olun. 5 dakikada hazırlayabileceğiniz tipik bir tarif, fakat diyet kahvaltıları listesinde adı “sihirli kahvaltı bombası” olarak geçiyor. Kişi başına 136 kalori içeren 2 kişilik bir tarif;

1/3 fincan ya da 1 kaşık soya proteini
Keten tohumu yağı (yarım çorba kaşığı)
Donmuş çay üzümü (yarım fincan)
1 muz ya da hangi meyveyi seviyorsanız
Yarım çorba kaşığı bal veya elma suyu konsantresi
1 yemek kaşığı buzlu su, arzuya göre vitamin


Birçok insan doğrusal zihin yapısına sahiptir. Dolayısıyla düşünce daima şu şekildedir; “şayet biraz iyiyse, o daha fazla olunca daha iyidir.” Ancak sağlıklı bir beden, genel olarak doğrusal değildir. Günlük 100 kalori az alırsanız, her ay yarım kilo verebilirsiniz ve herhangi bir etki görmezsiniz. Buna rağmen “daha fazlası daha iyidir” şeklinde düşünerek yoyo diyeti yapmaya başlarsınız ve verilen kiloları tekrar geri alırsınız. İşte bunun nedeni, açlık hissinin metabolizmayı ağırlaştırmasıdır. Bunun yanında karbonhidrat metabolizması da ağırlaşır. Sonuç olarak elinize bir şeker çubuğu aldığınızda, kaloriler hızlıca yağa dönüşür.

Stres Beli Kalınlaştırır mı?
Omentum adı verilen göbek yağı stresle artar. Belinizin ölçüsü, bedensel stres bakımından en doğru göstergedir. Bel ölçüsüyle ve stresle başa çıkmak, büyük oranda vücuttaki iltihaplanma düzeyleriyle başa çıkmak anlamına gelir. Omega-3 yağ asitleri, karaciğerdeki iltihaplanmaları önleyen PPAR (proteinleri) harekete geçirerek, obezitenin neden olduğu iltihaplanmaların giderilmesinde etkili olur. Bunun sonucu olarak da, fazla kiloların sebep olduğu hastalıklar önlenmiş olur. Açlık hissine neden olan grelin hormonu, sağlıklı yağlar tarafından saklanır. Yapay yağlar ise bunun tam tersi etki yapar. Dolayısıyla hücresel iltihaplanmalar için önemli bir etken olan NFKB’ yi uyarır. Bu durum çok ciddi bir sorun yaratır.

Bazı insanlarımız, TV programları akşam yayınlandığından beri basküle dahi çıkmamıştır. Bu aslında sorun değil yani kilonun bilinip bilinmemesi önemli değil. Ancak yine de uyguladığınız bir programda başarılı olmak istiyorsanız, sık sık tartılmanız gerekir. Bunun için ihtiyaç duyduğunuz tel şey mezura. Göbek deliğinin hizasından bel çevrenizi ölçerek bulduğunuz sonucu not edin. İdeal bir sağlık göstergesi olarak, bayanlar için ideal olan bel ölçüsü 82 cm’dir. Şayet bu ölçü 93’ün üzerindeyse, sağlık riski artar. Erkekler için uygun ölçü ise 88,5 cm’dir.

Bel İnceltmek
Beli İnceltmek İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
İnce bir bel ve şekilli, gergin bir karın için egzersiz yapılmalı ve doğru beslenilmelidir. Bunların dışında dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntılar şunlardır;

Bel için en iyi egzersiz: Bel çizgisini ortaya çıkarmak için yapılabilecek en iyi egzersiz, ters mekiktir. Bunun için yere uzanın ve ayaklarınızı dik şekilde kıvırın. Elinizi başınızın arkasına, dirsekler dışarıda kalacak şekilde koyun. Sol dizinize doğru sağ omuzunuzu kaldırarak bükmeye çalışın. Dirseğiniz önünüzde değil, kulak hizanızda olmalı. Ayrıca boynunuzu veya başınızı elinizle desteklemeyin. Ağırlaşana kadar bekleyin ve aynı hareketi diğer taraf için de yapın.

Mekik çekerek incelin: Dizleriniz, ayağınız ve bilekleriniz düz olacak şekilde, sırt üstü yere yatın. Gövdenizi bacaklar sabit kalacak şekilde kıvırın ve ellerinizi de başınızın altına yerleştirin. 3 saniye yukarı kalkın, 1 saniye bekleyin ve daha sonra 3 saniye sırtınızı yere dayayın. Aynı hareketi 1 ile 5 kez arası tekrarlayın. Şu şekilde yapabilirsiniz; bir arttırın ve 6-10 arasında, iki arttırın ve 11-15 arasında, üç arttırın ve 16 kez mekik çekin. Mesela, 8 harika mekik hareketi yapabiliyorsanız 5 tane daha yapmaya çalışabilirsiniz. Toplamda 3 set mekik hareketini 60 saniye aralıklarla yapabilirsiniz.

50’den fazla mekik hareketi yapmayın. Çünkü 50 tekrarın neticeleri görülmezse, daha fazla yapmanın da faydası olmayacaktır. Önemli olan karın bölgesinin gergin olması, mekiğin sayısı değil.

Sırt için en iyi egzersiz: Düz bir şekilde, yüz aşağı yere uzanın. Hareketi rahatça yapmak için ellerinizi serbestçe yerleştirebilirsiniz veya çenenizin altına koyabilirsiniz. 30-35 derece, sırt kaslarınız hareket edecek şekilde yerden geriye doğru kalkın. Kendinizi taşıyamayıncaya kadar öylece bekleyin. Bu hareket karın ve sırt kaslarınızı güçlendirir ve sırt ağrılarını azaltır. Özellikle sırt incinmeleri için önerilen ve mutlaka yapılması gereken bir harekettir.

Sırt için yapılmaması gereken hareketler ise, ayakta vücudu sağa sola çevirmek, esnetmek, ses çıkartmasına uğraşmak ve zıplamaktır. Bu hareketler omurga üzerinde baskı oluşmasına, göğüs kafesinin zarar görmesine ve tekrar edecek sırt ağrılarına yol açabilir.

Masada yapılacak en iyi egzersiz: Bu egzersiz, bacak egzersizi olarak karşımıza çıkar. Sadece karın için yapılacak bir egzersiz de değildir. Önce kolsuz bir sandalyeye oturun ve nefes verirken dizinizi çeneye doğru kaldırmaya uğraşın. Bu esnada sırtınızı sandalyeye dayayabilirsiniz. Yorulduğunuz zaman bacağınızı yavaşça indirin. Biçimsiz bir şekilde ve vücudu zorlayarak bir şey almaya çalışmak ise doğru olmayan harekettir.

Bel İnceltme Diyeti
Karın bölgesi için en iyi egzersiz: Bacakların karna doğru kıvrılması. Bacaklarınızı yatakta veya sandalyede tutarak yapacağınız bu hareketler oldukça etkili olabilir. Sırt üstü uzanın ve bacaklarınızı düz bir şekilde sandalyenin üzerine yerleştirin. Bu esnada kalçalar sandalyeye yakın ve baldırlarınız da dik olmalı. Bu hareket ile kalça, karın bölgesi ve baldır kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız. Sırtınızı yavaşça 30 derece yukarı kaldırın ve bekleyin, sonra tekrar yavaşça yere bırakın. Harekete aşina olduktan sonra bacaklarınızı kaldırıp havaya dikin ve bekleyin.

Göbeği zayıflatmak için en iyi egzersiz: Sırt üstü uzanarak, avuç içiniz yere bakacak şekilde, ellerinizi yana yerleştirin. Dizlerinizi ve kalçalarınızı 90 derece havaya kaldırın. Bacaklarınız havada ve baldırlarınız dik olsun. Bel kaslarına abanarak, kalçayı kaldırabildiğiniz kadar yukarıya kaldırın ve dayanabildiğiniz kadar bekleyin. Bacakları dik tutmakta güçlük çekebilirsiniz. Belli bir süre sonra ağrılarınızı kesilecek ve hareketin etkilerini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder