Üç aylar ne demek? Kısaca önemi nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 06, 2017

Üç aylar ne demek? Kısaca önemi nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Üç aylar ne demek? Kısaca önemi nedir?
İslam dinine göre bazı günler ve aylar belli özellikleriyle öne çıkar. İşte, kıymet verilen üç aylar da bunlardandır… Üç aylar olarak adlandırılan bu aylar; Receb, Şaban ve Ramazan’dır. Müslümanlar bazı aylar, gün ve gecelerdeki dua, namaz ve oruç gibi ibadetlerin kabul edileceğine inanırlar. Kulların çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için böyle gece, gün ve aylar sebep kılınmıştır.

üç aylarBu ayların Müslümanlar için değerli olmasının sebeplerinden birisi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bu aylar hakkında söylediği sözlerdir. Peygamber; “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.” diye buyurmuş ve “Allah’ım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl! Bizi Ramazan’a ulaştır!” diye dua etmiştir. Beş mübarek kandil gecesinden dördü bu aylar içerisindedir.

Üç aylardan ilki Receb ayıdır. Receb, “yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay” ve “hazırlanmak” manalarına gelmektedir. Bu ay içinde iki mübarek gece vardır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. Yirmi yedinci gecesi Miraç gecesidir. Miraç, “merdiven”, “yükselecek yer”, “en yüksek makam” manalarına gelmektedir. Bu gecede Hz. Muhammed bir mucize olarak Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs‘teki Mescid-i Aksa‘ya ve oradan da göğe yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk’ın huzuruna çıkmıştır. Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, bu gece inen Bakara suresinin son ayetleri ile Müslümanlar’ın sıkıntılarının sona ereceği ve Allah’a ortak koşmadıkları, tevhidden ayrılmadıkları takdirde Cennet’e girecekleri müjdelenmiştir.

üç aylarMübarek üç aylardan ikincisi, Şaban ayıdır. Şaban, “dağılan”, “saçılan” anlamındadır. Bu ay Ramazan’a hazırlık ayıdır. Aynı zamanda hayır ayı olarak bilinir. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesidir. Berat kelimesi, “borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak” manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur’an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu gecenin hürmetine pek çok günahın bağışlandığına inanılır.


Üç ayların üçüncüsü bereket ayı olarak adlandırılan Ramazan ayıdır. Bu ay, çok kıymetli ve şereflidir. Bu ayda Kur’an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. Bu ayda yapılan bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farz ibadetlere verilen sevap gibidir. Kur’an-ı Kerim’in vahyedilmeye başlandığı Kadir gecesi bu ay içindedir. Bu gece Müslümanlar için çok kıymetlidir ve ibadetle geçirilerek tövbelerin kabulüne inanılır. Ramazan’ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder