Koalisyon nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 06, 2017

Koalisyon nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Koalisyon nedir?
7 Haziran Milletvekilliği Seçimleri’nde sonuçlar açıklanmaya başlandığından itibaren yapılan açıklamalarda çokça kullanılan koalisyon ne demek?.. Aslen Latince olan coalitio (beraber büyüme) kelimesinden gelen koalisyon, parçaların birleşerek bir vücut veya bir bütünü meydana getirmesidir. Peki ya, koalisyon hükümeti ne demek?

Demokrasilerde seçim ile işbaşına gelen bir meclis tarafından atanan başbakan tarafından kurulan ve cumhurbaşkanının onayı ile devletin yürütme yetkisini kullanan organa hükümet denir. Yürürlükteki seçim kanuna göre Türkiye’de 550 milletvekili seçilir. Yani mecliste en fazla 550 vekil bulunur. Ancak seçim dönemlerinden sonra çeşitli nedenlerle (vefat vs.) bu sayı azalır. Tek başına hükümet kurabilmek için bir partinin mecliste en az 256 milletvekilinin olması gerekir. Aksi durumlarda koalisyon hükümeti kurma yetkisi cumhurbaşkanı tarafından seçilen bir milletvekiline verilebilir.

Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur.

Koalisyon hükümetlerinde başlıca sakınca, karmaşık ve kırılgan çoğunluklara dayalı olmaları yüzünden gösterdikleri istikrarsızlıkken; sağladığı başlıca yarar ise, ülkedeki değişik siyasal eğilimlerin yönetim katına yansımaları, bunlar arasında demokratik uzlaşma alışkanlıklarının kazanılmasıdır.


Avrupa’da Almanya, İtalya, İskandinav ülkeleri, Fransa, Avusturya ve İrlanda, bunlar dışında ise Türkiye, Japonya, İsrail, Pakistan ve Hindistan uzun yıllar boyunca koalisyon hükümetlerince yönetilmişlerdir. İsviçre 1959-2008 arasında yaklaşık olarak yarım yüzyıla yakın bir süre Sihirli Formül (formule magique) adı verilmiş olan ülkedeki dört büyük siyasi partinin katıldığı koalisyon tarafından yönetilmiştir. İsviçre bu yönetim ile adeta bir mucizeye imza atmıştır. Kutuplaşmalardan söz edilememiştir.

Bakalım Türkiye’de yeni dönemde koalisyon hükümeti nasıl kurulacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder