Nesin Matematik Köyü nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Nesin Matematik Köyü nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Nesin Matematik Köyü nedir?
Nesin Matematik Köyü nedir ve nerededir? Bu matematik köyüne siz de gidebilirsiniz. İşte, Nesin Matematik Köyü hakkında her şey… Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumudur. İzmir Selçuk’taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta Kayser Dağı’nın eteklerinde bulunur. Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Mayıs 2007′de kurulmuştur. Nesin Matematik Köyü’nde evler, taş, çamur ve samandan yapılmıştır. Tamamen doğal bir alan içinde matematik alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alır. Nesin Matematik Köyü‘nde verilen derslerin hiçbiri için bir belge, diploma veya buna benzer bir unvan verilmemektedir. Bireysel olarak kendinizi matematik alanında geliştirmek istiyorsanız, bu köy tam sizin için! Köyde seminerler, eğitimler, kamplar, sempozyumlar, toplantılar, konferanslar, projeler ve bilimsel araştırmalar olmaktadır. Kişiler veya gruplar kendi organizasyonlarını ayarlayarak bir seminer, toplantı, eğitim kampı gibi benzer etkinlikler yapabilmektedir.

Ayrıca bireysel olarak öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, profesörler, siviller yani herkes matematik derslerine veya yapılacak bilimsel etkinliklere katılabilmektedir.

Matematik köyünde herkes eşit biçimde yaşamaktadır. Köydeki işler herkesin bireysel kapasitesine göre dağıtılmakta ve bulaşık, temizlik, teknik işler köy sakinleri tarafından dönüşümlü olarak yapılmaktadır.

Nesin Matematik Köyü nasıl kuruldu?
Matematik köyü fikri Aziz Nesin‘e aittir. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin ise bu fikri hayata geçirmiştir. 1995’te yurda dönen Ali Nesin, eğitim verdiği üniversite öğrencilerinin yetersizliğini görerek, onları önce akşamları evinde, sonra hafta sonları Nesin Vakfı’nda ağırlamış, bu da yeterli olmayınca 10 yıl boyunca Türkiye’nin çeşitli yörelerinde her yaz 6-7 haftalık yaz okulları düzenlemiştir. Son üç yılında bütün Türkiye’ye açılan yaz okulları büyük ilgi görmüştür.

Zaman içinde kalıcı bir matematik köyü kurma fikri ortaya çıkmış ve Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü kurulmuştur. Matematik Köyü tamamen halkın bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kurulmuştur ve 2007’den beri gençlere hizmet vermektedir. Kar amacı gütmeyen Nesin Matematik Köyü’nün tek amacı gençlere matematiği sevdirmek ve öğretmektir.

Kurulduğunda sadece üniversite öğrencilerini hedefleyen Matematik Köyü, yoğun talep karşısında dayanamayarak kuruluşundan bir yıl sonra kapılarını ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye açmıştır. Amacı araştırmacıların ilgi alanına giren (dolayısıyla araştırmaya yönelik) matematiği öğrencilere tanıtmaktır. Eğitmenler ülkenin ve dünyanın dört bir yanından gönüllü olarak gelen akademisyenlerdir. nesin matematik köyüŞu anda öğrenci konaklaması için toplam yatak kapasitesi 145 olan 14 koğuş, eğitmenlerin ve çalışanların konaklaması için toplam yatak kapasitesi 36 olan 19 ev vardır. Konaklama tesisleri dışında, 2 kapalı derslik ve 200 kişilik konferans salonuna sahip yaklaşık 5000 kitaplık bir matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi bulunmaktadır. Matematik Köyü‘nün içinde kadın ve erkek hamamlarının yanında, yemek salonu, açıkhava derslikleri vardır. Köyün kuytu köşelerinde öğrencilerin yalnız kalarak çalışabilecekleri küçük ve sevimli alanlar olduğu gibi, daha kalabalık gruplar olarak buluşabilecekleri alanlar da mevcuttur.


Nesin Matematik Köyü programları, okulların tatil olduğu döneme göre ayarlanmaktadır. En uzun ve en yoğun dönem 3 aydan fazla süren ve günde 150 ila 250 arasında lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı yaz dönemidir. Yazları, matematik bölümü öğrencilerine yönelik dersler devam ederken, lise öğrencilerine yönelik her biri ikişer haftalık 6 ya da 7 program gerçekleştirilir. Matematik Köyü tatiller dışında da ziyaretçilere açıktır. Tatiller dışında ilkokuldan üniversiteye kadar her seviyede eğitim kurumu köye günübirlik ya da bir haftaya kadar uzayabilen ziyaretler gerçekleştirebilir. 2013’te Matematik Köyü kendi düzenlediği programlar dışında 2 bin 674 gence hizmet vermiştir. Bu tür program dışı gezilerde Ali Nesin ders vermektedir.

Lise programlarında yaz okullarının amacı şöyledir;
1) Gençleri soyut düşünceyle tanıştırmak, gençlere matematik zevkini aşılamak, gençlerin yoğunlaşma kapasitelerini artırmak.

2) Matematiksel ve bilimsel eğitim görmek isteyen liseli gençlere, akademisyenlerden ders aldırarak üniversiteye hazırlamak; üniversitede kendilerini ne beklediğini göstermek.

3) Maddi imkanlardan yoksun başarılı ve çalışkan gençlere fırsat tanımak.

4) Daha önce muhtemelen görmedikleri bir matematik göstererek gençlere lisede gördükleri matematiğin dışında olağanüstü güzel bir dünyanın varlığını hissettirmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder